Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 4. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Spotify alustas börsil võimsalt

Foto: Pixabay
Rootsi muusikateenuse pakkuja Spotify alustas eile USA börsil kauplemispäeva 165,90 dollari tasemelt, mis tähendab, et eelmise rahakaasamisega võrreldes on ettevõtte väärtus tublisti kasvanud.

Spotify aktsia hind oli nädalaid investorikogukonna armastatud spekulatsiooniobjekt, sest rootslased tegid IPOga ebahariliku nükke: nimelt ei paku Spotify huvilistele mitte uusi aktsiaid. See tähendab, et IPO hind pole kindlaks määratud, vaid see kujuneb kauplemise käigus.Investoritel on orienteerumiseks vaid viimased „letialused“ tehingud, kus aktsiad vahetasid omanikku nii 81,5 kui ka 125 dollari eest tükk. See tähendab, et hinnavahemik kõigub enam kui 40 dollari vahel. Investorid saavad osta „vanu“ aktsiaid seniste omanike käest. Investoritele pakutakse täna kokku 55,7 miljonit aktsiat ehk vähem kui kolmandiku Spotify aktsiatest. Kokku loodavad Spotify senised omanikud uutelt investoritelt koguda ligikaudu miljard dollarit.

Eile alustas muusikafirma kauplemist 165,90 dollari tasemelt, mis annab firma turuväärtuseks kokku 30,5 miljardit dollarit. See on märksa võimsam näitaja 2015. aastast, kui firma viimati raha kaasas – toona koguti investoritelt 400 miljonit dollarilt ning sellelt baasilt arvutatuna oli firma turuväärtus vaid 8,4 miljardit.Spotify IPO on investorite kogukonna seas üks oodatumaid: võrreldakse rootslasi ju lausa USA börsi ühe lemmikaktsia, Netflixiga. Ühelt poolt tuleb võrdlus sarnasest „töövaldkonnast“: mõlemad pakuvad klientidele voogedastust ning teenivad selle pealt raha. Paraku on nende kahe vahel veel üks, vähem meelitav võrdlusjoon: kumbki ettevõte pole veel bilansis kasuminumbrit kätte saanud. Loe Eesti analüütikute arvamusi siit.Telia müüs SpotifyKas just Spotify börsidebüüdi tõttu, aga möödunud nädalal müüs suure osa Rootsi firmast maha telekomiettevõte Telia. MarketWatchi andmetel müüs Telia kõik oma Spotify aktsiad, mida juba 2009. aastast hoidis ja kus ta mõne aja eest veel positsiooni suurendas. Väidetavalt läksid aktsiad kõik institutsionaalsetele investoritele ning Telia sai aktsiate eest 272 miljonit dollarit.„Spotify on olnud Telia jaoks fantastiline investeering, nii otsese kasumi kasvu kui ka partnerluse perspektiivist lähtudes,“ kommenteeris Telia juht Johan Dennelind.Allikas: Äripäev

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755