22. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida peab IT-juht juhtimisel teisiti tegema, et häid inimesi hoida?

Sergei Anikin
Foto: Jarek Jõepera
Juhi võimalustest ja rollist heade inimeste mõistmisel ja motiveerimisel kirjutab IT-juhtimise Aastakonverentsil omi mõtteid jaganud Pipedrive'i tehnoloogiajuht Sergei Anikin.

Töötajate rahulolu tõstmiseks ja motivatsioonitaseme hoidmiseks on vaja luua keskkond, mis innustab ja kus saab eksperementeerida ning oma ideid katsetada.

Kui inimeste innustamine on pigem ettevõtte juhi ülesanne, siis eksperimenteerimise ja ideede elluviimise eest vastutab IT-juht. Kuidas aga teha nii, et inimesed julgeksid tulla välja kõige hullemate ja riskantsemate ideedega ja prooviksid neid ka realiseerida?

IT-juht peab looma turvalise keskkonna, kus inimesed julgevad katsetada uusi ideid ja kus on lubatud ka eksimused, ilma, et need suuri ja pöördumatuid kahjustusi tekitaksid töötajale, tema kolleegidele või kogu firmale.

Tooksin siinkohal paralleeli seikluspargiga, mis pakub toredat ja adrenaliinirohket elamust, mida enamik meist kogeks hea meelega uuesti. Kuid paljud meist oleks nõus minema seikluspargi radadele ilma turvavarustuseta? Turvavarustus on see, mis võimaldab meile selle kogemuse.

Kuidas luua turvalist keskkonda?

Kõik algab kultuurist, kus vigade eest ei karistata ning vastutuse võtmine on viidud ekstreemsusteni. Inimeste juht vastutab kõikide oma alluvate vigade eest. Ta vastutab nende eest sellepärast, et ta ei taganud turvalist keskonda, väljaõppet, korraliku planeerimist ja teostamise kontrolli. Juht vastutab riskide juhtimise eest.

Riskide juhtimine

Klassikaline riskide juhtimine toimub läbi otsuste tsentraliseerimise. Ekstreemseim näide on olukord, kus ainult juhil on õigus otsuseid vastu võtta. Sellisel lähenemisel on aga palju erinevaid probleeme, alustadest sellest, et inimesed ei ole motiveeritud sellises keskkonnas töötamisest kuni selleni, et juht ei ole tegelikult võimeline kõiki õigeid otsuseid vastu võtma, kuna ta on tegelikkusest eemal.

Kiiresti kasvavas ettevõttes tekitab tsentraliseeritud juhtimine ka pudelikaela ja ei luba ettevõttel tegutseda kiirusega, mis võimaldaks püsida konkurentsis sadade sarnases turunišis konkureerivate ettevõtetega üle maailma. Kuidas aga hajutatud juhtimise juures juhtida riske?

Riskide juhtimine läbi turvalise keskkonna loomise

Iga arendaja Pipedrive’is otsustab ise, millal tema kirjutatud kood klientide poole liikuma hakkab. Liikumine on automaatne ning peale kõikide automaatsete kontrollide läbimist, garanteerib süsteem koodi jõudmise toote süsteemi.

Pipedrive’is on täisautomaatne koodi installeerimise protsess, mis koosneb koodi automaatsest kokkupanemisest, testimisest ja installeerimisest. Täisautomaatne protsess garanteerib protsessi täpset kordamist, kõikide sammude õiges järjekorras käivitamist, vajalike kontrollide teostamist, probleemide korral protsessi katkestamist ning asjaosaliste teavitamist. See on näide turvalisest keskkonnast, kus arendaja julgeb oma koodi viia toote süsteemi nii tihti kui vaja, kas või mitu korda päevas.

Pipedrive’i süsteemi uuendatakse üle viiekümne korra päevas - see on võimalik tänu eelmainutud turvalisele koodi uuendamise protsessile ja mikro-teenustele orienteeritud arhitektuurile. 

Mikroteenuste arhitektuuri eelisteks peetakse paremat süsteemi skaleeritavust. Vähesed aga räägivad sellest, et mikroteenuste arhitektuur võimaldab meeskondadel arendada süsteemi paralleelselt ning iga meeskonna vead või valed otsused on isoleeritud nende vastutuse all olevate komponentidega ning ei mõjuta teiste tiimide töö tulemusi. Selline arhitektuur loob võimaluse tiimidel eksperementeerida oma probleemide lahendamist ning teha arhitektuuri otsuseid tiimisiseselt.

Rutiinid kui osa turvalisest keskkonnast

Kiiresti muutuvas keskkonnas, kus iga päev peab lahendama uusi probleeme, on inimestel vaja pidepunkte, mis tagavad stabiilsuse.

Töö keskonnas on sellisteks pidepunktideks teatud rutiinid, nagu näiteks igahommikune stand-up tiimiga, iganädalane tagasivaatamise koosolek, või kogu firma igakuine koosolek.

Pipedrive’is praktiseeritakse lisaks tiimi sisestele scrum’i arendusprotsessi rutiinidele ka iganädalast tiimijuhtide omavahelist infovahetustundi ning süsteemi meetrikate ja möödunud nädala intsidentide ülevaatamist. Rutiini eesmärgiks on veendumus, et tiimid on oma vastutuse all olevate süsteemi komponentide käitumisest teadlikud, on toimunud süsteemi intsidentidest õppinud ning parandused planeerinud.

Usaldus kui turvalise keskkonna element

Suure osa turvatundest moodustab usalduslik suhe nii oma kolleegidega kui ka oma otsese juhiga. Sellise usaldusliku keskkonna loomisel on juhil täisvastutus. Iga inimene peab saama võimaluse oma ideedest ja muredest rääkida, ilma et ta tunneks survet, pahameelt või naeruvääristamist. 

Juht peab võimaldama igale oma alluvale ka regulaarset aega, kus nad saavad rääkida põhiliselt inimese enda muredest. Alustades murest koodi kvaliteedi pärast ja lõpetades kasvõi sellega, et töötajal on mure oma kassi tervise pärast. Nende vestluste teemad ei olegi tihti olulised, kuid oluline on see, et inimene on võimeline juhi juuresolekul end avama ning probleemist avameelselt rääkima. Lisaks usaldusele ja turvatundele tekitamisele, suurendab selline lähenemine juhi võimalusi saada probleemidest teada enne, kui nad kasvavad ületamatuks.

Juhi rollist kokkuvõtteks 

Juhi roll ei ole kindlasti olla kõige targem inimene grupis. Samuti pole ta palgatud selleks, et jagada inimestele ülesandeid. Juht peab nägema seoseid, seal kus teised inimest neid ei pruugi näha ning tegelema probleemide tekkimise juurpõhjustega, mitte tagajärgedega. Juht ei tohiks võimalusel osaleda operatiivsel tasandil - ta peab olema veendunud, et töö saab tehtud ka siis, kui teda ennast ei ole. Ideaalse juhi organisatsioon on isetoimiv ja isegi iseennast parandav, võimaldades juhil otsida võimalusi, kuidas viia organisatsioon läbi strateegiliste muutuste planeerimise kvalitatiivselt uuele tasemele.

Soovin kõikidele IT- ja mitte IT- juhtidele edu meeskondade ülesehitamisel ja juhtimisel. Olla oma meeskonna juht ja liider on äärmiselt huvitav ja vastutusrikas ülesanne.

Sergei Anikin osales 22. mail toimunud IT-juhtimise Aastakonverentsil  personalijuhtide arutlusringis kui arendustiimi juht ning pälvis oma arvamuste ja olekuga konverentsi osalejatelt vaimustava imetluse.

 

Sergei Anikin

Pipedrive’i tehnoloogiajuht

 

Autor: Sergei Anikin

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755