Autor: Indrek Kald • 12. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pariisi relvamessil ka kaitsetööstuse firmad Eestist

Eesti ettevõtete ühisstend Pariisi relvastusmessil.
Foto: EAS
Pariisis täna alanud relvastusmessil tutvustavad mitmed Eesti kaitsetööstusettevõtted oma tooteid, sh droone ja mehitamata maismaasõidukeid.

Eesti kaitsetööstust tutvustab 15. juunini kestval relvastusmessil Eurosatory kaitseminister Jüri Luik, kohtudes ka kaitsetööstusettevõtete juhtidega.

Eestist osaleb messil kümme kaitsetööstuse liidu ettevõtet: Defendec, Eli, Soleest, Galvi-Linda, Bristol Trust, Toci, Threod Systems, Terramil, Milrem Robotics ja Milectria.

Kaitsetööstuse liidu juhi Ingvar Pärnamäe sõnul on koostöös EASiga kaitsetööstusmessidel osalemine oluline, sest riiklik ühisstend loob tugevama ja terviklikuma kuvandi kaitsetööstussektorile ja ettevõtetele. "Üheskoos paistame paremini välja ja riigi nimi lisab usaldusväärsust ning annab kvaliteedipitseri, mis on kaitsetööstuses äärmiselt oluline," lausus ta.

Pärnamäe lisas, et Eurosatory on mess, mis toimub igal teisel aastal juba viimased 50 aastat – järjepidevus messi toimumisel ning ettevõtete osalemisel on oluline, kuna nii tootearendus kui ka tehingud võtavad tihti aega aastaid.

"Kaitsetööstuse messidel saavad kokku tööstus ja lõppklient, sh kaitseväelased, julgeolekujõudude ja ministeeriumide esindajad. Võrdselt olulised on ka tööstuse omavahelised sidemed, mis tihti saavad alguse just sellistelt messidelt," selgitas ta.

Pärnamäe sõnul on Eesti kaitsetööstuse ambitsioon Euroopas silma paista oma nutikate ja innovatiivsete toodete, teenuste ja lahendustega. Ta tõi näitena esile, et nii viimaste aastate Araabia Ühendemiraatides kui Euroopas toimunud kaitsetööstusmesside tulemusel on Eesti kaitsetööstusettevõtted saanud olulisi koostööpartnereid oma toodete arendamiseks ning leidnud ka eksporttehinguid soodustavaid kontakte.

Mitmed Eesti ettevõtted on omavahelises koostöös arendanud välja uusi innovatiivseid lahendusi. "Olgu selleks näiteks droonide ja piirikaitsetehnoloogiate ühendamine või droonide ja mehitamata maismaasõidukite integratsioon. Ning loomulikult on relvastusmessid ka kohad, kust tekkinud kontaktidest jõutakse ka konkreetsete müügilepinguteni, mis suurendab Eesti eksporti ja annab tööd meie ettevõtetele," lisas Pärnamäe.

Kümne Eesti kaitsetööstusettevõtte seast läheb Eurosatoryle välja ka Milrem Robotics, mis esitleb Pariisis nelja mehitamata roomiksõidukit, millest üks on varustatud näiteks Threod Systemsi drooniga.

"Kahe Eesti kaitsetööstusettevõtte koostöö tulemusel on tugevnenud mõlema tooted – Milremi mehitamata roomik on drooni näol saanud lisaväärtuse, samal ajal kui maapealse sõidukiga ühendatud droon suudab tänu sellele kauem õhus püsida," selgitas Milrem Roboticsi ekspordijuht Gert Hankewitz.

Milrem Robotics on alates 2015. aastast osalenud kõikidel suurematel messidel Londonis, Abu Dhabis, USAs ning Pariisis. "Messidel saame võimaluse oma mehitamata roomiksõidukeid näidata ja katsuda anda," märkis Hankewitz ja lisas, et vastavalt tootegruppidele on võimalik välismessidel luua kontakte, mis on nii ühele ettevõttele kui riigi kaitsetööstusele terviklikult väärtuslikud.

"Oleme messidelt leidnud väga häid koostööpartnereid, kellega koos oleme jõudnud ka müügitehinguteni," ütles Hankewitz. Ta kinnitas, et Milremi põhifookus Eurosatory messil on Prantsuse turul ehk Prantsuse armeel aga ka Belgia ja Hollandi kaitsejõududel, kellega soovitakse võimalusel edaspidi koostööd teha.

EASi ettevõtluse keskuse juhi Tanel Rebase sõnul on neile oluline aidata Eesti ettevõtetel välisturgudel edu saavutada. "Riikliku ühisstendi korraldamine ärimessidel annab hea võimaluse seniseid kontakte tugevdada, usaldust kasvatada ning oma uuenduslikke tooteid tutvustades uute võimalike partneriteni jõuda," ütles ta.

Täna tutvub kaitseminister Jüri Luik Eesti ja Läti kaitsetööstuste väljapanekuga ning kohtub Läti kaitseministri Raimonds Bergmanisega.

Luige sõnul aitavad tihedad suhted liitlaste kaitsetööstusega tugevdada meie liitlassuhet laiemalt. "Eesti kaitsetööstus on viimastel aastatel teinud läbi märkimisväärse arengu ning suurem koostöö liitlasriikide vahel annab panuse meie kõigi julgeolekusse ja turvatundesse," lisas ta.

 

Samuti seisavad Luigel ees kohtumised liikursuurtükkide K9 Kõu tootja Hanwha Land Systems ning rahvusvaheliselt tuntud kaitsetööstusettevõtete Saab, Lockheed Martin, Rheinmetall, Raytheon, BAE Systems, MBDA, General Dynamics Land Systems, KMW, Bittium ja Austria kaitsetööstusettevõtete esindajatega.

Eurosatory on üks suurimaid kaitsetööstuse messe Euroopas, kus sel aastal osaleb enam kui 1570 eksponenti 57 riigist, enam kui 57 000 külastajat 140 riigist ning 212 ametlikku delegatsiooni. Messil osalemist kaasrahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755