Autor: Lauri Teder • 8. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina tehnoloogiaaktsiad on mullistunud

Foto: Pixabay.com
Hiina internetihiidude aktsiate tänavune tõus teeb silmad ette Ränioru mõjukaimatele firmadele, kuid praegused hinnad on mitmete vaatlejate meelest mullistunud, kirjutas Äripäev.

Amazoni suurkonkurendi Alibaba aktsia on sel aastal pea kahekordistunud. Interneti- ja meelelahutusteenuseid haldav Tencent Holdings on samal ajal kerkinud 80% ning teised olulised tegijad nagu Baidu ja JD.com on liikunud ligi 50% ülespoole. USA tehnoloogiaturu tipud Facebook ja Amazon on tänavu tõusnud kõigest 46% ja 30%.

"Hiina tehnoloogiaaktsiad on kindlasti jõudnud mulli seisundisse. Suur osa sektorist paistab olevat liiga kõrgelt hinnastatud," rääkis Hong Kongis tegutseva riskifondi Valkyria Kapital asutaja Niklas Hageback meediakanalile CNN.

Hagebuck usub, et selle aasta viimased kvartalitulemused toovad pettumuse ja kukutavad aktsiad vähemalt 20% võrra allapoole. Analüütikute praegused ootused on tõepoolest üpris kõrged: Tencentile prognoositakse 50-protsendist ja Alibabale 40-protsendist tulude kasvu võrreldes eelmise aastaga.

Ülientusiastlikke meeleolusid Hiina aktsiaturul näitavad aga pareminigi sealsed esmapakkumised. Näiteks kogus välisriikides tundmatu ja Hiinas kahjumit tootev e-kindlustusfirma Zhong An investoritelt Hong Kongi börsil suure nõudluse toel 1,5 miljardit dollarit ja sööstis järgmise viie päeva jooksul veel 35% ülespoole. Tõsi, seda vaimustust võib ka mõista - Zhong Ani taga seisab näiteks Alibaba looja Jack Ma.

Aasiat vaatlevad analüütikud annavad Hiina tehnoloogiasektorile sellegipoolest jätkuvalt ostusoovitusi. Tencent suudab nende hinnangul muutuda veelgi kasumlikumaks, seda nii oma praeguse äritegevuse varal kui ka India ja Kagu-Aasia sõidujagamisteenustesse ja e-kaubandusse tehtud investeeringute abil. Analüütikafirma Jefferies näeb lisaks potentsiaali Tencenti videoteenustes.

Allikas: Äripäev

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755