22. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kes sügavalt ohkab, peab rohkem õhu eest maksma

Foto: pixabay.com
"Cipollino seiklused" raamatus kehtestati õhu maks, sest õhk nagu kõik loodusvaradki kuuluvad ju riigile. Ja, kes sügavalt ohkas, pidi rohkem maksu maksma, sest kasutas rohkem õhku..., kirjutas ITuudistele anonüümsust palunud Eesti IT-sektori ettevõtja.

Vaata, kes on juba osalejana kirjas IT-TÖÖJÕUKRIISI konverentsil SIIT

Oma ala tipud räägivad sel konverentsil teemal, kuidas leida parim IT-töötaja oma firmasse?Anneli Heinsoo teeb ettepanekuid, kuidas laiendada Eesti IT tööjõuturgu. Tieto juhina annab ta 3 soovitust, mida iga ettevõte saab ise ära teha.

Agur Jõgi Bigbankist analüüsib, kuidas kohaliku IT-töötaja ootused ja rahvusvahelised oskused kooskõlla viia.

Mart Ambur Kühne + Nagelist, Tiit Paananen Pipedrivest, Raul Ennus Helmesest ja Jüri Saarma Nortalist arutlevad kastist välja lahenduste üle IT-tööjõusektoris.Tutvu kõikide esinejatega SIIN

Konverents toimub 12.05 hotellis Meriton, Toompuiestee 27, Tallinn

Ja siis me imestame, et inimesed Eestist ära lähevad või ostavad oma autod Lätis oleva firma nimele. 17 000 eurot viie aasta lõikes paneks iga eluterve inimese natuke mõtlema. Ja, kui tragimad lähevadki Lätti firmat looma, aga ülejäänud maksud siiski Eestile maksavad, siis need, kes nii tragid või nupukad pole ja virelevad maapiirkonnas ots-otsaga toimetuleku piiril, siis nendel paraku pole valikut. 

Maksukirves lööb valusalt ja küllap ei jää nii mõnelgi perel üle muud, kui jälle Soome kolida, kus automaks on kolm korda väiksem. Jah, ametlikult Eestis automaksu ei ole, aga see sõidupäeviku nõue on oma olemuselt maks, sest sellest pole kellelgi pääsu. Soomes on auto pidamise kulu kõigile ca 100 eurot kuus. Eestis paneb uus erisoodustusmaks keskmiselt kõigile firmaautodele 200-300 eurot lisakulu. Ma olen rääkinud paari ettevõtjaga sel teemal, kes peavad (ausalt – üllatus, üllatus!) sõidupäevikut ja maksavad kinni erasõite. Nad ütlesid, et nemad erisoodustust välja ei vea. Nad, kas panevad firma kinni ja lähevad käsi pikas töötukassa järjekorda (aga oh üllatust, ettevõtjad ei saa ju sealt midagi!) või siis peavad paratamatult petma hakkama. Näitavad 100% firmakasutust ja loodavad, et keegi kontrollima ei tule või kui tuleb, tõestavad ära et ei teinudki erasõitu.

See sõidupäeviku eelnõu on nagu lapse joonistatud auto või nagu mingi ametniku tehtud koomiks, see ei ole päriselu. Selles pole arvestatud isegi elektriautodega - pesuehtne varjatud maksutõus, mis tõstab üldist maksubaasi ettevõtjatele.

Ja siis räägitakse, kui hea ettevõtluskliima meil on, saab 100 miljonit eurot dividende välismaa emafirmale muretult ära laenata. Teadmiseks, et Eesti väikeettevõtjal pole sellist emafirmat ja kasumit. Tema võtab dividende ja maksab tulumaksu …

Poolas, näiteks, kehtib kord, kus ettevõte, mis rakendab 50% käibemaksu meedet, siis talle mingit muud "karistust" enam ei rakendata, ka mitte "kilometrowkat" ehk sõidupäevikut. Poolest käibemaksust ilmajäämine on meede omaette. Tundub, et vähemasti selles riigis on see piisav.

Eesti kiirendusega tühjenevat riigieelarvet vaadates, tundub, sõidab nii mõnelgi poliitikul katus täiega ära ja keegi ei vaevugi enam mõtlema, kuidas mingid meetmed tulevikku mõjutada võivad.

See, et ma eelmises kvartalis 13 000 eurot oma väikefirma pealt riiklikke makse maksin, kusjuures ausalt, ilma optimeerimata, kõik nagu küsiti, see ei ole nagu miskit väärt. Äkki saaks ikka veel kusagilt pigistada - sellise suhtumise tundmine on see, mis tigedaks teeb. Mind paneb sügavalt ohkama see, et riigijuhtidel on jumala savi kõigest ja kõigist. Nagu röövlibande mentaliteet - vaadake - väikeettevõtjatel on, võtame neilt veel.

Ah, ma parem ei frustreeri oma aju selle kõigega rohkem. Ega see vingumine ka edasi ei vii. Küllap leian ka vahendid see ära maksta, aga kindel on see, et 70 000 ettevõtjat sellist asja ei unusta, ja võib ütelda et tahame või ei, aga igal oinal on oma mihklipäev. Ja ega need järgmised valimised enam nii kaugel ka ei ole…

Autor: Eesti IT-sektori ettevõtja

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755