Autor: Indrek Kald • 19. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 000eurone robootikaauhind Robotexil

Starshipi robotsõiduk testimisel.
Foto: Starship
Iseliikuvaid pakisõidukeid arendav Starship paneb detsembri alguses toimuva robootikamessi Robotex loomade päästmise võistlusel välja 10 000eurose võiduraha, mis on ürituse suurim auhind.

Juba teistkordselt korraldatav loomade päästmise võistlus annab kogu maailmast tulevatele osalejatele võimaluse näidata oma tehnilisi teadmisi iseliikuvatel sõidukitel tekkivate päriselust võetud probleemide lahendamisel.

Võistlus kutsuti ellu eesmärgiga näidata, kuidas iseliikuvad sõidukid täidavad igapäevaseid ülesandeid, vastates sellistele küsimustele nagu "Kus ma olen?", "Kas ma seda otsingi?" ja "Kuidas ma saan tagasi sinna, kust ma alustasin?".

Kuigi Robotexil keskenduvad paljud võistlused riistvara ehitamisele, rõhutab Starshipi võistlus eelkõige tarkvarapõhiseid lahendusi. Võistlus hõlmab tehisneurovõrkude kasutamist, millele tuginevad navigeerimisel iseliikuvad sõidukid, sealhulgas Starshipi robotid.

Tiimide ülesandeks ehitada robotid, mis suudavad linnamaastikku kujutaval laval leida loomad ja teha neist pildi. Kuigi ülesanne tundub lihtne, ei ole kõik päris nii. Võistkonnad peavad looma robotid, mis suudavad pidevalt oma asukohta määrata ja jälgida loomi, mida nad on pildistanud, ning füüsiliselt liikuda piiratud aja jooksul laval ringi ning pöörduda koju tagasi enne, kui kell jääb seisma.

Võistkonnad, keda hindab Starship, saavad soorituse eest punkte. Peaauhinnale konkureerivad 2000 või enam punkti saanud võistkonnad. Auhinnad antakse ka teise ja kolmanda koha saanud võistkondadele.

Tallinnast alguse saanud idufirma Starship Technologies valmistab iseliikuvaid roboteid, mis on ette nähtud kohalike saadetiste kättetoimetamiseks 15–60 minuti jooksul. Pakirobotid on sõitnud kümneid tuhandeid kilomeetreid, kohtunud miljonite inimestega ja neid on tänaseks katsetatud enam kui sajas linnas üle maailma. Nad on iseliikuvad, kuid neid jälgivad inimesed, kes saavad igal ajal juhtimise üle võtta.

Kahe Skype´i asutaja Ahti Heinla ja Janus Friisi poolt juulis 2014 loodud Starship soovib tuua muutuse pakkide, toidukaupade ja toidu kohaletoimetamisse.

Ettevõtte kaasasutaja ja tegevjuht Ahti Heinla teeb ka põhiettekanne Robotexi rahvusvahelisel konverentsil "Generatsioon R" Tallinnas Kultuurikatlas.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755