Autor: Indrek Kald • 22. mai 2019

TransferWise´i väärtus kerkis 3,5 miljardini

Eestlaste loodud finantstehnoloogia firma TransferWise kaasas investoreilt 292 miljonit dollarit, mis kasvatas ettevõtte väärtuse 3,5 miljardi dollarini.
TransferWise´i asutasid Taavet Hinrikus ja Kristo Käärmann.
Foto: Eiko Kink

Viimase rahakaasamisvooru eestvedajad olid kasvukapitali investorid Lead Edge Capital, Lone Pine Capital ja Vitruvian Partners. Investeeringus osalesid ka BlackRock ja senised investorid Andreessen Horowitz ja Baillie Gifford.

Lead Edge Capitali partner Nimay Mehta ütles, et kogu maailm on äritegevuses liikumas suurema läbipaistvuse poole. "Rahvusvahelised rahaülekanded on osa hiiglaslikust turust, kus seni domineerisid tehinguhindu kunstlikult kõrgel hoidvad ja aeglaselt ülekandeid teostavad pangad," rääkis ta.

"TransferWise on seda kõike muutnud. Lõpuks ometi saab saata raha üle maailma soovitud kohta tegelikkusele vastavate teenustasude eest," lisas Mehta. "TransferWise´i järgmine väljakutse on kiire kasvu jätkumine olukorras, kus Euroopas ja Austraalias muutub ülekandetasude läbipaistvus tänu regulatsioonidele normaalsuseks," ütles Mehta.

Mullu võttis Euroopa Liit TransferWise´i mudeli rahaliikumise aluseks, keelates suured lisatasud piiriülestel maksetel. Toetudes Austraalia tarbija- ja konkurentsikomisjoni uuringule, mille ajendiks olid tarbijate kaebused valuutatehingute kõrgete lisatasude suhtes, võib Austraalia peagi järgida ELi eeskuju.

TransferWise´i tegevjuht ja asutaja Kristo Käärmann sõnas, et ettevõte kasvab uskumatult kiiresti ja investeeringud kinnitavad seda. "Meil pole vaja pidevalt raha koguda, aga jälgime imetlusega soovi meie tegevusele kaasa aidata," rääkis ta. "Viimane rahakaasamisvoor andis uutele investoritele võimaluse meiega liituda ja ühtlasi vääriliselt tänada neid investoreid, kes on olnud meiega algusest peale," lisas Käärmann.

Tema sõnul on kaheksa tegevusaastat TransferWise´i jaoks alles algus. "Meie suunanäitajaks on raha, mida säästame klientidele läbi madalate teenustasude ja läbipaistva tegutsemismudeli. Praegu on seda aastas juba miljard naela, kuid sajad miljardid on veel tulemas," rääkis Käärmann.

Käärmanni hinnangul on Euroopa Liidu regulatsioonid, mis keelavad kõrged vahendustasud, oluline samm õiges suunas ning kinnitab ka TransferWise´i tegevusmudeli õigsust. "Investorite hinnangul on meie tulevikku suunatud tegevusmudel klientide jaoks parim lahendus," lausus Käärmann. "Teeme tööd selle nimelt. et samad regulatsioonid seadustataks igal pool maailmas," lisas ta.

Investorid kasutasid rahakaasamises osalemiseks platvormi TransferWise for Business. Koos selle vooruga on ettevõtte kaasanud kokku 689 miljonit dollarit.

TransferWise osutab teenuseid nii väikefirmadele, suurkorporatsioonidele kui ka pankadele. Ettevõte võimaldab piiriülest rahaliikumist rohkem kui 170 riigis. Euroopas on sellele lisandunud deebetkaart ning plaanis on samade teenustega laienemine USAsse ning Aasia ja Vaikse ookeani piirkonda. TransferWise plaanib järgmise aasta jooksul palgata juurde 750 töötajat oma kontoritesse üle maailma.

TransferWise´il on viis miljonit klienti, iga kuu tehakse tehinguid nelja miljardi Briti naela väärtuses. Igal aastal säästab TransferWise oma klientidele miljard naela. Ettevõtte 12 kontoris töötab üle 1600 inimese. Mullu märtsis lõppenud majandusaastal kasvas ettevõtte käive 77%, 117 miljoni naelani ja puhaskasum ulatus 6,2 miljoni naelani.

TransferWise on rahvusvaheline tehnoloogiafirma, mille missiooniks on aidata parimal viisil maailmas raha liigutada. TransferWise´i asutasid 2011. aastal Taavet Hinrikus ja Kristo Käärmann.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755