22. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uue hoo saab kutseõppe kaasaegse ja kvaliteetse digitaalse õppevara väljatöötamine

Foto: Pixabay.com
Haridus- ja Teadusministeerium kuulutas välja hanked interaktiivseid lahendusi hõlmavate digitaalsete õppematerjalide hankimiseks kutseõppeasutustele, eesmärk on muuta õppimine ja õpetamine efektiivsemaks ja õppija vajadusi enam arvestavaks.

„Kutsume üles ettevõtteid, erialaliite, koole ja teisi osapooli osalema hankes, millega tahame luua kutseõppesse uusi digitaalseid lahendusi õppematerjalide näol, mis oleksid kaasaegsed ja kvaliteetsed ning toetaks õppimise ja õpetamise efektiivsemaks muutmist,“ ütles Haridus- ja Teadusministeeriumi e-teenuste osakonna asejuhataja Kristel Rillo. „Uus loodav digitaalne õppematerjal toetab õppija vajadustest lähtuvat õpetamist ja õppimist, sealjuures õpet kaasajastades läbi mitmekülgsete, kvaliteetsete ja uudsete lahenduste ning lähenemiste,“ lisas Rillo.

Loodav õppematerjal saab olema tasuta kättesaadav kõigile huvilistele ning lähtub ühtsetest kvaliteedikriteeriumitest. Õppematerjalide väljatöötamine kutsehariduse valdkonnas ei ole uus tegevus, sest digitaalseid õppematerjale on välja töötatud ka varem. Küll aga on muutunud viis, kuidas õppematerjale välja töötatakse. Kui varasemalt on õppematerjalide loomisega tegelenudki pigem koolid ise, siis nüüd on kirjeldatud senisest enam ootusi õppematerjalile ja lahenduse võivad välja töötada ka ettevõtted ja erialaliidud. Kaasaegsete õppematerjalide väljatöötamine kutseõppes on üks osa käimasolevast digipöördest, mis on osa Eesti elukestva õppe strateegia 2020 rakendamisest. Digipöörde üks eesmärk lisaks elanikkonna digioskuste arendamisele on integreerida senisest paremini digivõimalused õppeprotsessi. Hanked viiakse läbi Euroopa Sotsiaalfondi tegevuse „Kaasaegse ja uuendusliku õppevara arendamine“ raames.

Välja on kuulutatud hanked 11 erineva valdkonna õppematerjalide välja töötamiseks:

Interaktiivne e-õpik „Tehniline joonestamine puidutöötlemises“,Interaktiivne e-õpik „Aianduse põhialused“,Interaktiivne e-õpik "Mesilaspere hooldamine“,Auditoorset õpet toetav e-kursus „Hoonete hüdroisolatsioonitööd“,Auditoorset õpet toetav e-kursus „Erialane keemia ja materjaliõpetus dekoraatoritele ja stilistidele“,Auditoorset õpet toetav e-kursus „Ühiskonnaõpetus läbi tänapäeva kunsti ja popkultuuri“Auditoorset õppetööd toetav e-kursus „Veokorraldus“Digitaalne õppematerjal „Kultuurilugu: interaktiivne ajatelg ja harjutused“Digitaalne õppematerjal „Veokorraldaja erialase eesti keele õppevideod ja harjutused“Disaini- ja käsitöövaldkonna digitaalne õppematerjal:  Õpiobjektid „Kavandamise ja kujundamise õppematerjal käsitöö erialadele“Auditoorset õpptööd toetav e-kursus “Elektritehnika“

Hangitavad õppematerjalid on mõeldud kutseõppeasutustele ning peavad toetama kutseõppe tasemeõppe õpiväljundite saavutamist. Hanke täpsemad tingimused on leitavad siit.

Pakkumiste esitamise tähtaeg on 4. detsembril 2017.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755