Autor: Maris Meiessaar • 19. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Telekomi TOPis troonib e-residendi firma

Foto: Erakogu
Kümme aastat Eestis tegutsenud telekomifirmal Telexchange System OÜ-l jätkub Eesti ärikliima suhtes kiidusõnu, kuid pangaarvete avamine on välismaalastele aastatega palju keerulisemaks tehtud.

Telexchange System OÜ

Omanik ja juht: Oleg Savanovich

Asutatud: 2007

Kui möödunud aasta telekommunikatsiooni TOPis troonisid sellised nimed nagu Telia ja Starman ehk nähtused, millega kokku puutudes pikka sissejuhatust teha polegi vaja teha, siis tänavu on pilt muutunud. Esimeselt kohtalt leiab hoopis ettevõtetele VoIP ehk internetitelefoni teenust pakkuva Telexchange System OÜ, mis mullu oli 34. kohal. Ehk siis kui ettevõttel saab isu täis Skype’i pidevast kokkujooksmisest või jääb selle jõudlusest väheks, siis leidub seltskond, kes teatepulga meeleldi enda kätte haarab ja sideprobleemidele rätsepalahenduse välja nuputab. Tänaseks on Telexchange on oma põhilised kliendid leidnud Venemaalt, Usbekistanist, Laosest ja Ukrainast ning kinnitab, et on sõlminud üle 100 lepingu Euroopa ja Venemaa partneritega, kelle hulgas leidub ka suuri kõneoperaatoreid nagu Orange.

Kuid kui helistada Telexchange’i Tallinnas Tuukri tänaval asuvasse kontorisse, vastab telefonile rootsikeelne automaat ja kodulehtki on saadaval ainult inglise keeles. Ettevõtte ainuomanik, Venemaalt Vologda oblastist pärit Oleg Savanovich tunnistab, et Eestis on firmal palgal ainult raamatupidaja ja ta ise on e-resident. Nimelt kinnitab firmajuht oma elukohaks Lõuna-Rootsis asuva 8000 elanikuga Sölvesborgi väikelinna, kust postitab sotsiaalmeediasse kaunite õites õunapuude pilte.

Küsimusele, kuidas sai meditsiiniharidusega Savanovichist telekomi ja IT-asjatundja vastas ta, et tema kodulinnas Tšerepovetsis polnud tal muud võimalust. “Ma sündisin 1970. aastal ja Nõukogude Venemaal pidid lastest saama töölised ning kui said halbu hindeid - nagu mina - siis ei lubatud meil üle kaheksa klassi koolis käia. Nii et ainus võimalus kodulinnas haridusteed jätkata oli meditsiinikool,” selgitab Safanovich ja lisab, et sellele vaatamata oli IT teda alati huvitanud. “Programmeerima õppisin 17-aastasena ja sain isegi kodulinna haiglasse programmeerijaks tööle. Nii IT kui ka inglise keele tegin ise endale selgeks, seega saan öelda, et olen self-made man,” meenutas ta. Savanovich töötas hiljem peilerisüsteemidega ja lõi Tšerepovetsis 2003. aastal esimese internetitelefoniteenuse. “Pakkusime kõnekaarditeenust, kuni Venemaa telekomi järelevalveasutus selle 2008. aastal ära keelas, kuid sellest polnud hullu, sest selleks ajaks oli mul juba Eestis äri püsti.”

Savanovich alustas ettevõtlusega Tallinnas kümme aastat tagasi, 2007. aastal konsultantide soovitusel. “See, kui lihtsalt see käis, oli üllatav,” sõnas ta ja lisas, et mäletab siiani oma esimest Tallinna-reisi 2007. aasta novembris. “Vananlinn jättis mulle sügava mulje ja tulla autoga üle piiri Venemaalt Eestisse ja näha, kuidas sinu ümber on asjad teisiti, on alati suur kontrast. Päras Narva piiri on näha, kuidas vanemad inimesed sõidavad korras ja puhastes külades jalgratastel…” Savanovich lisab, et toona sai ta ühe päevaga käidud notari juures ja avas SEB-s ja Swedbankis arve. “Mu Venemaa passiga võttis see ainult 20 minutit,” kiitis ta, kuid nentis kohe, et tänaseks on asjaolud muutunud.

“Mu firma on olnud SEB klient 10 aastat ja täna sulgesid nad meie arve, sest ma ei ole Eesti elanik. Me oleme telekomiettevõte, ma olen e-resident ja meil on Eesti partnerid. Kas Eesti valitsus ja pangad ei taha, et välismaalased Eestisse investeeriks?” andis ta tänavu juunis SEB panga kodulehele kaudu pangale tagasisidet.

Muus osas jätkub tal Eesti ärikliimale vaid kiidusõnu. “Eestis ettevõtte juhtimine on täiesti tülina- ja bürokraativaba. Meil on äri ka Venemaal ja iga kord, kui puutume seal kokku järelevalveasutuste ja pankadega, mõtlen sellele, kui lihtne ja tõhus oleks sama asja teha Eestis.” Savanovichi sõnul on Eesti juures kõige tähtsam see, et saad keskenduda ärile ja elada oma elu stressivabalt, samas kui Venemaal on alati pinge üleval. “Selline meeletu stress mõjutab elu suurel määral ja lühendab seda. Sellepärast tulingi kuus aastat tagasi Venemaalt ära ja elan nüüd õnnelikult Euroopa Liidus.”

 

Loe Katre Pilvinski kirjutatud artiklit Äripäevas Tundmatu e-residendi ettevõte võitis Äripäeva TOPi

E-residendiks sai ettevõtte juht alles hiljuti, 2016. aastal selleks, et oleks lihtsam suhelda Eesti ametkondadega nagu näiteks äriregister. “Suurim takistus selle juures on, et see staatus ei aita üldse pangaarvet avada,” kurdab ta ja selgitab, et pidi mais pärast seda, kui SEB ta konto sulges, Tallinna külastama, et uut kontot avada ning kogu protsess kujunes väga tülikaks. Savanovitchi sõnul LHV isegi ei vastanud tema palvele ja DNB teller oli talle otse öelnud, et alla 10 miljonilise käibega ettevõtteid pank kliendiks ei võta. Telexchange Sytem oma “kõigest” 4 775 771eurose käibega sellest latist üle ei saanud. “Pärast kuu aega kestnud ootamist saime heakskiidu Tallinna Äripangalt. 2007. aastaga võrreldes on muutus drastiline,” nentis pettunud Savanovich.

Mis aga puutub telekomisektorisse, siis on vaid 10 töötajaga - kes kõik töötavad distantsilt-, Telexchange Systemil suured ambitsioonid. “Telekomituru suurim muutus on praegu see, et inimesed kasutavad aina vähem ja vähem tradistsioonilist telefoni ja kaugekõnesid ja kogu kõneliiklus käib läbi andmeside - me kõik kasutame tavaliste mobiilikõnede asemel ju Facetime’i, Whatsappi, Skype’i ja nii edasi. Siiski pole alati võimalik tasuta teenustega läbi ajada ja seega otsime oma kohta sellel turul. Oleme siiski õnnelikud, et oleme Eesti ettevõte ja viie aasta pärast loodame pakkuda teenust kõikjal üle maailma asuvatele klientidele,” räägib Savanovich. 10 töötajaga ettevõtte kodulehelt leiab praegu koguni neli tööpakkumist, nii et protsentuaalselt vaadates on seegi tubli kasvu märk.

Kuula Äripäeva raadio 20. oktoobri Hommikuprogrammi, milles räägiti TOPist pisut lähemalt, kuidas Äripäeva IT-firmade TOPi võitis e-resident ning kuidas kommenteeris olukorda e-residentsuse programmi kommunikatsioonijuhi Adam Rang. 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755