Autor: ITuudised.ee • 12. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti tegi Euroopa Komisjonile digikingituse

Sanktsiooniveebi üleandmine
Foto: Tauno Tõhk
Välisminister Sven Mikser andis 11. detsembril Brüsselis välisasjade nõukogu kohtumisel EL välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrgele esindajale Federica Mogherinile üle välisministeeriumi poolt arendatud Euroopa Liidu sanktsiooniveebi. Sanktsiooniveeb on Eesti eesistumise digikingitus Euroopa Komisjonile.

„Tänaseks on rakendust kahe kuuga külastanud juba enam kui 77 000 inimest. Lisaks oleme saanud tänukirju ettevõtjatelt, ajakirjanikelt, ametnikelt, ülikoolidelt ja paljudelt teistelt,“ ütles Mikser.

Sanktsioonidega kohustatakse otseselt liikmesriikide ettevõtjaid ja kodanikke hoiduma teatud tegevustest. Seetõttu on oluline, et avalikkusele oleks selge, millised kohustused sanktsioonidega kaasnevad Euroopa Liidu era- ja avalikule sektorile.

„Euroopa Liidus tehakse sanktsioonidega seoses aastas umbes 90 otsust, mis on väga keerulises juriidilises vormis,“ ütles Mikser. „Eesti kui digiriik nägi siin võimalust oma kogemust kasutada ning muuta keeruline teema lihtsaks ja arusaadavaks läbi e-lahenduse,“ lisas minister.

Mikseri sõnul saab tulevikus sanktsiooniveebi näitel teisigi e-lahendusi mõelda, et EL-i poliitika kodanikele lihtsasse ja arusaadavasse keelde tõlkida.

Sanktsiooniveeb avalikustati Tallinnas 29. septembril toimunud digitaalvaldkonna tippkohtumisel. Euroopa Komisjon hakkab süsteemi haldama alates 1. jaanuarist 2018.

Euroopa Liidu sanktsiooniveebi ingliskeelne keskkond asub aadressil https://www.sanctionsmap.eu/

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755