Autor: Indrek Kald • 15. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TÜ arvutiteaduse maja saab nurgakivi

TÜ uus õppehoone Delta valmib 2020. aastaks.
Foto: TÜ
Täna saab nurgakivi Tartusse Emajõe äärde rajatav uus õppehoone, kus tulevikus toimub ka infotehnoloogia, arvutiteaduse, arvutitehnika ja robootika õpetamine.

2020. aasta alguseks valmib kesklinnas majandusteaduskonna endise õppehoone asukohas Tartu Ülikooli Delta keskus, mis koosneb õppe- ja teadushoonest ning ettevõtlusmajast.

Tartu Ülikooli rektori Toomas Asseri sõnul saab Delta keskusest Eesti olulisim infotehnoloogia, matemaatika ja majanduse tippkeskus, mis toetab teaduse jõudmist ettevõtlusesse ja kaasab ettevõtjaid ülikooli põhitegevuste arendamisse. "Oluline lisatõestus selle maja vajalikkusest on tõik, et Tartu Ülikooli vastuvõtt on erakordselt edukas just IT-erialadel," lisas ta.

Õppe- ja teadushoone koondab endasse ülikooli infotehnoloogia, arvutiteaduse, arvutitehnika ja robootika, majandusteaduse ja ärinduse ning matemaatika ja statistika alase õppe- ja teadustöö. Samuti kolib majja TÜ ettevõtlus- ja innovatsioonikeskus, mis aitab oma tugiteenustega tuua õppe- ja teadustööga haakuva teaduspõhise ettevõtluse ülikoolile võimalikult lähedale. 

Ettevõtlusmaja eesmärk on tuua teaduspõhine ettevõtlus ülikoolile võimalikult lähedale ning luua võimalused erinevateks koostöövormideks. Ettevõtlusmaja üürnikeks saavad ülikooliga mitmekülgsele koostööle avatud teaduspõhised ettevõtted. Nende nimed tehakse teatavaks nurgakivi panekul. Narva maantee äärde rajatava ettevõtlusmaja ehitushanke tulemused selguvad sel sügisel.

Delta keskuse nurgakivisse asetatakse täna 1985. aastast pärinev ajakapsel, mis leiti praeguste ehitustööde käigus TÜ endise majandusteaduskonna hoone vundamendist. Kapsli uueks sisuks saavad just praegust aega peegeldavad esemed.

Emajõe ja Vabadussilla poole jäävat Delta õppe- ja teadushoonet ehitavad AS Ehitusfirma Rand ja Tuulberg ning AS Ehitustrust. Hoone ehitus läheb maksma 28,4 miljonit eurot. Ehitust rahastatakse osaliselt teadus- ja arendusasutuste ning kõrgkoolide konkurentsivõime soodustamisele suunatud institutsionaalsest arendusprogrammist ASTRA.

Hoone kavandatavaks mahuks on 10 966 m² kasulikku pinda, mis vastab ca 16 000 m² üldpinnale ning mahutaks hinnanguliselt rohkem kui 1500 tudengit. Arhitektuurne lahendus valiti välja kuue võistlustöö seast ning selle autorite kollektiivi juht on Illimar Truverk.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755