Autor: Indrek Kald • 2. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlanna uurib Skype´i toel masinõpet

Skype´i stipendiumi pälvinud Mari Liis Pedak.
Foto: HITSA
Skype Eesti toetab 8000eurose stipendiumiga Mari Liis Pedakut, kes jätkab magistriõpinguid Suurbritannias Edinburghi ülikoolis tehisintellekti valdkonnas, keskendudes masinõppele.

Edinburghis matemaatika ja füüsika bakalaureusekraadi omandanud Mari Liis Pedak jätkab magistriõpinguid samas ülikoolis, spetsialiseerudes tehisintellektile ja täpsemalt masinõppe uurimisele. Tehisintellekti valdkonda kuuluva masinõppe eesmärk on andmete põhjal välja töötada otsuseid ja ennustusi tegevaid algoritme.

"Soovin jätkata masinõppega, sest mind paelub matemaatika selle taga. Lisaks huvitab mind see, kuidas integreerida meie teadmisi psühholoogiast ja neuroteadusest tehisintellekti arendamisesse," ütles ta.

Varasemalt on Pedak osalenud Eesti tudengisateliidi ESTCube projektis, samuti õppinud vahetusõpilasena California ülikoolis USAs. Teda on tunnustatud ka mitmete preemiatega, näiteks võitis Pedak 2013. aastal oma gümnaasiumi Tallinna reaalkooli uurimistööga Euroopa Liidu noorte teadlaste konkursil eripreemia parima töö eest keemia valdkonnas.

Skype´i välisõpingute magistristipendiumit on välja antud alates 2006. aastast ning selle abil on välisülikoolides teadmisi kogunud juba 15 Eesti noort. "Skype toetab võimekaid Eesti noori, kes on otsustanud teadushariduse kasuks, panustades seeläbi ka Eesti tulevikku," selgitas Skype´i tarkvarainseneeria osakonna VSTS teenuste juht Karim Heredia.

"Tänavune stipendiaat asub õppima valdkonnas, mis on infotehnoloogia sektori arengule kriitilise tähtsusega, tehisintellekt on juba praegu kasutusel näiteks Microsofti Azur AI ja Cortana platvormil, seega otsustasime toetada just tema õpinguid," lisas ta.

Skype´i stipendiumikonkurssi koordineerib Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus IT Akadeemia programmi raames. "Rõõm on tõdeda, et stipendium on 12 aasta jooksul kaasa aidanud Eesti hariduse arengule – mitmed endised stipendiaadid on praeguseks tunnustatud teadlased ning annavad muuhulgas oma teadmisi edasi ülikoolides," ütles IT Akadeemia programmijuht Signe Ambre.

IT Akadeemia on Eesti riigi, ülikoolide ja IKT-sektori ettevõtete koostööprogramm IKT-alase kõrghariduse kvaliteedi ja konkurentsivõime tõstmiseks, valdkonna teaduse arendamiseks ja vajaliku tööjõuressursi tagamiseks. Programmi koordineerib Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755