7. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

8 kasulikku viidet ettevõtlikule noorele digiteadmiste täiendamiseks

Pirje Jürgens koolitamas kutsekoolinoori programmis Samsung Digi Pass
Noortelt oodatakse üha enam digioskusi, mis aitaksid kaasa nii õppetöös kui ka tulevases ametikohas. Nii näiteks soovivad paljud tööandjad, et noored teaksid ja oskaksid digitehnoloogiaid oma töös parimal moel ära kasutada. Pirje Jürgens Tallinna Ülikooli digitehnoloogiate instituudist jagab nõu, milliseid kanaleid tasuks noortel jälgida, et oma oskusi selleks juba varakult arendada.

Täna on digioskuste arendamine ja uute teadmiste omandamine üsna lihtne - vaja on vaid pealehakkamist ja tahtmist, sest kasulikke materjale nii programmeerimise, tehnoloogiavaldkonna uuenduste kui ka edukate eeskujude kohta leiab nii veebist kui ka põnevatest noorteprogrammidest. Jagan mõned soovitused, kuidas end digimaailmaga veelgi paremini kurssi viia ja sealt endale kasulikke oskusi noppida:

Progetiiger - Progetiigri veebis progetiiger.ee leidub õppimiseks palju kasulikke programmeerimisäppe igas vanuses noortele, nii erinevate ainevaldkondade kui ka tegevuste raames, alates algajatele mõeldud programmeerimisest kuni 3D disainiõpetusteni.

Häkatonid - Erinevates noortele mõeldud ärikiirendites saab järgi proovida põnevaid digiteemalisi äri-ideesid. Samuti saab kaasa vahvad mentorid, kes lahendusi arendada ja äriplaane luua aitavad. Huvi korral tasub jälgida näiteks Garage48 tegemisi nende veebilehelt või Facebookist, samuti korraldab iga-aastaseid digioskuste arendamise koolitusi ka Samsungi Digi Passi programm.

Tehnouudiste portaalid - Digitark.ee ja Geenius.ee on vahvad kodumaised uudisvood nii veebis kui Facebookis, kus jagatakse põnevaid lugusid ning kasulikke nippe uue tehnoloogia kohta. Nii näiteks võid leida portaalidest õpetusi, kuidas veebinari korraldada või Instagramis atraktiivset sisu luua. Välismaistest portaalidest võiks siin välja tuua CNET’i, millel on ka asjalik Youtube-kanal.

Ülikoolide IT-kursused - Nii Tallinna Ülikool, Tallinna Tehnikaülikool kui ka Tartu Ülikool on töötanud välja kasulikke kursuseid, millel saab osaleda ka ilma ülikoolis õppimata. Nii näiteks saab Tallinna Ülikooli Avatud Akadeemia koolitusveebist tlu.ee/koolitus valida kursuseid kasvõi mobiilirakenduse disaini õppimiseks. Samuti kutsub Tallinna Ülikooli Õpilasakadeemia gümnaasiumi- ja kutseõpilasi osalema erinevatel kursustel reklaamist 3D-mudeldamiseni. Lugematul hulgal kursuseid leidub ka välismaistel veebilehtedel, mille seast on üheks tunnustatuimaks näiteks Coursera.

Õpilasportaalid - Näiteks nii veebilehel noortegija.ee kui ka Facebookis sama nime all asuv noorteportaal jagab kasulikku infot ettevõtlikele noortele mõeldud sündmuste, kogemuslugude ja koolituste kohta, millest mitmed on seotud just digioskuste arendamisega. Samuti leidub Archimedese lehel noored.ee või Noorteagentuuri Facebookis kasulikke noortele mõeldud koolitusi, noorteprogramme ja õpilasvahetusi, mille käigus on samuti võimalik oma digioskusi täiendada.

Noorteorganisatsioonid - Kindlasti tasub pilk peal hoida erinevate noorteorganisatsioonide tegemistel, sest lisaks enda korraldatud koolitustele ja üritustele jagavad noorteorganisatsioonid häid viiteid ka teistele sündmustele, kus osaledes on võimalik ka oma digioskused uuele tasemele viia. Nii näiteks korraldab Eesti Noorteühenduste Liit tänavu uute meediatehnoloogiate tundmaõppimiseks koostöös Briti Nõukoguga noortele mõeldud “Projekt X” koolituse ja kutsub noori kaasa kutsekooliõppurite digioskuste arendamise programmis Samsung Digi Pass. Ülevaate Eestis tegutsevate noorteorganisatsioonide kohta leiab Eesti Noorteühenduste Liidu veebilehelt enl.ee.

Kooli infokanalid - Tihti jagatakse just kooliga seotud infokanalites - näiteks eKoolis, Stuudiumis, kooli Facebooki-lehel või stendil infot põnevate projektide kohta, kus ettevõtlikud noored ennast proovile saavad panna. Üheks selliseks projektiks on tänavu näiteks spetsiaalne kutsekoolinoortele mõeldud programm Samsung Digi Pass, mis ongi loodud spetsiaalselt just noorte digioskuste arendamiseks ja kus mitukümmend noort koos mentoritega erinevaid digilahendusi arendada proovivad.

Iidolid - Kindlasti tasub pilk peal hoida ja õppida ka oma eeskujude loomingust - olgu nendeks sotsiaalmeediakanalite staarid, kes oskavad digikanalid enda kasuks väga hästi toimima panna, või hoopis inspireerivad kõnelejad TED konverentsikõnede videod Youtubes.

Kasulikke nõuandeid jaganud Pirje Jürgens korraldab tänavu noorte digioskusi edendavat noorteprogrammi “Samsung Digi Pass” - tegemist on neljakuulise uuendusliku ja võimalusterohke koolitusprogrammiga kutsekooliõpilastele vanuses 14–19. Koolitus aitab osalejatel omandada digivaldkonna ettevõtluses olulisi oskuseid, mis aitavad noori tuleviku karjäärivalikutes. Programmi ajal saavad noored osa mitmekülgsest koolitusprogrammist ja teevad koostööd mentoritega noorte poolt välja pakutud ideelahenduste arendamiseks. Koolitusprogrammi finaal, kus noored oma ideelahendusi esitlevad, toimub 21. veebruaril.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755