Ratas tutvustas Torontos nähtamatuid e-riigi teenuseid

Jüri Ratas Kanadas
Jüri Ratas Kanadas Toronto Ülikoolis esinemas, käes Eesti ID-kaart.

Toronto Ülikooli külastanud ja seal loengu andnud peaminister Jüri Ratas selgitas kuulajaile, kuidas Eesti arendab uue põlvkonna, n-ö nähtamatuid e-riigi teenuseid.

Oma loengus "Digitaalne Eesti – uued tehnoloogiad ja valitsemine" tõi ta esile Toronto Ülikooli tugeva teadus- ja innovatsioonitegevuse, eriti tehisintellekti uurimisel. "Kanada on maailmas üks juhtivaid riike tehisintellekti põneva maailma avastamises ning võttis eelmisel aastal vastu vastava strateegia. See kannustas ka Euroopa Liitu oma tehisintellekti strateegiat koostama," märkis peaminister.

Ratase sõnul pakub tehisintellekt lugematul hulgal võimalusi inimeste elu paremaks muutmiseks, seda kiirust ületavate autode numbrimärkide tuvastamisest kuni haiguste ravimiseni.

"Paljusid meie igapäevaseid tegevusi saaks teha palju odavamalt ja väiksema ajakuluga," rääkis peaminister. "Siiski, ei saa unustada, et tehnoloogiad on meie inimeste ja ettevõtete teenistuses ning tehisintellekt peab inimvõimeid täiendama, mitte asendama. Nende arengutega kaasnevatesse eetilistesse ja juriidilistesse küsimustesse tuleb suhtuda väga tõsiselt," lisas ta.

Peaminister rääkis ka sellest, et Eesti analüüsib praegu võimalust anda tehisintellektile eraldiseisev juriidiline staatus, mille eesmärgiks oleks hoogustada uue tehnoloogia kiiremat kasutuselevõttu.

Toronto Ülikooli ja Tartu Ülikooli koostöö algas 1991. aastal. Toronto Ülikooli rektori professor Meric S. Gertleriga kohtunud peaminister Ratas märkis, et koostöö võiks tulevikus hõlmata ka Tallinna Tehnikaülikooli.

Lisaks kohtus Jüri Ratas koos Eesti äridelegatsiooniga Kanada ettevõtjatega, kellele tutvustati Eesti digiühiskonna võimalusi ja konkurentsivõimelist ärikeskkonda. Peaministri sõnul kasvatab ettevõtjate ja investorite koostöösoovi ka Euroopa Liidu ja Kanada vabakaubandusleping, mille Eesti on heaks kiitnud.

Nii Eesti kui ka Kanada kuuluvad eesrindlikke digiriike ühendavasse Digital 7 võrgustikku. Seetõttu tundsid Kanada esindajad palju huvi selle vastu, kuidas Eesti on üles ehitanud X-tee, e-teenused ja IT-süsteemid ning e-riigi laiemalt.

Ratast saadab neli päeva kestval Kanada visiidil 20-liikmeline äridelegatsioon, kuhu kuuluvad ettevõtjad infotehnoloogia ja elektroonika, äriteenuste, ehituse, tootva tööstuse ning turismi valdkonnast.

"Mul on suur au ja äärmiselt hea meel tähistada Torontos Eesti 100. sünnipäeva ühe suurima väliseesti kogukonnaga," ütles Ratas Kanada-visiiti kommenteerides.

Osale arutelus

  • ITuudised.ee

    ITuudised.ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

DERIVCO IS LOOKING FOR A SENIOR JAVASCRIPT DEVELOPER

Derivco Estonia OÜ

17. november 2018

DERIVCO is looking for a TEST AUTOMATION TEAM LEAD

Derivco Estonia OÜ

17. november 2018

DERIVCO is looking for an ANIMATOR

Derivco Estonia OÜ

17. november 2018

Teabevara