Autor: ITuudised.ee • 9. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallink paigaldab koostöös Soome idufirmaga oma laevadele nutikad IoT olustikusensorid

Foto: Raul Mee
Tallink sõlmis koostöölepingu Soome merendusvaldkonna idufirmaga Fleetrange, mis paigaldab 13 Tallinki ja Silja Line’i laevale reaalajas informatsiooni edastavad nutikad IoT süsteemid, mis edastavad laevadelt kaldale detailselt mitmesugust teavet alates laevade liikumisest, hetkeseisu kõige täpsema ilmainfo ning ülevaate ümbritsevast laevaliiklusest ja lainetusest.

 “Oleme kogu meie laevastikku hõlmavat jälgimissüsteemi otsinud juba mõnda aega ning Fleetrange’i lahendus sobib meie nägemusega omada väga operatiivset ülevaadet laevadest reaalajas koos detailse liikumisinformatsiooni ja videopildiga. Lisaks ka tuulesensorid, täpsed ilmaennustussüsteemid ning mitmed teised võimekad tööriistad, mis meie kaptenite tööd reiside planeerimisel hõlbustavad. Silja Symphony, Silja Serenade ja Star varustati Fleetrange’i sensoritega juba kahe kuu eest ning pärast eduka testperioodi lõppu oleme valmis paigaldama süsteemid kogu laevastikule, et läbi selle mobiilse lahenduse veelgi tõsta meie pakutava teenuse kvaliteeti ja turvalisust,” ütles Tallinki laevateeninduse juht Tarvi-Carlos Tuulik.

“Fleetrange eesmärgiks on alati olnud pakkuda konkurentsivõimelise hinnaga nutikaid tehnikalahendusi, millega kaasneb mugav informatsiooni jagamine ning hea kasutajatugi. Meil on väga hea meel varustada Tallink oma IoT süsteemiga. Leping on meile märgilise tähtsusega ja annab hea võimaluse testida Tallinkiga ka uut automaatset efektiivse reisiplaneerimise süsteemi BOQA,” sõnas Fleetrange’i tegevjuht ja asutaja Henrik Ramm-Schmidt.

Fleetrange IoT süsteem pakub reederitele ning laevakaptenitele palju erinevaid lahendusi, et aluse ümber toimuvaga võimalikult hästi kursis olla. Laeva asukoha reaalajas jälgimist täiendab detailne teave laeva liikumise kohta ning see koos andmetega videokaameratest tuule-, sademete- ja jääsensoritega loob ülitäpse ülevaate kõigest laevaga ja laeva ümber toimuvast. Seda sõltumata ajast, kohast või kasutatavast seadmest. Samuti on süsteemis vajalikud tööriistad avarii- ja hädaolukordade jaoks. Näiteks saab selle kaudu reaalajas suhelda kohalike merepäästetekeskustega, kellele on võimalik edastada ohuolukordades laeva sensoritelt pärinevat kasulikku informatsiooni.

Fleetrange’i pakutav BOQA lahendus on laevastiku kvaliteetse operatiivse juhtimise tagamise süsteem (Operational Quality Assurance), mis on mõeldud põhiliselt laevakaptenitele ning laevastiku haldajatele. See lennundusest tuttav meetod annab võimaluse süsteemselt ning automaatselt jälgida kõiki olusid, mis võivad mõjutada reisijate mugavust ja laeva teekonnal häirida – rasked ilmaolud, järsud pöörded, jää ning kõrge lainetus. Samuti annab süsteem info teistest merel olevatest alustest (sh ohtlikult lähedal olevatest), laevade liikumisest ja ilmaoludest sadamates, nende graafikutest ja sellest kinnipidamisest jm.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755