Autor: Indrek Kald • 25. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ loob Ülemiste Cityga targa linna professuuri

Ülemiste Citys hakatakse koostöös TTÜga uurima targa linna arendamist.
Foto: ulemistecity.ee
Tehnikaülikool loob koostöös Ülemiste Cityga targa linna professuuri, mis keskendub töö- ja elukeskkonna uuringutele.

Tehnikaülikooli inseneriteaduskonda planeeritav professuur hõlmab teadureid, teadusarenduse töörühma, doktorante ja magistrante, kes keskenduvad uuringutele, mis muudavad täna töö- ja elukeskkonna nii ihaldusväärseks, et sinna koliksid meeleldi koos perega tippspetsialistid üle maailma.

TTÜ professori Jarek Kurnitski sõnul ei sünni tark linn ja tasemel ehitatud keskkond iseenesest. "Uue kvaliteedi pakkumiseks on vaja uut teadmist – targa linnaku professor peab hästi tundma residentide ja klientide ootusi ehitatud keskkonnale ja teenustele. See teeb võimalikuks kliendikäitumisest lähtuva linnaplaneerimise ja linnaku poolt pakutavate teenuste disainimise viisil, et need aitaksid kaasa tõmbekeskuseks kujunemisele," sõnas Kurnitski.

Lisaks plaanib Ülemiste linnak kaasata TTÜ tudengeid, et uurida moodsa linnaruumi loomiseks vajalikke omadusi ja lahendada rakenduslikke väljakutseid. Need annavad tudengitele praktikavõimalusi ja soodustavad ettevõtluskogemiste saamist kraadiõppe ajal.

Kuna innovatiivsete tehnoloogiate kasutuselevõtul vajavad kasutajad sageli julgustamist, siis näeb koostöölepe ette ka seminare ja töötubasid nii ettevõtjate kui teenuste tarbijate teadlikkuse tõstmiseks.

TTÜ rektori Jaak Aaviksoo sõnul näitab arenenud riikide praktika, et teadusasutuste kaasamine ettevõtete poolt tagab riigi majanduse arengu. "Koostöös ülikoolidega tõstavad ettevõtted oma konkurentsivõimet ja tagavad samas innovaatilise ning inimeste ootustele vastava elukeskkonna loomise," kinnitas rektor.

Ülemiste linnaku ühel osanikul, AS Technopol Ülemistel on eelnev koostöökogemus Soome Aalto ülikooliga, mis on TTÜ üks partnerülikoolidest ja üks edukaimaid Euroopa kõrgharidusasutusi inseneeria ning keskkonnatehnoloogia valdkonna teadusarendusprojektide ettevõtlusse suunamisel.

Neljapoolne raamlepe TTÜ, ASi Mainor, ASi Mainor Ülemiste ja ASi Technopol Ülemiste vahel hõlmab lisaks ka targa linna väljaarendamist. 

TTÜs on välja töötamisel mitmed tehnoloogilised lahendused, mis ootavad kasutuselevõttu tuleviku linnaruumis. Tegemist on robootika, valgustuse, parkimise, ehituse ning logistika teadus- ja arendusprojektidega, mille märksõnadeks on keskkonna- ja energiasäästlikus ning suurem mugavus- ja turvalisus.

"Ülemiste linnak on kasvanud tõeliseks talentide tõmbekeskuseks ning selleks, et see ka edaspidi Eesti majandust toidaks, on vaja luua veelgi enam teenuseid ja lahendusi rahvusvaheliste talentide siia meelitamiseks ja siin hoidmiseks," märkis Ülemiste Cityt arendava Mainor Ülemiste nõukogu esimees Guido Pärnits.

Täna on linnakus ligi 400 välis- ja eestimaist ettevõtet, kus töötab üle 10 000 inimese 50 riigist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755