Autor: Indrek Kald • 17. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ratas: andmete liikumine ELi 5. põhivabaduseks!

Peaminister Jüri Ratas digitippkohtumisel avakõnet pidamas.
Foto: Raigo Pajula
Andmevoogude vaba liikumine peaks olema eurooplastele viies põhivabadus, ütles peaminister Jüri Ratas Tallinnas digitippkohtumisel.

Ka tuleb Euroopal Ratase sõnul andmemajanduse potentsiaali paremini ära kasutada. "Peame leidma ühiselt üles takistused, mis seisavad tehisintellekti kasutamise ning andmevoogude liikumise teel ning need lahendama," lisas ta.

Euroopa Liidu neli põhivabadust on kaupade, teenuste, isikute ja kapitali vaba liikumine liikmesriikide piires.

Andmete kasutamine paremate teenuste väljatöötamiseks on nii Euroopas kui ka maailmas kujunemas järjest olulisemaks teemaks. Näiteks on ELis ettevalmistamisel eeldatavalt üheksa miljardi eurose eelarvega digitaalse Euroopa programm aastaiks 2021-27.

"Tehisintellekti tähendus piiriülesele kaubandusele ja eriti just teenuste ekspordile kasvab üha enam, sest see võimaldab meil juba nüüd vaadata paljusid praeguseid protsesse hoopis täpsema pilguga," lausus Jüri Ratas.

"Selge on ka see, et tehisintellekti arendamine ei ole võimalik ilma ligipääsuta suurtele andmehulkadele. Samal ajal peame andmete töötlemisel tagama nende turvalisuse ning ka eraelu puutumatuse," lisas ta.

 

Valitsusjuht Jüri Ratas ning ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist arutasid eile Tallinnas toimunud tippkohtumisel Digital Summit 2018 teiste riikide delegatsioonide juhtidega tehisintellekti, andmete ja kaubanduse teemal.

Rene Tammisti sõnul on nii Eestis kui Euroopas andmete paremaks ärakasutamiseks piisavalt võimekust ja eesmärk peaks olema nii kogutud andmete taaskasutamine ning jagamine kui avaandmete laialdasem kasutusse andmine, sh läbi infosüsteemide liidestamise.

"Tehisintellektist on seda rohkem kasu, mida rohkem andmeid sellel analüüsideks ja prognoosideks kasutada võimaldame. Tehisintellektiga seotud tehnoloogiliste lahenduste arengu- ja kasutuspotentsiaal ühiskonna hüvanguks on väga suur, kasvõi liiklusõnnetuste või terviseriskide ennetamine on heaks praktiliseks väljundiks, mida tehisintellekt võiks pakkuda," selgitas Tammist.

Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip andis kohtumisel ülevaate viimastest digitaalset siseturgu, andmeid, andmete vaba liikumist ning ka kaubandust puudutavatest arengutest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755