Autor: Aali Lilleorg • 16. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eraisikute infot koondav Positiivne Register tõi konkurendid ühe laua taha

Foto: Aali Lilleorg
Krediidiinfo AS ja Eesti tarbijakrediidi pakkujad sõlmisid Positiivse Registri asutamise lepingu eraisikute laenuinfo vahetamiseks reaalajas, et täita seadusest tulenevat tarbija krediidivõimekuse hindamise kohustust. Kokku 14 osapoolega lepingu sõlmimisel jäid suurpangad esialgu kõrvale. IT-projektile kohaselt ei valmi lahendus esialgu planeeritud tähtajaks.

Positiivne Register on andmevahetussüsteem, mille kaudu registri liikmeks olevad krediteerijad saavad eraisiku nõusolekul vahetada infot tema laenukohustuste kohta. Positiivne Register võimaldab laenuandjal täita seadusest tulenevat vastutustundliku laenamise nõuet ning veenduda inimese võimes täita oma laenukohustust. Laenuklient ei pea enam tooma paberkandjal väljavõtteid teiste laenuandjate juurest ning on paremini kaitstud emotsionaalsete laenuotsuste ja ülelaenamisest tekkivate probleemide eest.

Riigi plaan viidi ellu eraalgatusena

Asutamiskoosolekul osalenud rahandusminister Sven Sester kiitis algatuse heaks: „Kui halvad laenud jäävad andmata ja tarvilikud laenud saavad antud vähema bürokraatiaga, võidavad sellest nii laenusaajad kui laenuandjad. Positiivse krediidiregistri asutamise mõte on sees ka valitsusliidu leppes, aga kui see eraalgatusena tehtud saab ja lisaks juba liitunutele ka teised olulised krediidiandjad sellega ühinevad, ei pruugi olla tarvidust registri loomist seadusega ette kirjutada,“ ütles minister.

Ka välisriikide kogemus kinnitab, et taoline register lisab laenuklientide jaoks mugavust ja muudab laenuandmise vastutustundlikumaks, näiteks on selline register olemas Soomes ja Rootsis. Mõnes riigis on see isegi kohustuslik.

Infoturbe konverents toimub 13.09. 

Kuidas isikuandmeid turvateadlikult kasutada?Kuidas ettevõttes turvaanalüüsi läbi viia?Euroopa Liidu uus andmekaitse määrusElektrooniline isik Euroopa õigusruumis

Vaata, kes esinevad ja tutvu programmiga lähemalt

SOOVIN REGISTREERUDA!

Laenuandjatelt nõutakse järjest aktiivsemat tööd kliendi tausta uurimisel ja krediidivõime hindamisel. LHV Panga juhatuse esimehe Erki Kilu sõnul on Positiivse Registriga alustamine samm selliste nõudmiste paremaks täitmiseks. „Positiivne Register lisab laenuotsuste tegemisele täpsust. Positiivse Registri asutamiselepingu allkirjastamine on vastutustundlik initsiatiiv, mis on esimene samm andmevahetuse käivitamiseks. Järgmiste sammudena tuleb teha tööd õigusliku raamistiku ja tehniliste lahendustega. Kutsume registriga liituma kõiki laenuandjaid, kes täna ühise laua taga ei olnud. Register on uutele liitujatele avatud,“ ütles Erki Kilu registri asutajate nimel kõneldes.

Isikuandmete vahetamine toimub reaalajas X-tee kaudu

Krediidiinfo AS juhatuse esimees Veiko Meos rõhutas, et reaalset andmekogu ei eksisteeri, sest andmevahetus toimub reaalajas. „Eraisiku andmete vahetamine toimub turvalisel viisil riigi infovahetussüsteemi X-tee kaudu, minimaalses mahus ja ainult inimese nõusoleku põhjal. Nõusoleku küsimine toimub laenutaotluse esitamise ajal. Andmete kasutamisel ja töötlemisel arvestatakse kõikide isikuandmete kaitse regulatsioonidega,“ selgitas Meos. Positiivse Registri andmevahetust haldab Krediidiinfo AS.

Kus on suurpangad?

Positiivse Registri asutajad on Krediidiinfo AS koos Eesti pankade: AS LHV Pank, Bigbank AS, TF Bank AB, AS Inbank ja Finantsinspektsiooni litsentseeritud krediidiandjatega: AS LHV Finance, Bondora AS, BB Finance OÜ, Creditstar Group AS, Hüpoteeklaen OÜ, IPF Digital Estonia OÜ, Placet Group OÜ ja OÜ Koduliising.

Kilu sõnul saab Euroopa kogemuse põhjal öelda, et nendes riikides, kus on loodud selline register, ei ole kõige suuremad pangad esialgu liitunud. See on 3-4 aasta küsimus kui kogu turg toimub positiivse registri alusel.

Millal tööle hakkab?

Positiivse Registri loomine on Meosi sõnul IT-projekt, millel on levinud praktika kohaselt kombeks esialgsetest tähtaegadest mitte kinni pidada. Siiski prognoositakse avanemist lähema paari kuu jooskul.    

Krediidiinfo AS on pikaajaliste kogemustega rahvusvaheline krediidiinformatsiooni koguja, töötleja ja vahendaja, kelle põhitegevuseks on Eesti ettevõtete finantsriskide maandamine.

Foto: Aali Lilleorg
Foto: Aali Lilleorg
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755