Autor: ITuudised.ee • 15. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta lõpuks uuendatakse ligi 170 kooli internetivõrgud

Foto: Pixabay
Koolide digitaristu kaasajastamise programm on jõudnud 53 Eesti koolini, 2018. aastal on plaanis kaabeldada ning Wi-Fi tugijaamade jm vajalike seadmetega varustada veel sadakond üldhariduskooli. Programmi esimene etapp saab läbi 2018. aastaga ning läheb maksma 5 miljonit eurot.

Üldhariduskoolide digitaristu kaasajastamise programm hõlmab kohtvõrkude rajamist ja renoveerimist ning kohtvõrkude halduse ja monitooringu vahendite ostmist. Programmi esimeses etapis on planeeritud ligi 170 üldhariduskooli kohtvõrkude uuendamine, mis mõjutab üle 44 000 õpilase. „Tegu on põhjaliku koolide võrguinfrastruktuuri uuenduskuuriga, mille sarnast pole varem olnud,“ tõi programmijuht Jüri Saar välja.

2017. aastal jõuti töödega kolmandikuni kõikidest programmis osalevatest koolidest. "Seadmete hanke vaidlustamise tõttu oleme graafikust mõnevõrra maas, kuid programmi partnerite vastutulelikkust ja tööde tegelikku tempot vaadates oleme veendunud, et jõuame valdava enamuseni programmis osalevatest koolidest veel enne 2018/2019.  õppeaasta algust," selgitas Saar.

2018. aastal on planeeritud ülejäänud programmis osalevate koolide kaabeldustööd ning Wi-Fi tugijaamade, kommutaatorite ja tulemüüridega varustamine. “Kõik koolid on erinevad ja vajavad individuaalset lähenemist, millest tulenevalt loodame jätkuvalt ka koolide kannatlikkusele ja mõistvale suhtumisele - esitame tellimusi nii kiiresti, kui suudame neid kokku panna ning meie partnerid neid täita,“ lisas Jüri Saar.  Programmis osalevate koolide nimekirja leiab HITSA kodulehelt.   

Digitaristu kaasajastamise programmi töötas välja Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium ning seda viib ellu Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus, mille EENeti struktuuriüksusel on kahekümneaastane kogemus andmesidevõrkude valdkonnas. Programmi kogueelarve on 13 243 294 eurot, millest Euroopa Liidu Sotsiaalfondi toetus moodustab 11 250 000 eurot ja Eesti riigi omafinantseering 1 985 294 eurot. Programmi esimeses etapis, aastatel 2016-2018, on kavas koolide toetamiseks kasutada eelarvest 5 miljonit eurot. Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium koostöös Haridus- ja Teadusministeeriumiga on kavandamas uut programmiperioodi 2019+, millesse on kõigil koolipidajatel võimalik taotlusi esitada alates 2018. aasta teisest poolest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755