Autor: Indrek Kald • 20. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Levira toodab telepilti tehisintellektiga

Tehisintellekti abil filmimine toimub inimese sekkumiseta ning kaameraid suunab arvuti.
Foto: pixabay.com
Digiteenuste ettevõte Levira alustas koostööd idufirmaga Uscoutfor, et toota spordiülekannete pilti tehisintellekti abil. Filmimine toimub siis inimese sekkumiseta ning produtsendiks on kaameraid suunav tehisintellekt.

Levira meediateenuste arendusjuhi Martti Kinkari sõnul aitab tehisintellekti kasutamine viia spordiülekannete tootmise uuele tasemele. "Tulenevalt lahenduse paindlikkusest ja kuluefektiivsusest näeme uuel teenusel suurt potentsiaali ning automaatne lahendus aitab tuua spordisõbra elutuppa ka need spordivõistlused, millest seni on ülekande tootmine olnud liiga kulukas," selgitas ta.

Näiteks spordiülekannete puhul jälgib tehisintellekt palli ja mängijate liikumist ning valib automaatselt välja põnevamad kordused, mida spordisõber näha tahab.

Uue lahenduse on välja töötanud Hollandi iduettevõte Uscoutfor. Arendustöö toimus koostöös kohalike andmeteadlastega. Tegemist on Levira ja Hollandi ettevõte poolt arendatava riist- ja tarkvaral põhineva lahendusega. Arvuti valib kaadrid, mida töödeldakse ja saadetakse videoedastuse platvormile ja rakendustesse.

Lisaks tavapärasele ülekande tootmisele loob tehisintellektil põhineva tehnoloogia kasutuselevõtt mitmeid teisi võimalusi. Näiteks on võimalik jälgida meeskondi treenimas, teha võistlusmängude või hoopis treeningute videoanalüüsi ja tuua vaatajateni ka need spordivõistlused, kus seni seda suurte ülekandekulude tõttu teha ei saanud.

Digiteenuste ettevõte AS Levira on üks suuremaid sõltumatuid telekanalite väljastuskeskusi Põhja-Euroopas. Levira aitab nii kohalikel kui ka rahvusvahelistel meediateenuste osutajatel telekanaleid kokku panna ning hoolitseb, et programmid on eetris 24 tundi ööpäevas. Samuti viib Levira need programmid vaatajateni Baltimaades, Skandinaavias ja mujal Euroopas.

Levira on Eesti põhiline TV- ja raadiolevivõrkude operaator. Ettevõte haldab Eesti ainsat ringhäälinguvõrku ning pakub 22 saatemastist koosnevat kõrgeimatele käitlusnõuetele vastavat võrku. Teletootmiseks on Leviral kolm liikuvat ülekandejaama.

Levira klientideks on meediateenuse osutajad nagu ERR, Eesti Meedia, Sony, EBU, Discovery, samuti telekomid Telia, Tele2 ja Elisa.

Levira aktsionärid on Eesti riik ja Prantsuse telekom TDF osalustega vastavalt 51% ja 49%.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755