Notarite prioriteet tänavu on arendada e-teenuseid

Notarite Koja esimees Merle Saar-Johanson.
Notarite Koja esimees Merle Saar-Johanson.

Notarite koja prioriteetideks sel aastal on digitõestuse projekti ja E-notar3 arendamine, võimaldamaks notareil oma toiminguid klientidele senisest kättesaadavamaks teha.

Kliendi ja notari interaktiivset suhtlust ning osade toimingute digitõestust võimaldav E-notar3 projekt sai toetust Euroopa Liidu struktuurifondidest ning projekt on arendamisel käesoleva aasta algusest.

Digitõestust võimaldab tulevikus välisriikides asuvatel isikutel teha teatavaid notariaaltoiminguid videokõne abil. Esialgse plaani kohaselt kuuluvad nende toimingute hulka osaühingu osalusega tehtavate tehingute, pärandiga seotud avalduste ja volikirjade ja tõestamine.

Digitõestuse teenust pakutakse Eesti välisesinduste kaudu, kus asuvates arvutites saab turvalise otseühenduse abil notariga kontakteeruda. Kui kõik sujub plaanipäraselt, saab digitõestust kasutada juba järgmisel aastal. 

Reedesel notarite koja aastakoosolekul oli arutelu keskmes teenuste ja nende kättesaadavuse tulevik. Koja esimees Merle Saar-Johanson rõhutas, et notareil tuleb mõelda, kuidas muuta oma teenuseid klientidele mugavamaks ning ligipääsetavamaks. „Maailm digitaliseerub, asjaajamine muutub inimestele üha lihtsamaks. On oluline, et ka notari teenus käiks ajaga kaasas, oleks mõistliku hinnatasemega ning kiiresti ja mugavalt ligipääsetav, säilitades samas oma senise kvaliteedi,“ sõnas Saar-Johanson.

Notarite koda on notareid ühendav avalik-õiguslik juriidiline isik, kuhu kuuluvad kõik ametisse nimetatud notarid. Koja tegevust finantseeritakse lõviosas notarite liikmemaksudest ning suurima kulu selle eelarves (27%) moodustavad IT-kulud, sealhulgas E-notari infosüsteem ning pärimis-, apostilli- ja abieluvararegistrite ülalpidamine ja arendamine. 

Mullu tegid notarid 315 704 ametitoimingut, mida on 7,5% rohkem kui aasta varem. Selle aasta märtsikuu seisuga töötab Eestis 91 notarit.

Osale arutelus

  • ITuudised.ee

    ITuudised.ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

OG ELEKTRA AS otsib IT KASUTAJATOE KONSULTANTI

OG Elektra AS

29. detsember 2018

Arvamused

Teabevara