Autor: ITuudised.ee • 12. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koostöös IT-firmadega kaaluti järgmisi samme võitluses ekstremismiga

Euroopa Komisjoni rändevolinik Dimitris Avramopoulos ja siseminister Andres Anvelt kohtumisel Googles
Foto: Siseministeerium
Sel nädalal kohtus siseminister Andres Anvelt Silicon Valleys ja San Fransisos tehnoloogiafirmade esindajatega, et rääkida senistest sammudest terrorismivastases võitluses ning arutada edasisi tegevusi. Kohtumine toimus Euroopa Komisjoni rändevolinik Dimitris Avramopoulose algatusel, et valmistada ette detsembris toimuvat kolmandat Euroopa Liidu internetifoorumit.

Foorumi eesmärgiks on vähendada äärmuslusega seonduva sisu levikut ja kättesaadavust internetis. Selleks, et ära hoida terroristlike ja ekstremistlike sõnumite levikut, tehakse tihedat koostööd suurte firmadega nagu Google, Facebook ja Twitter, kellega ka Silicon Valleys kohtuti.

Siseminister Andres Anvelti sõnul on senine töö olnud tõhus ning terroristliku ja ekstremistliku sisuga info maht on oluliselt vähenenud. „Kohtumised internetigigantide juhtidega on hea märk usalduse ja koostöö uuest tasemest avaliku- ja erasektori vahel. Äärmusliku ja terroristliku sisuga info levik on meie jaoks ühine oht, ent kindlasti ei ole internetis totaalne keelamine ega piiramine lahenduseks, sest meie jaoks on oluline ka internetivabadus ja neile oma klientide hoidmine. Lahenduseks on julgeolekule ohtliku sisu operatiivne eemaldamine ja leviku tõkestamine,“ rõhutas Anvelt.

Siseminister nõustus kohtumisel Twitteri asepresident Del Harvey’ga, et koostöö ja terrorismivastase võitluse puhul ei saa rääkida pelgalt Twitteri, Euroopa või selle liikmesriikide inimestest. „Turvalisus on meie ühine vastutust ja see puudutab kõiki,“ lisas minister.

Foorumi eesmärgi saavutamisele aitab kaasa Europoli juurde loodud internetiteavituste üksus ning internetitööstuse poolt kasutusele võetav räside andmebaas. See võimaldab senisest paremini tuvastada veebiplatvormil terroristliku sisuga materjali ning teavitada sellest ka teisi, et materjali levikut operatiivselt tõkestada.

Samuti toetab foorumi eesmärke koostöö kodanikuühiskonnaga tõhusate vastunarratiivide loomisel terrorismivastases võitluses. Selle koostöö ja sõnumite tugevdamiseks algatab Euroopa Komisjon järgmisel nädalal 10 miljoni euro suuruse kodanikuühiskonna tugevdamise programmi.

Järgmine EL internetifoorum toimub Eesti eesistumise ajal detsembris, kuhu on eesmärk täiendavalt kaasata väikefirmasid, et innustada ka neid veebiäärmuslusega võitlema. Detsembris tulevad arutlusele ka elektroonilistele tõenditele ligipääs ning krüpteerimisega seotud väljakutsed.

EL internetifoorum toimub kord aastas ja selle raames saavad kokku suuremad ja väiksemad teenusepakkujad, EL siseministrid, EL terrorismi vastase võitluse koordinaator, EL strateegilise kommunikatsiooni võrgustik ja radikaliseerumise vastase võitluse oivakeskus.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755