8. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uue valitsuse ministrid jätkavad bürokraatia vähendamist

Foto: Pixabay
Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumis 8. veebruaril toimunud nullbürokraatia ministrite komisjoni kohtumisel arutasid ministrid Rahandusministeeriumi algatatud avaliku sektori bürokraatia vähendamise tegevuskava ning otsustasid saata selle valitsusele edasiseks aruteluks.

Komisjon kuulas ka Eesti Tööandjate Keskliidu välistööjõuga seonduva bürokraatia vähendamise ettepanekuid.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo nimetas bürokraatia vähendamist oluliseks tegevuseks ettevõtluskeskkonna lihtsustamisel ning ütles, et tal on hea meel, et bürokraatiat on avalikus sektoris asutud vähendama ning välistööjõu palkamisel.

„Tööandjate Keskliit on teinud ära suure töö, kaardistades kõrgelt kvalifitseeritud välistööjõu Eestisse meelitamise kitsaskohti. Nii mõndagi ettepanekut on juba ministeeriumides asutud rakendama, olgu selleks dokumentide kehtivuse automaatteavituse tegemine, informatiivsema veebikeskkonna arendamine või eeltäidetud vormide kasutusele võtmine elamisloa korduval taotlemisel.“

Ta lisas, et tõsise tõkendina tõusis esile välismaalaste rahvastikuregistrisse kandmise probleem. „Eestis töötavad välismaalased maksavad siin makse, aga kuna neid registrisse ei kanta, siis nad näiteks pangakontot avada ei saa. Loodan, et koostöös siseministriga leiame sellele kiire ja hea lahenduse.“

Majandus- ja taristuminister Kadri Simson lisas, et bürokraatia vähendamisel on oluline jälgida ka seda, et see oleks järjepidev ning muutuks riigi püsivaks eesmärgiks.

„Valitsuse eesmärgiks on vähendada bürokraatiat nii avalikus sektoris kui ka riigi ja ettevõtjate vahelisel suhtlusel. Juba on ära tehtud suur töö riigiasutuste tööd takistavate bürokraatlike tõkete tuvastamisega, millest paljud on probleemiks nii ettevõtjale kui ka riigiasutustele. Olen veendunud, et just ettevõtjate elu tuleb paberimajanduse osas teha nii kergeks kui võimalik ning siinkohal on nullbürokraatia algatus igati vajalik,“ rääkis Simson.

Ministrite ühisalgatusena sündinud nullbürokraatia projektiga tehtud kõikidest ettepanekutest viidi möödunud aastal ellu 70% ettenähtud tegevustest. Kaotati või leevendati kokku 26 bürokraatlikku nõuet.

Ettevõtetelt ja organisatsioonidelt koguti kokku 252 ettepanekut, neist 205 tehti bürokraatia vähendamiseks. Kõige enam tehti ettepanekuid Rahandusministeeriumi haldusalas olevate tegevuste lihtsustamiseks.

Kolme aasta jooksul on plaanis kaotada või leevendada 164 seni kehtivat bürokraatlikku nõuet.

Ettepanekute elluviimiseks ning uute bürokraatia vähendamise ettepanekute kogumiseks ja analüüsimiseks moodustas valitsus majandus- ja taristuministri ettepanekul eelmisel kevadel bürokraatia vähendamise rakkerühma.

Nullbürokraatia neljandal ministrite komisjoni kohtumisel osalesid majandus- ja taristuminister Kadri Simson, ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo, rahandusminister Sven Sester ja riigihaldusminister Mihhail Korb, lisaks ka ettevõtjate esindajana Toomas Tamsar ning Mait Palts.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755