Autor: Indrek Kald • 12. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nortalil valmis uus riigihangete register

Riigihangete registri uuendamise projekti eelanalüüsi koostas Datel, arendustöid teostas Nortal.
Foto: Rahandusministeerium
Pärast kolmepäevast katkestust alustab 22. oktoobril tööd uus riigihangete register, kus muuhulgas on oluliselt rohkem võimalusi otsida infot hangete, lepingute ja vaidlustuste kohta.

Suurim muudatus on üleminek tegevuspõhisele süsteemile, mis soodustab failipõhistelt hangetelt üleminekut andmepõhistele hangetele. Register pakub näiteks ka hankedokumentide kooskõlastamist, osade eriaegadel menetlemise võimalust, integreeritud hankepassi või e-kataloogi lepingute raames tellimiseks sarnaselt e-poele. 2019. aasta jooksul lisanduvad dünaamiline hankesüsteem, kvalifitseerimissüsteem, turu-uuringud ja hankeplaanid.

"Tegu on suurepärase näitega uue põlvkonna e-riigi lahendusest, mis seab esikohale kasutuskogemuse, toetab täielikult digitaalset protsessi ja vahetab infot suure hulga registritega, lihtsustades kasutaja jaoks andmete sisestamist," sõnas Nortali arendusüksuse juht Eestis Ats Albre.

Uuenev register pakub töökeskkonda hankijatele riigihangete korraldamiseks ning pakkujatele uute ärivõimaluste leidmiseks ja hangetel osalemiseks. Seejuures saab otsinguid salvestada, hankeid jagada ja e-postile teavitusi tellida.

"Arendusprojektide oluliseks eduteguriks on alati olnud kvaliteetne hankemenetlus, mida on uues registris oluliselt mugavam läbi viia," selgitas rahandusministeeriumi infotehnoloogiakeskuse (RMIT) direktori asetäitja arenduse alal Meelis Riimaa. "Riigihangete register on riiklikult olulise tähtsusega süsteem, mida külastatakse tööpäeviti keskmiselt 20 000 korda nii Eestist kui välismaalt," lisas ta.

Riigihalduse minister Janek Mäggi sõnul on Eesti e-riigihangete korralduses esirinnas kogu Euroopa Liidus ning juba praegu tehakse üle 90% hangetest e-menetlusena registris. "Täielikult e-riigihangetele üleminek aitab muuta hankekorraldust veelgi läbipaistvamaks ning parandada väike- ja keskmise suurusega ettevõtete ligipääsu riigihankelepingutele," ütles ta.

Rahandusministeeriumi asekantsleri Raigo Uukkivi kinnitusel lihtsustavad uue riigihangete registri nutikad lahendused registri kasutamist ja võimaldavad mugavamalt otsida huvipakkuvaid hankeid. "Register on saanud värske sisu ja välimuse ning on nüüdsest mugav kasutada ka nutiseadmetes," sõnas ta

Täpsemalt saab 22. oktoobril jõustuvatest uuendustest lugeda rahandusministeeriumi kodulehelt. Uuele registrile sujuvaks üleminekuks ei ole register kasutamiseks kättesaadav vahemikus neljapäev, 18. oktoober kell 16 kuni pühapäev, 21. oktoober.

Uus register valmis rahandusministeeriumi eestvedamisel koostöös ministeeriumi infotehnoloogikeskuse (RMIT) ja arendaja ASiga Nortal. Projekti planeeritud kogumaksumus on 2,5 miljonit eurot, kestvusega 2016-19, seda rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist.

Projekti eelanalüüsi koostas AS Datel, arendustöid teostab Nortal. E-kataloogi rakendus valmib registrite ja infosüsteemide keskuse (RIK) ja arendaja AS CGI Eesti koostöös.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755