Autor: Indrek Kald • 19. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti idufirma Veriff kaasas 7,7 miljonit dollarit

Veriffi asutajad Kaarel Kotkas ja Janer Gorohhov.
Foto: Veriff
Isikusamasuse tuvastamise teenust pakkuv Eesti idufirma Veriff kaasas 7,7 miljonit dollarit (6,6 mln eurot), investorite seas on ka Taavet Hinrikus Transferwise´ist ja USA näitleja Ashton Kutcher.

Veriffi 23aastane kaasasutaja ja juht Kaarel Kotkas rääkis, et investeering on suur samm ettevõtte äritegevuse laienemise suunas. "Veriff on justkui Stripe. Kui Stripe pakub kiirelt integreeritavat makseteenuse liidest, siis meie pakume minutitega integreeritavat identifitseerimise liidest," märkis ta.

See võimaldab veenduda kõikidel veebikeskkondadel ja mobiilirakendustel selles, et dokumendi – passi, juhiloa või ID-kaardi esitleja – võrdub dokumendi omanikuga. "Nii saame ennetada finantskuritegusid, säästes ausate inimeste ja ettevõtete raha. Meie missioon on võita interneti usaldus, olles esimene valik isikusamasuse tuvastamise teenuste valdkonnas ja seeläbi muuta Veriff tegusõnaks," ütles Kotkas.

Investeeringu abil laiendab Veriff meeskonda, et olla valmis suuremateks ärimahtudeks ning arendab SaaS toodet, mis teeb identifitseerimise teenuse kättesaadavaks ka väikese- ja keskmise suurusega ettevõtetele.

Hetkel töötab Veriffis 25 inimest. Aasta jooksul soovitakse laiendada arendusmeeskonda 30 töötaja võrra. Ettevõtte arendus- ja klienditoe meeskond tegutseb Tallinnas, müügi- ja turundusosakond kolib Ameerika Ühendriikidesse.

Rahakaasamise juhtinvestoriks oli Mosaic Ventures, lisaks osalesid investeerimisringis Paul Buchheit, Elad Gil, Y-Combinator, SV Angel, ACE Ventures, LIFT99 ja Superangel. Läbirääkimised investoritega algasid kohe pärast Veriffi osalemist maailma ühes mainekamas iduettevõtete kiirendis Y-Combinatoris.

Veriffi nõukoguga liituvad TransferWise´i kaasasutaja Taavet Hinrikus ja Simon Levene investeerimisfondist Mosaic Ventures.

Mosaic Ventures´i asutaja Simon Levene peab uskumatuks, et virtuaalne isikusamasuse tuvastamine on probleem 2018. aastal – eriti arvestades, et see piirab ettevõtete kasvamist ja uute klientide registreerimist.

"Kliendi tundmine on muutumas ettevõtetele eriti oluliseks uute andmekaitse regulatsioonide, online-panganduse ning alternatiivsete finantstoodete leviku tingimustes. Oleme väga rõõmsad selle üle, et saame investeerida Veriffi ning ettevõtte erakordsesse asutajasse Kaarel Kotkasesse," märkis ta.

Y-Combinatori partner Gustaf Alströmer rääkis, et inimesed kasutavad juba praegu erinevaid teenuseid, mille puhul on isiku identifitseerimine ülimalt oluline. Ta tõi näiteks panganduse.

"Veriff on loonud kiireima, lihtsaima ja kõige kasutajasõbralikuma virtuaalse isiku identifitseerimise liidesse, mida näinud olen. Kaarel ja Janer on kaks väga erilist ettevõtjat, kes olid osa Y-Combinator´i 2018. aasta talvisest lennust. Nad avaldasid muljet selgete tulevikuvisioonide ja kindlameelse juhtimisega," ütles Alströmer.

Veriff asutati 2015. aastal Kaarel Kotkase ja Janer Gorohhovi poolt. Toode toodi turule 2016. aasta juunis, kui kaks ettevõtet – Inbank ja Hansapost – integreerisid Veriffi teenuse, vähendamaks isiku taustakontrolli protseduurist tulenevaid äririske.

Tänaseks on Veriffil rohkem kui 40 klienti üle maailma. Nende hulka kuuluvad finants- ja jagamismajanduse ettevõtted ning veebikaubamajad.

Tänavu kevadel paigutas Nordic Business Report Kaarel Kotkase Põhja-Euroopa 25 kõige mõjukama noore ettevõtja hulka.

Kokku on Veriff kaasanud 8,4 miljoni dollari ulatuses investeeringuid 25 institutsionaalselt ja erainvestorilt. Varasemalt on ettevõttesse investeerinud teiste seas ka Sten Tamkivi, Ragnar Sass, Taavi Kotka ja endine LexisNexise juht Andrew Prozes.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755