Autor: Indrek Kald • 7. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sobivaim linn naisettevõtjale on London

Naisettevõtjate jaoks kõige sobilikum Euroopa linn on London.
Foto: pixabay.com
London, Stockholm, New York, San Francisco ja Boston on juba teist aastat järjest need viis linna, mis on naisettevõtjate jaoks kõige paremate tingimustega, selgus IT-firma Dell tellitud uuringust.

Uuringu eesmärgiks on hinnata erinevaid maailma linnu läbi spetsiaalse naisettevõtjate linnade indeksi (Women Entrepreneur Cities Index), mis hindab linnade võimekust tõmmata ligi ja aidata kasvada naisettevõtjate omanduses olevatel firmadel.

Uuringu järgi on New York eriline just enda ligitõmbavuse poolest. Lisaks selgus, et naisettevõtjate jaoks kõige sobilikum Euroopa linn on London, samas Stockholmi hinnatakse just linna kultuurilise keskkonna poolest. Pariis ja Berliin ei pääsenud küll esimese viie sekka, kuid need tuuakse siiski uuringus välja kui kaks tõusvat tähte antud vallas.

"Naisettevõtjate osakaal maailmas tõusis 2017. aastal 13 protsendi võrra, mis viitab trendile, et naised on nii era- kui avalikus sektoris aina paremini esindatud. Siiski piiravad kultuurilised ja ka majanduslikud barjäärid jätkuvalt naiste edasipüüdlusi ning samuti nende omanduses olevaid ettevõtteid," rääkis Delli asepresident Karen Quintos.

Üheksandal Delli naisettevõtjate kokkutulekul toodi lisaks avalikkuse ette ka uuringu tulemustel põhinevad tööriistad, mille abil võiksid seadusandjad luua paremad eeltingimused naisettevõtjate tegevuseks.

Mainitud tööriistade väljatöötamiseks viis Dell koostöös uuringupartneri IHS Markitiga läbi süvaanalüüsi, mille eesmärgiks oli vaadelda võimalikke takistusi naisettevõtjate tegevuses. Seejärel loodi 10 linna jaoks muudatusettepanekud, mida on linna tasandil võimalik rakendada, et naisettevõtjate tegevust soodustada. Näiteks loodi spetsiaalse tegevuskava kahele suurele Euroopa linnale – Amsterdamile ja Londonile.

"Uuringutulemustest ja välja töötatud linnakavadest on selgelt näha, et toetades naisettevõtjate tegevust, paranevad märkimisväärselt linna majanduslikud väljavaated," ütles Delli valitsussuhete juht Cris Turner.

Naisettevõtjate uuringut on Dell viinud läbi kuus aastat ning selle aja jooksul leitud põhiliselt viis olulisemat omadust, mida uuringus hinnatakse, et vaadata, kas linn on naisettevõtjate jaoks sobiv. Need on kapital, tehnoloogia, talendid, kultuur ja turu olukord. Kokku koosneb linna reiting 72 näitajast.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755