Autor: Indrek Kald • 19. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa IT-agentuur sai nutika büroo

Euroopa IT-agentuur asub Tallinnas lennusadama läheduses.
Foto: EU-lisa
Euroopa IT agentuur tähistab täna Põhja-Tallinnas energiasäästliku ja nutikate tehnoloogiliste lahendustega uue peamaja avamist. Üritusel osalevad agentuuri töötajad pea 20 ELi riigist.

2011 otsustasid Euroopa Parlament ja Nõukogu asutada Euroopa agentuuri vabadusel, turvalisusel ja õigusel rajaneva ala suuremahuliste IT-süsteemide operatiivjuhtimiseks (eu-LISA) asukohaga Tallinnas.

Eesti valitsus lubas uuele agentuurile ehitada tema vajadustele ning nõuetele vastava peakontori. Nüüd on IT-agentuuri peamaja Lennusadama vahetus läheduses valmis. Ameti operatiivülesandeid täidetakse Prantsusmaal Strasbourgis ning tehniline varurajatis toimib Austrias Sankt Johann im Pongaus.

eu-LISA tegevdirektori Krum Garkovi sõnul on uus maja Euroopa integratsiooni mõjus sümbol. "Kasutades ära mineviku kogemusi, mis on meid koostegutsemiseni viinud, ehitame edasi stabiilsust ja heaolu pakkuvat Euroopa Liitu, mida me kõik vajame," märkis ta.

"Meie, see tähendab Euroopa agentuur, mis loodi turvalisust tagavate suuremahuliste IT-süsteemide juhtimiseks, anname endast parima, et Schengeni ala toimiks tõrgeteta ning et Euroopa Liit leiaks asjakohased lahendused nii tänastele kui homsetele turvaprobleemidele," lisas Garkov.

Siseminister Andres Anvelt rõhutas, et IT-agentuuril on Euroopa Liidu siseturvalisuse hoidmisel oluline roll. "Liigume siseturvalisuse tagamisel aina enam digitaalsete lahenduste ja andmete ristkasutamise poole, mille eestvedajaks on IT-agentuuri peakorter Tallinnas. See tähendab, et ka Euroopa Liidu ülene infotehnoloogiline oskusteave koondub aina rohkem Tallinna," sõnas ta.

Kolme geograafilise asukohaga agentuuri peakontor alustas Tallinna kesklinnas tööd 2012 ajutistes ruumides. 

eu-LISA on Euroopa agentuur, mis loodi Euroopa Liidu turvalisust tagavate suuremahuliste infosüsteemide operatiivjuhtimiseks ja arendamiseks ning vastava sidetaristu haldamiseks. Kolm peamist infosüsteemi, mille toimise eest eu-LISA praegu vastutab, on Schengeni infosüsteem, viisainfosüsteem ja asüülitaotlejate infosüsteem Eurodac.

Lähiaastail peab eu-LISA välja töötama ELi infosüsteemide koostalitusvõime saavutamiseks vajalikud tehnilised lahendused, selleks et piirivalve-, õiguskaitse- ja immigratsiooniametnikud saaksid oma igapäevatöös kasutada kiirelt ja arukalt toimivaid süsteeme.

Lisaks peab eu-LISA välja arendama ka mitu uut infosüsteemi ning neid haldama nii nagu näeb ette agentuuri uus, laiendatud mandaat, mis jõustub eeldatavasti sellel sügisel. Need uued infosüsteemid on: riiki sisenemise ja riigist väljumise süsteem, reisiinfo ja reisilubade süsteem, karistusregistrite infosüsteem.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755