Autor: Indrek Kald • 15. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna ühistransport saab viipemakse

Tallinn on üks esimesi pealinnu Euroopas, kus ühistranspordis saab pangakaardiga teha viipemakseid.
Foto: TLT
Tehnoloogiaettevõte Ridango arendas ühistranspordi piletisüsteemile liidese, mis võimaldab tasuda sõidupileti eest kontaktivaba pangakaardiga viibates.

Uudset ning innovaatilist lahendust pangakaardi viipemakseteks ühistranspordis tutvustatakse täna Tallinnas Pärnu mnt trammidepoos. Esimese sõidupileti ostu kontaktivaba pangakaardiga viibates teeb majandus- ja taristuminister Kadri Simson.

Ridango teatel on Tallinn üks esimesi pealinnu Euroopas, kus ühistranspordis pangakaardiga viipemakseid teha saab. Uus lahendus sündis Ridango, Tallinna transpordiameti, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, LHV ning Mastercardi koostöös.

Viipemakse on makse pangakaardiga, mille tegemiseks piisab makseterminali kohal kaardi viipamisest ja PIN-koodi pole vaja sisestada. Viipega saab Eestis maksta kuni 25eurose ostu eest. Viipemakse jaoks kasutatakse maailmas laialt levinud kontaktivaba (near field communication ehk NFC) tehingu tehnoloogiat. Aastaks 2020 peavad viipemakseid vastu võtma kõik makseterminalid.

Esimesed pangad Eestis alustasid viipekaartide väljastamisega 2016. aastal ja suurem enamus hetkel kasutusel olevaid kaarte asendatakse regulaarse uuendamise käigus viipefunktsiooniga kaartidega. Viipekaardi tunned ära kaardil oleva viipemärgi järgi.

2009. aastal loodud AS Ridango on rahvusvaheline tehnoloogiaettevõte, mis arendab, müüb ning opereerib pileti-, reaalaja- ja maksesüsteeme. Ettevõtte tuntumad tooted on kontaktivaba kaardiga (Ühiskaardiga, EMV pangakaardiga) toimivad piletisüsteemid Tallinnas, Harjumaal, Kohtla-Järvel, samuti Tartu, Jõgeva ning muudes maakondades üle terve Eesti. Ridango opereerib piletisüsteemi ka Rootsis Gotlandi saarel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755