18. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Cleveronile ei sobinud Amazoni tingimused

Arno Kütt
Foto: Andras Kralla
Eesti pakirobotite tooja Cleveron pidas koostööläbirääkimisi e-kaubandushiiu Amazoniga, kuid ettevõtte omaniku Arno Küti sõnul otsustati koostööst loobuda.

"Need läbirääkimised kestsid mitu aastat, aga me loobusime," ütles Arno Kütt täna Äripäeva raadiosaates "Äripäeva persoon". Tema sõnul algasid kõnelused Amazoniga ammu enne, kui hakati otsima koostööd WalMartiga, kellele Cleveron praegu pakiroboteid valmistab.

"Nendel tingimustel, mida nemad pakkusid, me ei olnud valmis edasi minema," kinnitas Kütt, et otsus tuli eestlaste poolt. Põhjus oli selles, et Amazon tahtis omale kogu tootmist ja kõiki õigusi. Ent Cleveroni põhimõte on Arno Küti sõnul anda välja oma tooteid enda kaubamärgiga, nii et kõik intellektuaalse omandi õigused ja patendid kuuluvad ettevõttele. "Seal me ei leidnud ühist keelt ja jäi asi katki," sõnas ta.

"Me firma sees rääkisime juba niimoodi, et oleks me sellele lepingule alla kirjutanud, siis me oleks võinud omale Amazoni särgid selga tõmmata, siis me oleks olnud nagu Amazoni töötajad. Me oleks iseseisvuse kaotanud, kui oleksime sellisele lepingule pidanud alla kirjutama," rääkis Kütt.

Praegu on Amazonil küll oma pakiautomaadid USAs üleval, ent Küti sõnul on need tellitud Hiinast ja mitte robotid, vaid pigem kapilaadsed tooted.

"Ma ütleks, et WalMart on praegu paremas seisus kui Amazon."

 

Äripäeva raadio saate "Äripäeva persoon" esimeses tunnis tuleb juttu sellest, kuidas on Cleveronil lõppenud aasta läinud ja milliseid uudiseid võib oodata uuel aastal. Samuti saab teada, kuidas ettevõte jättis katki tehingu ühe globaalse suurettevõttega. Juttu tuleb ka mööblit pakkuva veebikaubamaja ON24 edust.

Saate teises tunnis saab teada, kuidas jõudis Eesti parimaks ettevõtjaks tunnistatud mees üldse ettevõtluse juurde. Arno Kütt räägib ka, kuidas talle meeldib vabal ajal lõõgastuda, ja mida ta soovitab nii alustavatele kui ka juba tegutsevatele ettevõtjatele, kes soovivad Cleveroni edu korrata.Arno Kütiga vestleb Kadri Põlendik.

I tund II tund

Allikas: Äripäev

Autor: Kadri Põlendik, Äripäeva ajakirjanik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755