Autor: Indrek Kald • 1. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EAS avas digidiagnostika toetuse

Radius Machiningi juht Veljo Konnimois.
Foto: toostusuudised.ee
Tänasest saavad tööstusettevõtted taotleda EASist digidiagnostika toetust, mis aitab kaardistada ettevõtte arenguvõimalusi läbi tootmiskorralduse protsesside tõhustamise, digitaliseerimise ja automatiseerimise.

EASi ettevõtluse keskuse juht Tanel Rebane selgitas, et uue toetuse abil saab ettevõte valida endale sobivaima digidiagnostika läbiviija Eestist või välismaalt. "Diagnostika tulemusel valmib teekaart, millest ettevõte saab teada, kuidas oleks võimalik oma tootmisprotsesse tõhusamaks muuta ja kui palju ta sellest võidaks," lisas ta.

EASi toetus pakub Rebase sõnul tööstusettevõttele võimalust kaardistada oma tootmine ja leida võimalusi tootmiskorralduse parendamiseks, digitaliseerimiseks ja automatiseerimiseks. "Ettevõtjatele esitatakse konkreetne kalkulatsioon digitaliseerimise ja automatiseerimisega seotud kuludest ja prognoos tuludeks," ütles ta ja rõhutas, et tootmise efektiivsemaks muutmine ei tähenda alati suuremahuliste investeeringute tegemist ega eelda suurettevõtte staatust.

Toetuse välja töötamiseks viidi läbi pilootprojekt, milles osalesid diagnostikutena Systemtest ja Proekspert, kes viisid läbi digidiagnostika ettevõttes Radius Machining.

Radius Machining juhi Veljo Konnimoisa sõnul oli see nende ettevõtte arengule väga kasulik. "Tänu diagnostikale saime selge ülevaate, milliste küsimustega tuleks kõige esimesena tegeleda ning oleme nüüd ise ka teadlikumad, missuguseid nõudmisi esitada, et leida endale sobivaimad tarkvaralahendused," märkis ta.

Konnimoisa kinnitusel oli Radius Machining ka enne diagnostikat digitaliseerituse poolest päris edasijõudnud tasemel. "Kuid kindlasti soovitan programmis osaleda ka neil, kellel tootmisplaanid on veel kaustikutes kirjas. Digitaliseerimine aitas meil panna kommunikatsiooni paremini toimima, töötajad kiiremini ja efektiivsemalt infot vahetama," rääkis ta.

 

Ettevõtlus- ja infotehnoloogia ministri Rene Tammisti sõnul on töötlev tööstus Eesti majanduse alustala ja suurim SKPsse panustaja. "Samas oleme DESI-indeksi kohaselt ELi riikide võrdluses digitehnoloogiate integreerimisel alles 19. kohal. Digidiagnostika toetus, mis partnerluses ettevõtjatega välja töötati, aitab ettevõtetel saada parem ülevaade kasvuvõimalustest ja loob lisandväärtuse kasvuks tugeva aluse," sõnas ta.

Toetust saavad taotleda töötleva tööstuse ja mäetööstuse ettevõtted ning toetuse suurus on olenevalt ettevõtte müügitulust 5000 kuni 15 000 eurot ning omaosalus minimaalselt 30%.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755