Autor: Indrek Kald • 4. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn tunnustas tehnoloogiaala firmasid

Tallinna ettevõtlusauhindade saajad koos laval.
Foto: Tallinna linnavalitsus
Tallinna ettevõtlusauhindade galal said mitmes kategoorias esikoha tarkvara- ja tehnoloogiafirmad, samuti pärjati nutikaid teaduslahendusi.

Selle aasta Tallinna ettevõtlusauhindade konkursil olid järgmised võitjad.

Särav startija 2018: tarkvaraarendusettevõte Catapult Labs OÜ

Ettevõte arendab tarkvara ning pakub küberturvalisuse alaseid konsultatsioone Euroopas ja mujal. Catapult Labsi eeliseks ja eripäraks on meeskonna energeetika-alane kogemus, mis on IT-ettevõtjate seas haruldane. Ettevõttel on kõrge lisandväärtus töötaja kohta ning suur ekspordi osakaal käibest.

Töökohtade looja 2018: finantstehnoloogiaettevõtte TransferWise Eesti filiaal

TransferWise´i töökohtade lisandumine ja tegevuse laienemine tuleneb ettevõtte suurest populaarsusest, mis omakorda näitab, et nende teenuse järele on suur nõudlus seoses inimeste töötamise, õppimise ja reisimisega välismaal. TransferWise´il on rohkem kui neli miljonit klienti, ettevõte võimaldab ülekandeid pea 1300 valuutasuunas. Aasta jooksul on Tallinnas loodud ligi 120 kõrge lisandväärusega töökohta.

Turismitegu 2018: UEFA superkarikafinaal Tallinnas, teostaja Eesti Jalgpalli Liit

15. augustil toimus Tallinnas maailma klubijalgpalli üks tippmänge – UEFA superkarikafinaal, mis tõi Tallinnasse ligi 10 000 väliskülalist, kelle hulgas ligi 500 välisajakirjanikku. Hinnanguliselt jätsid väliskülalised Eestisse viis miljonit eurot. Lisaks turismitulule sai sihtkoht reklaami teleülekannete ja superstaaridest mängijate sotsiaalmeediapostituste kaudu.

Arendusprojekt 2018: ajaloomuuseumi elamuslik ajalookeskus Maarjamäel

Tegemist oli mastaapse projektiga, kus rekonstrueeriti vana ja ehitati juurde konteksti sobituvad uued hooned. Korrastati lossipark koos Eesti ajaloost inspireeritud ainulaadse mänguväljakuga. Ehituse maksumuseks kujunes pea 10 miljonit eurot.

Koostööprojekt 2018: puitmajaklaster, teostaja Eesti Puitmajaliit MTÜ

Puitmajaliit käivitas algatuse, mille eesmärk oli suurendada ettevõtete rahvusvahelist konkurentsivõimet ja eksporti ning aidata kaasa Eesti puitmajatootjate positiivse maine kujunemisele ning sisenemisele eksportturgudele. Läbi puitmajaklastri eduka tegevuse on loodud arvukalt uusi ettevõtteid (ettevõtete arv 2008 vs 2017 vastavalt 120 ja 245) ning saavutatud kõrge lisandväärtusega toodete ekspordi osakaalu tõus.

 

Vastutustundlik ettevõtja 2018: Eesti Pandipakend OÜ

Pandipakend on pandipakendite kogumisega tegelev taaskasutusorganisatsioon, kelle missiooniks on keskkonnasäästlikult läbipaistva ja kvaliteetse teenuse pakkumine kõigile oma partneritele. Viimase aasta jooksul korraldas Pandipakend koostöös Eesti tuntud muusikutega noortele suunatud taaskasutuskampaania #ärarääma, mis kutsus sihtrühma läbi muusika loodushoidu panustama, näidates, et taaskasutus on popp.

Ökouuendus 2018: looduslike puhastusvahendite tootja Mulieres OÜ

Ettevõte on teinud revolutsiooni koduste puhastusvahendite vallas. Mulierese toodete aluseks on looduslikud tensiidid, mille kõige levinumaks esindajaks on roheline seep ja seega on tooted ka biolagunevad. Üheskoos hoitakse Läänemere ja inimeste tervist, hoolitsetakse selle eest, et jäägid nagu pakend ja pesuvesi oleksid ohutud ka keskkonnale. Seetõttu on võetud kasutusse ökopakend, kus pakendi tootmisel on kasutatud paberitööstuse jääke.

Lisaks seitsmele põhikategooriale anti ettevõtluspäeval koostöös Tallinna Tehnikaülikooli, Tallinna Ülikooli, kunstiakadeemia ja sihtasutusega Eesti Rakenduskõrgkoolid üle ka eriauhinnad aasta parimatele rakenduslikele teadustöödele.

Parim teadustöö Tallinna Tehnikaülikoolis: tark töörõivas Ragnarok Workwear 2.0, teadustöö juht prof Ivo Fridolin

Parim teadustöö Tallinna Ülikoolis: haridustehnoloogilise kontseptsiooni loomine idufirmale Hoopy, teadustöö autor Kristi Vinter-Nemvalts

Parim teadustöö kunstiakadeemias: autonoomne laadimisabiline VÄLK, teadustöö autorid Arnav Khan, Arno Peever ja Sofia Vega Anza

Parim teadustöö rakenduskõrgkoolides: jäätmekäitluse juhendmaterjal tervishoiuasutustele, teadustöö autor Grethe-Johanna Ploompuu (Tallinna Tehnikakõrgkool)

Tallinna ettevõtlusameti juhataja Kairi Vaheri sõnul on võitjate ellu viidud tegevused avaldanud sel aastal kõige rohkem mõju Tallinna ettevõtluskeskkonna või turismi arengule ning eristusid teistest majandusliku väärtuse ning uuendusmeelsuse poolest.

Tunnustuse pälvisid väga erinevad organisatsioonid. Nomineeritute hulgas leidus nii iduettevõtteid, perefirmasid kui globaalse haardega suurettevõtteid, aga ka valdkondlikke tugiorganisatsioone.

"Tallinnale on kõik algatused, mis loovad heaolu ja töökohti, ühte moodi olulised. Mida eripalgelisem on kohalik ettevõtlus, seda suurem on tõenäosus uute põnevate projektide või rahvusvahelise haardega ärimudelite tekkeks," märkis Vaher.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755