Autor: ITuudised.ee • 2. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis arendatakse maailmatasemel platvormi

Playtech IMS tarkvaraplatvorm.
Foto: Playtech Estonia
Maailma parimaks tunnistatud rahaliste panustega online-mängude platvormi arendatakse Eestis.

IMS (Information Management System) on Playtechi mängutooteid ja kümneid erinevaid teenuseid ühendav tarkvaraplatvorm. IMS on Playtechi lahendust kasutavate mänguoperaatorettevõtete põhiinfosüsteemiks. Selle abil jälgitakse nii maksete laekumist ja töötlemist kui ka klientide reaktsiooni turundussõnumitele ning uutele pakkumistele. Kaetud on nii petuskeemide automaatne avastamine ja blokeerimine kui ka erinevate riikide seadustest tulenevad kitsendused ja ettekirjutused ning raporteerimine riiklikesse instantsidesse tagamaks kohalike seaduste põhine maksulaekumine.

Mängutoodete ühendaja

15 aastat tagasi alguse saanud platvorm oli esialgselt loodud toetama Casino mänge, millest Playtechi edulugu algas. Kui tekkisid uued valdkonnad nagu Poker, Bingo, spordiennustused jne, siis tundus loogiline koondada teenused, mis on tarvilikud kõigile mängutoodetele. Olukorra tegi keeruliseks asjaolu, et ühtset lahendust vajavate toodete hulk kasvas pidevalt. Tollaste arhitektide sõnul oli edu aluseks kahe jalaga maa peal olemine ja hetkevajadustele lihtsate lahenduste loomine. IMSi tiimis nimetati meetodit lihtsalt “talupoja mõistuse” kasutamiseks. Ei mõeldud välja ulmelist asja, vaid loodi lahendusi vastavalt konkreetse mängutoote hetkevajadustele, samas arvestades teiste toodete ootusi. Ka täna on nii, et iga uue muutusega uuritakse, kuidas muutus sobib teiste Playtechi süsteemi toodetega ning rakendatakse muudatus selliselt, et kasu oleks laiem ning iga muudatus looks võimaluse tulevasteks täienevateks laiendusteks.

Erinevalt konkurentidest on Playtechi puhul tegu multi-channel lahendusega. See tähendab, et IMS ühendab kokku mängutooted, mis pakuvad teenust nii erinevates internetikanalites (veeb, mobiil) kui ka füüsilises maailmas (kasiinod, spordipanustamise kontorid). IMS makselahendused töötavad nii online kanalites kui ka sularahaga arveldatavates kontorites. Toetatud on kümned maksekanalid, alates krediitkaardist kuni pangalingini. IMS on täna piisavalt tark, et makseid optimeerida ja valida maksekanal, mis on hetkel kõige tulemuslikum.

Arendusüksuse kasv

Tänaseks on paljud platvormi teenused piisavalt keerulised, et neid haldavad ja arendavad eraldiseisvad tiimid. Kokku on IMSi arendamisega Eestis hõivatud üpris täpselt 100 inimest. See on rohkem töötajaid kui enamikes tarkvaraettevõtetes Eestis. Meil on mitmeid inimesi, kes on olnud IMSi alguse juures ja igal aastal lisandub ka noori särtsakaid tegijaid, kes toovad väljastpoolt uut energiat ja ideid. Edu toob balanss vanade olijate teadmiste ja kogemuse ning uute tulijate oskuste vahel.

Lisaks IMSi peamisele arendusüksusele Eestis tegeleb toote arendamisega ka üheksa inimest Sofias ning 30 Kiievis. IMSi meeskonnal käib tihe koostöö kokku kaheksa Playtechi arendusüksuse vahel, millele lisanduvad veel kasiinooperaatorite endi arendusüksused.

Katsetada ja leiutada on võimalik igal tiimi liikmel. Üheks näiteks Risk Management Automation lahendus, mis sai alguse arendaja isiklikul initsiatiivil loodud ideelahendusest ning on kujunenud üheks edukamaks IMSi osaks. Näitena saab tuua ka esilagu lihtsa häkina loodud Report Viewer, mis tänaseni kasutusel ja lahendab suure hulga probleeme, integratsioone ja ärinõudeid.

Tehnoloogilised arengud

IMS on unikaalne ka oma deployment mudeliga. Iga nädal paigaldatakse uus IMSi versioon kümnetesse saitidesse. Üks IMSi installatsioon tähendab 43 eraldi hallatavat tarkvarapakki, mida käitavad 26 erinevat virtuaalmasinat.

Põnevaid väljakutseid pakub IMSi arendamine ka täna küllaga. Näiteks on ette võetud väga väljakutsuv projekt teha IMSi tarkvara pilvetehnoloogiakõlblikuks – integreerime oma servereid Cloud Foundry platvormi peale. Teistest just parasjagu käsilolevatest mittefunktsionaalsetest arengusuundadest suuremad on IMSi teenuste vahele selgemate piiride tõmbamine (service decoupling), uute andmehoidlate kasutuselevõtmine (Redis, Maria DB, Hadoop, Elasticsearch), php-s realiseeritud teenuste ümberkirjutamine Javale.

Ärivaldkonna väljakutsed

Kui ärivaldkonnast rääkida, siis väljakutset pakuvad riigiti vastuvõetavad regulatsioonid. Kuna online gaming on järjest rohkemates riikides järkjärgult maksustatud ja reguleeritud, siis tekivad IMSile liidesed riiklike süsteemidega, mille stabiilsus ning disain on väga erinevatel tasemetel. Eestis on innovaatilisele riigile kohaselt tehnilised nõuded selles osas lihtsad. Samas on riike, näiteks Itaalia, kus peab kogu liikluse suunama läbi riigiasutuse infosüsteemi. Seega Playtechi teenuse toimimine sõltub muu hulgas ka vastava riigiameti teenuse toimimisest. IMS toetab täna Eesti, Soome, Taani, Suurbritannia, Prantsusmaa, Hispaania, Itaalia, Mehhiko regulatsioone. Toetatud regulatsioonide hulk kasvab vastavalt tempole, millega riigid tehnilisi tingimusi kehtestavad.

Põnevad väljakutsed tipnevad paar korda aastas toimuvate suurte spordiüritustega. Aprilli alguses toob legendaarne Inglismaa hobuste võiduajamine The Grand National süsteemi kasutama korraga sadu tuhandeid mängijaid, kes tihti alles viimasel minutil end kasutajaks registreerivad, sissemakseid teevad, panuseid panevad. Selliste sündmuste ettevalmistus tähendab igal aastal mitme kuu jooksul pidevat jõudlustestide läbiviimist, süsteemi peenhäälestamist ning tarkvaratäiendusi. Ürituse päeval on paljud töötajad kontoris koos ja adrenaliinitase on nii mõnelgi sama kõrgel kui sportlastel väljakul.

IMSi töötajate panust on märgatud ja tunnustatud. Ajakiri eGamingReview on kaks aastat järjest austanud Playtechi IMS toodet parima platvormi tiitliga. IMS on oma turusegmendis maailma parim toode.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755