Autor: Indrek Kald • 3. juuni 2019

Riigikogu arutab 5G keelustamist Eestis

Riigikogu kahe komisjoni homsel ühisistungil käsitletakse 5G tehnoloogia paigaldamisega seotud asjaolusid ja võimalikku mõju inimeste tervisele ja keskkonnale, aluseks enam kui tuhande allkirjaga pöördumine, milles nõutakse 5G keelustamist Eestis.
Eesti plaanib välja anda kolm 5G litsentsi.
Foto: Reuters/Scanpix

Arutelu aluseks on riigikogu menetluses olev enam kui tuhande allkirjaga pöördumine "Nõuame 5G tehnoloogia paigaldamise peatamist Eestis!".

Sotsiaalkomisjoni esimehe Tõnis Mölderi sõnul on arutelu vajalik, kuna see annab võimaluse kuulata ära erinevad osapooled ning vähendada inimeste hirme ja muresid seoses tehnoloogia arenguga.

"Istungil kuulame ajasse puutuvate ametiasutuste seisukohad ja mobiilsidevõrkude mõju, tehtud analüüside ja kavandatavate sammude kohta," ütles ta. Mölderi sõnul on valdav osa uuringutest jõudnud järeldusele, et pikaajalisel pideval kokkupuutel ei oma 5G inimese tervisele ohtliku mõju.

Erinevad uuringud on toonud välja ka asjaolu, et 5G tehnoloogia ei erine suuresti tervisemõjude osas 4G tehnoloogiast. Oluline on kuulata ära erinevate osapoolte hinnangud ning liikuda teemaga edasi, märkis ta.

Keskkonnakomisjoni esimees Erki Savisaar ütles, et atmosfääri ja keskkonnaga seotud asjaolusid on ka varem käsitletud vastavates ametkondades. "Keskkonnakomisjonile pole seni tulnud teavet mobiilside võrkude rajamise ja tegutsemisega kaasnevate eluohtlike keskkonnariskide kohta. Täiesti selgelt mõjutavad meid igapäevaselt erinevad kiirgused. Kindlasti tuleb elektromagnet kiirguse uuringutesse rohkem panustada, meie teadlastel on võimalus siinkohal olla selle valdkonna eestvedajateks," ütles Savisaar.

Riigikogu menetluses on Liis Ellerti algatatud pöördumine "Nõuame 5G tehnoloogia paigaldamise peatamist Eestis!". Algatajate ettepaneku kohaselt tuleb mobiilside viienda põlvkonna tehnoloogia ehk 5G paigaldamine peatada, kuni selle tehnoloogia võimalikke ohtlikke mõjusid inimeste tervisele ja keskkonnale on täielikult uuritud tehnoloogiaärist sõltumatute teadlaste poolt ning on saadud neilt kinnitus, et see tehnoloogia on ohutu nii inimestele kui ka keskkonnale.

Homme kl 14 algavale avalikule istungile on kutsutud pöördumise algataja, Tallinna tehnikaülikooli, infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu, terviseameti, linnade ja valdade liidu ning keskkonnaministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning sotsiaalministeeriumi esindajad. Istung on avalik, sellest on ka veebiülekanne.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755