Autor: Indrek Kald • 3. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Index Venture: idufirma loo Eestis

Idufirmade-sõbralike riikide edetabel.
Foto: TechCrunch
Suur rahvusvaheline riskikapitalifirma Index Venture hindas ettevõtluspoliitikat maailma riikides ning leidis, et idufirmade-sõbralikkuses on esikohal Eesti majanduskeskkond.

Alustavatel ettevõtetel on Eestis väiksem risk põruda ning seetõttu nähakse Index Venturesi uuringus Eestit mõistliku ettevõtluspoliitika tõttu äritegevuseks väga atraktiivse kohana. Eestile järgnesid uuringus võrdse tulemusega Iisrael ja Kanada. USA oli edetabelis 7. kohal, Rootsi 10. ning Soome 18. positsioonil.

1996. aastal loodud ja täna enam kui kahe miljardi euro dollari väärtuses varasid omava Index Venturesi investeeringute hulka kuuluvad Skype, Facebook, Dropbox, MySQL, Supercell jt.

Ettevõtlusminister Rene Tammisti sõnul on Eestit sageli toodud esile avatud majandusega riigina, kus innovatsiooni peetakse normaalsuseks. "Meil pole suuri rikkusi ega tohutut kogust maavarasid, seega ellu jäämiseks peamegi olema nutikad ning see väljendub ka suures ettevõtlusaktiivsuses ja uute niššide otsimises globaalsel turul. Eesti jaoks tähendab see peaasjalikult uute tehnoloogiatega tegelemist," selgitas ta.

"Eesti on riik, kus välistalendid on oodatud. Meil on ka ainulaadne ja edukas e-residentsuse programm, mis sel reedel sai nelja-aastaseks. Eesti trumbiks on erasektori positiivne kaasamine riigi poliitikakujundamisse ja seadusloomesse," märkis Tammist.

Alustavatel ettevõtetel on tema sõnul riigiga toimivad koostöövormid ning ka ettevõtted ise suhtlevad omavahel tihedalt. "See tõstab teadlikkust ning annab ka korraliku baasi äritegevuse toetamiseks nii käivitusfaasis kui edaspidi. Ärikeskkond peab olema läbipaistev ja tagama innovatsioonile vajaliku ruumi, tugevdama investeerimiskindlust ja lisandväärtuse kasvu," lisas minister.

Alustavad kõrgtehnoloogilised väikesed ja keskmised ettevõtted on potentsiaalselt suure majandusliku mõjuga. OECD analüüside tulemusel loovad kõrgtehnoloogilised alustavad ettevõtted kasvufaasi jõudmisel 25-50% uutest kõrgepalgalistest töökohtadest. Eesti iduettevõtete näitel on teada, et iduettevõtted loovad viis korda enam ja kaks korda kõrgemalt tasustatud uusi töökohti (tööjõumaksud töötaja kohta) kui sama vanad traditsioonilised ettevõtted.

Samas seisavad Eesti iduettevõtjad silmitsi samasuguste probleemidega kogu maailmas. Ettevõtte algusfaasis õnnestub piiratud kapitali tõttu väga vähestel neist jõuda kasvufaasi. "Kõrgtehnoloogilisi iduettevõtteid võib iseloomustada küll suurem ebaõnnestumiste protsent, kuid seda kompenseerib läbimurdnud ettevõtete kõrgem lisandväärtus," sõnas minister Tammist.

Kuigi probleemid on meil samad, mis näiteks teistes Euroopa riikides, oleme riigina suutnud uute ideedega kaasa liikuda ja anda innovatsioonile niisuguse majanduskeskkonna, kus uued lahendused - näiteks jagamismajandus - suudavad traditsiooniliste lahendustega koos edukad olla.

"Meil on tehnoloogiasektoris hea koostöö juba olemas, kasutagem seda uute ja veel ambitsioonikamate projektide käivitamiseks. Praegu ongi aeg panna sisse järgmine käik ja leida järgmised suured ideed, kus Eesti saab sarnaselt e-residentsusele olla teenäitaja," leidis minister.

"Euroopa alles hakkab arendama oma tehisintellekti, kvantarvutuste ja elektritranspordi tehnoloogiaid, samal ajal kui Hiina on võtnud eesmärgiks olla nendes suure mõjuga tehnoloogiasektorites maailma juhtivaks jõuks juba aastal 2025," sõnas Tammist.

"Eesti ja Euroopa ettevõtluspoliitika ambitsioon peab olema suunatud tuleviku kujundamisele - sellele on juhtinud tähelepanu ka 30 Euroopa edukaimat iduettevõtjat," viitas Rene Tammist ettevõtjate ühispöördumisele Euroopa poliitikakujundajate poole. Sellele on alla kirjutanud ka Taavet Hinrikus TransferWise´ist ja Markus Villig Taxifyst.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755