2. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT-juhi koha võib teiste juhtide vahel ära jagada

Andres Kütt
Foto: Julia-Maria Linna
Eraldi IT-juhi ametikoha kaotamine võib ettevõtte tervist parandada, leiab Tallinna Ülikooli strateegilise IT-juhtimise lektor Andres Kütt.

Infotehnoloogiat ümbritseb teatav salapära ja usk sellega tegelevate inimeste erilistesse võimetesse. Aga IT-juhi puhul on tegemist täiesti tavalise tippjuhiga, kellelt tuleks oodata täpselt samasugust strateegilise ja taktikalise mõtlemise ning inimeste juhtimise võimet kui iga teise valdkonna juhilt. IT-juhi rolli kaotamisega võiks suurendada näiteks tehnoloogia- või innovatsioonijuhi vastutust, rolli võib ära jagada teiste juhtkonna liikmete vahel. On ka kolmas võimalus – IT-juhi positsiooni mehitamine kogenud juhiga. Nii vabanetakse müütidest ja saab rahulikult asuda rakendama tavapärast juhi kompetentside arsenali.

Heale juhile ilmselt ei ole vaja selgitada, et tehnoloogia aitab ettevõttel ärieesmärke saavutada, samuti ei ole vaja selgitada investeeringute vajadust.

Kui IT-juht ja ärijuht on ettevõttes võrdväärsed strateegilised partnerid, toimib nende vahel vastastikune mõistlik koostöö. IT-inimese jaoks ulmelisena tunduvad kulud võivad tasuva äriplaani puhul kaetavad olla ning ärijuhi jaoks ületamatuna tunduv tehnoloogiline takistus võib olla juba ületatud. Võtmesõnaks on koostöö. Koostöö saab aga toimida võrdväärsete partnerite vahel. Partnerlus on aga raske tekkima, kuni IT-juht kä- sitleb end n-ö patsiga poisina, keskendudes kitsalt oma alale. Ka IT-juht peab olema strateegiliselt mõtlev tulevikule suunatud juht.

Autor: Andres Kütt, Tallinna Ülikooli strateegilise IT-juhtimise lektor

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052