2. august 2017

IT-juhi koha võib teiste juhtide vahel ära jagada

Andres Kütt
Autor: Julia-Maria Linna

Eraldi IT-juhi ametikoha kaotamine võib ettevõtte tervist parandada, leiab Tallinna Ülikooli strateegilise IT-juhtimise lektor Andres Kütt.

Infotehnoloogiat ümbritseb teatav salapära ja usk sellega tegelevate inimeste erilistesse võimetesse. Aga IT-juhi puhul on tegemist täiesti tavalise tippjuhiga, kellelt tuleks oodata täpselt samasugust strateegilise ja taktikalise mõtlemise ning inimeste juhtimise võimet kui iga teise valdkonna juhilt. IT-juhi rolli kaotamisega võiks suurendada näiteks tehnoloogia- või innovatsioonijuhi vastutust, rolli võib ära jagada teiste juhtkonna liikmete vahel. On ka kolmas võimalus – IT-juhi positsiooni mehitamine kogenud juhiga. Nii vabanetakse müütidest ja saab rahulikult asuda rakendama tavapärast juhi kompetentside arsenali.

Heale juhile ilmselt ei ole vaja selgitada, et tehnoloogia aitab ettevõttel ärieesmärke saavutada, samuti ei ole vaja selgitada investeeringute vajadust.

Kui IT-juht ja ärijuht on ettevõttes võrdväärsed strateegilised partnerid, toimib nende vahel vastastikune mõistlik koostöö. IT-inimese jaoks ulmelisena tunduvad kulud võivad tasuva äriplaani puhul kaetavad olla ning ärijuhi jaoks ületamatuna tunduv tehnoloogiline takistus võib olla juba ületatud. Võtmesõnaks on koostöö. Koostöö saab aga toimida võrdväärsete partnerite vahel. Partnerlus on aga raske tekkima, kuni IT-juht kä- sitleb end n-ö patsiga poisina, keskendudes kitsalt oma alale. Ka IT-juht peab olema strateegiliselt mõtlev tulevikule suunatud juht.

Autor: Andres Kütt, Tallinna Ülikooli strateegilise IT-juhtimise lektor

Jaga lugu
Ituudised.ee toetajad:
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Erkki VilippReklaamimüügi projektijuhtTel: 517 7736
Kertu KarnerIT konverentside projektijuhtTel: 553 7112