Autor: Aali Lilleorg • 22. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Mõjukaim IT-juht 2018 on Avo Möllits

ACE Logistics Group AS IT-juht Avo Möllits
Foto: Julia-Maria Linna
Täna toimuval ITuudiste ja Äripäeva korraldatud IT-juhtimise Aastakonverentsil Hestia Hotel Europa Konverentsikeskuses kuulutati Eesti Mõjukaimaks IT-juhiks 2018 ACE Logistics Group AS IT-juht Avo Möllits.

„Teist korda toimunud konkurss Aasta Mõjukaim IT-juht 2018 on loodud IT-juhi rollis töötavate inimeste tunnustamiseks, kes on oskuslikult ja mõjukalt tegutsenud IT-juhina ja saavutanud oma ametis silmapaistvaid tulemusi või ellu rakendanud innovaatilisi lahendusi,“ rääkis konkursi üks eestvedajaid, Äripäeva peadirektori asetäitja Toomas Truuverk.

Teist korda toimunud konkursil said oma eelistuse öelda kõik soovijad ning esitada vabas vormis enda hinnangul tiitlit vääriva inimese, kes tänavu parima IT-juhi tunnustust väärib. Kokku esitati 31 ettepanekut, milles nimetati 20 erinevat IT-juhi nime koos põhjendusega. Žürii tõdes esitatud ettepanekute põhjal, et kandidaate oli ettevõtetest, organisatsioonidest, oli IT-juhte ja organisatsioonide- ning iduettevõtete juhte. Hindamisel arvestas žürii just viimase aja mõjukaid saavutusi ning otsustas sel aastal nominentide seas tõsta esile IT-juhte, kes digitaliseerimisele on panustanud.

Esitatud ettepanekute seast valis žürii 2018. aasta Eesti Mõjukaima IT-juhi konkursi nominentideks Andreas Leznevsky Tallinna Kaubamaja Grupist, Avo Möllitsa ACE Logistics Group'ist ja Mehis Sihvarti Registrite ja Infosüsteemide Keskusest.

Žürii hinnangute ja arvamuste kokkuvõttes pälvis tiitli Eesti Mõjukaim IT-juht 2018 Avo Möllits.

Konkursi eesmärk on tunnustada oskuslikku ja mõjukat IT-juhtimist Eestis tegutsevates ettevõtetes/organisatsioonides ning aidata seeläbi kaasa ettevõtete digitaliseerimise taseme tõstmisele. Ettevõtmine soovib juhtida tähelepanu IT-juhtimise olulisusele ettevõtte/organisatsiooni edu saavutamisel.

Žürii võttis kandidaatide hindamisel arvesse järgmisi aspekte:

värskus, võimalusel vaadeldakse ajavahemikku 2017 aprillist kuni 2018 aprilliniellu viidud muudatuse mõjukusinnovaatilisus ja rakendatud lahenduse julguserakordne saavutus organisatsiooni arendamiselsilmapaistev panus valdkonna arengusseettevõtte edukus

Žüriisse kuulusid Siim Sikkut Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumist, Toomas Truuverk Äripäevast, Ivo Suursoo ITList, Erkki Leego Leego Hanssonist ja Gert Jervan Tallinna Tehnikaülikoolist.

Eesti Mõjukaim IT-juht sai auhinnaks EIZO monitori, mille pani välja Crandali Kaubandus.

Kõikide ettepaneku esitajate vahel loositi välja Jonah Bergeri raamat "Nähtamatu mõju. Käitumist määravad varjatud jõud". Raamatu võitis Pirgit Adok.

Mida huvitavat nominentide kohta öeldi

Avo Möllits IT-juht, ACE Logistics Group AS

ACE Logistics Grupp tähistas möödunud sügisel 25. sünnipäeva. ACE Logistics Grupi IT-juhil Avo Möllitsal täitub poole aasta pärast samuti 25 aastat ACE Logisticsis. Seega on Avo praktiliselt kogu oma ülikoolijärgse elu pühendanud ACE-le. Avo vastutab kogu Grupi ettevõtete IT toe ja arenduse eest. Ta on loonud ja pidevalt arendanud unikaalset Grupi-sisest tarkvaralahendust, mis hõlmab nii saadetiste tellimist, saadetiste jälgimissüsteemi, hindade kalkuleerimist, kliendihaldussüsteemi jne.

Oleme veendunud, et edukad saavad olla vaid need logistikaettevõtted, kes suudavad võimalikult palju oma äritegevusest automatiseerida. Seega on viimastel aastatel Avo palju tööd ja aega kulunud digitaalse e-keskkonna (e-ace) loomisele ettevõtte klientidele.

Alates digitaalse tellimiskeskkonna e-ace avamisest 2014. aastal on ACE Logisticsi saadetiste arv sisuliselt kahekordistunud, keskmiselt on see kasvanud aastas 25%.Tänaseks saame öelda, et valdav enamus kliente on otsustanud e-ace kasuks ja e-keskkonna tellimuste arv on küündimas 90% lähedale.

Lisaks vedude tellimisele ja saadetiste jälgimisele, arendasime eelmisel aastal võimaluse meie e-keskkonnas ka klientidel ise veohindu kalkuleerida. Peale hinnakalkulaatori lisamist on paljude klientide puhul tellimuste arv märgatavalt kasvanud, kuna süsteem võimaldab veohindu kalkuleerida mugavalt ja kiirelt säästes nii klientide, kui meie müügitöötajate väärtuslikku aega. Süsteemi teeb eriliseks asjaolu, et see on arendatud ja integreeritud kliendi vajadusest lähtuvalt Avo juhendamisel suuresti oma jõududega. Veohindade kalkulaatorid pole logistikasektoris veel väga levinud ja reeglina on need vaid suurte korporatsioonide (kullerfirmade) esindustel, mille taga on suured ja rahvusvahelised IT-osakonnad.

Hetkel paneme suurt rõhku e-keskkonna parema kasutajamugavuse loomisele ning järgmiseks sammuks on lennu- ja meretranspordi tellimuste digitaliseerimine, samuti e-keskkonna tulemuslikum rakendamine Grupi ettevõtetes Lätis, Leedus ja Valgevenes.

Meie jaoks on oluline, et kõik arendused/parendused, mis Avost sõltuvad, saavad tehtud operatiivselt ja kvaliteetselt. Avo puhul hindame tema võimet asjadele läheneda süsteemselt, ta ei ole kunagi pealiskaudne, alati püüab nö rohujuure tasandile minna, et aru saada, mis ja miks on oluline. Me ei kuule Avolt, et mõnda uuendust või täiendust pole võimalik teha. Kõike on ju võimalik teha, aga Avo püüabki ka teisi mõtlema panna, kas ja kellele see muudatus/täiendus oluline on, mis lisaväärtust see kliendile või ettevõttele juurde annab. Temaga on alati hea teemad läbi arutada ning koos lahendused leida.

Vaatamata suurele koormusele, vastutusele, erinevate Grupi riikide ettevõtete soovidele ja tahtmistele programme täiendada, jääb Avo sealjuures alati muhedaks ja humoorikaks kolleegiks, kes hindab head nalja. Ta on alati oodatud seltskonnakaaslane erinevatel üritustel.

ACE Logistics Group on Eesti kapitalil põhinev valdusettevõte, mille koosseisu kuulub üheksa logistikaalal tegutsevat ettevõtet Eestis, Lätis, Leedus, Valgevenes ja Soomes. Grupi konsolideeritud käive oli 2017 aastal 27,2 miljonit eurot, kasvades aastaga ligi 20%. Ettevõtetes töötab kokku 130 inimest

Oleme kindlad, et ACE Logistics Grupi väga head majanduslikud tulemused peegeldavad paljuski ka Avo tööd ja tugev IT põhi on aluseks ettevõtte edasisele heale käekäigule.

Andreas Leznevsky        IT-juht, Tallinna Kaubamaja Grupp AS  

Andreas Leznevsky on loonud koostöös Telia Eesti AS’gia Kaubamaja Grupp’ile kaasaegse hästi toimiva IKT keskkonna, kus on juurutanud palju uuenduslikke ning innovaatilisi lahendusi, mis muudavad meie elu lihtsamaks ja mõjutavad meid iga päev.

Kaubamaja Grupp on Eesti suurim kaubanduskett, kes võttis esimesena kasutusele mobiilse rahakoti, m-Tasku, mis hoiab kõik panga- ja kliendikaardid mugavalt ühes kohas.

Ta on üks esimesi IT juhte, kelle initsiatiivil võeti kasutusele iseteenindus kassad, ning viis läbi Kaubamaja Grupi need massidesse.

Ühena esimestest tõi Andreas Eesti turule e-kaubanduse, mis võimaldab meil igapäevaselt läbi e-poe kaupu koju tellida, ning läbi selle hoida kokku meie väärtuslikku aega.

Kaubamaja Grupp kasutab innovatiivset lähenemist IKT’le. Koostöös Kaubamaja IKT partneri Telia Eesti ASiga on loodud rahaliselt soodne ja tehnoloogiliselt kaasaegne IKT keskkond. Uudne lähenemine võimaldab operatiivselt oma klientidele luua uusi lahendusi ja muuta elu Eestis paremaks.

Mehis Sihvart Direktor, Registrite ja Infosüsteemide Keskus (RIK)

Mehis on liider, kes omab helikoptervaadet ja valdab oma valdkonda täielikult. Lisaks 240 inimesega IT organisatsiooni juhtimisele tunneb ta tarkvarakoodi sellisel tasemel, et ajakriitilises olukorras keerulise küsimuse lahendamiseks ka ise vajadusel küünarnukkideni koodi sukelduda.

Ta on julge algataja, mida kinnitab viimastest saavutustest ka näiteks Blockchaini kasutusele võtmine. Mehise eestvedamisel on RIK olnud esimene riigiasutus Eestis, mis nimetatud innovaatilise tehnoloogia kasutusele võttis ning seda kogemust maailmas nüüd julgustavalt ka teistega jagab.

Viimase aasta silmapaistvamad tegemised IT-valdkonna arendamise osas on olnud kindlasti ka Eestis eesistumise raames kõigile IT-toe pakkumine, Luksemburgis Eesti andmesaatkonna loomine, mis peagi avatakse ning superministeeriumi asutuste arvutite kolimine ja kogu nende majale igapäevane IT-toe tagamine ideedest teostuseni.

Mehis lähtub põhimõttest - näeme lahendusi, mitte probleeme - ja see on hea käivitaja ning motivaator nii RIKikatele endile kui koostööpartneritele uute ideede ellu viimiseks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755