Tehnoloogia vallutab muuseume

Okupatsioonide muuseumi varasem väljapanek
Okupatsioonide muuseumi varasem väljapanek

14. juulil avab okupatsioonide muuseum uue ekspositsiooni, mida ehitati üles pool aastat ning mis erineb senistest näitustest kasutatava tehnoloogia mahu poolest.

Ehitusala laieneb 660 ruutmeetrilt 1200ruutmeetrisele alale. „Otsustasime maja potentsiaali ära kasutada, arvestades, et seal on 1800 ruutmeetrit ruumi,“ rääkis okupatsioonide muuseumi Vabamu direktor Merilin Piipuu.

Eelmine näitus oli seal 15 aastat, uut plaanitakse hoida 7-10 aastat. „Eksperdid ütlevad, et see on keskmine näituse vanus, samas teame, et ka näiteks Eesti Meremuuseumis on olnud näitus 20 aastat,“ rääkis Piipuu.

Uue näituse juures on oluline osa tehnoloogial, mida kasutatakse senisest rohkem. „Meil on palju liigutavaid lugusid, mis jääksid siis, kui ese on lihtsalt klaasi taga, rääkimata,“ rääkis Piipuu. „Nüüd oleme loonud e-giidi ja oleme need lood ilusti ära rääkinud,“ rõõmustas ta. Lisaks suudab e-giid ekspositsiooni ette astudes sünkroniseerida heli külastaja valitud keeles.

E-giid siiski Piipuu kinnitusel veel tavagiidide töökohti ära ei võta, vaid on pigem lisavõimalus. „Ta vahendab lugusid, mida ükski giid kunagi ei jõuaks ära rääkida – seal on palju südantlõhestavaid lugusid ERRi arhiivist,“ rääkis Piipuu.

Loe Äripäevast, kuidas see saab rahastatud.

Osale arutelus

  • Indrek Mäe, Alyona Stadnik

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Arvamused

Teabevara