16. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pädev IT-juht aitab ettevõtte IT-valdkonna efektiivselt tööle panna

Rando Sui
Tänases maailmas on IT valdkond iga ettevõtte jaoks väga oluline ning järjest rohkem kaasatakse uuemat tehnoloogiat äriprotsesside korraldamisse, lootuses saada neist paremat ülevaadet ning muuta põhiprotsesse senisest efektiivsemaks. Kuidas seda korraldada, räägib Rando Sui IT-juhtimisega tegelevast ettevõttest BlueIT.

Sarnaselt teistele ettevõtte jaoks olulistele tegevustele peaks ka IT-valdkonnas olema inimene, kes  võtab tervikvastutuse: aitab kogu IT-valdkonda süsteemselt ja läbimõeldult korraldada ning on piisavalt kogenud ettevõttele väärtuse loomiseks. Väärtus sünnib tänu hästi läbimõeldud ja organiseeritud IT-keskkonnale, mis toimib kvaliteetselt ja mõistlike kuludega ning kus IT-alaseid otsuseid tehakse ainult lähtuvalt ettevõtte huvidest. IT-juhi puudumisel tuleb aga IT-juhtimise töö ettevõttel töötajatel üheskoos ära teha, kuid erialase pädevuse ja kogemuste puudumisest tulenevalt ei kipu see eriti tulemusrikas olema.

Oma kogemusele tuginedes julgen väita, et kui ettevõtte IT-valdkond on mõnda aega omasoodu toiminud ja seda pole organiseeritult korraldatud, on pädeval IT-juhil võimalik ettevõtte IT-kuludelt säästa 10-20%, samas tõstes oluliselt ettevõtte IT-kvaliteeti.

Kui väiksemal ettevõttel pole mõistlik palgata täiskohaga IT-juhti, saab palgata IT-inimese õigeid valikuid tegema näiteks 25% koormusega. Samuti võib IT-juhi koormus olla ajas muutuv – näiteks alguses on ta erinevate projektidega rohkem abiks ja kui kõik korralikult toimib, saab igapäevaselt juba vähem panustada.

Hea IT juht mõtleb äriga kaasa  

Inimest, kes ettevõttes ainult IT-haldusega tegeleb ja äri korraldamise vastu huvi ei tunne, ei saa nimetada IT-juhiks! Hea IT juht mõistab teie äri ja olulisemaid äriprotsesse ning mõtleb kaasa ja pakub erinevaid lahendusi selleks, et äri läbi IT paremini tööle panna. IT-juht on täieõiguslik koostööpartner kõigile ettevõtte juhtidele ning aitab koos nendega mõelda probleemsetele kohtadele, mis aitaksid ettevõtet paremini tööle panna. Sõltuvalt ettevõtte suurusest lööb ta üldjuhul kaasa erinevate projektide elluviimisel ning teeb oma tehnilistest oskustest sõltuvalt vahel ka ise „käed õliseks“.

Heal IT-juhil on olemas selge ülevaade olemasolevatest IT-ressurssidest, keskkonna hetkeolukorrast, eelarvest ning on olemas selge tegevusplaan erinevatest projektidest, mida peaks IT-keskkonna optimeerimiseks, kvaliteedi tõstmiseks või äri edendamiseks ellu viima. Hea IT-juht teab hästi ka nõrku kohti ja seda, mida täpselt tuleks nende likvideerimiseks ette võtta.

IT-juhi põhilised tegevused:

- Ettevõtte IT-vajaduste väljaselgitamine

- IT -tegevusplaanide ja eelarve koostamine ning juhtimine - IT-projektide juhtimine- IT-keskkonna optimeerimine ja standardiseerimine- Ettevõtte esindamine IT-valdkonnas erinevate koostööpartnerite juures- IT-hangete korraldamine ja koordineerimine- IT-keskkonna kaardistamine ja dokumenteerimine- Suuremate probleemide lahendamise juhtimine- IT-alaste poliitikate ja eeskirjade loomine ning juurutamine ettevõttes- Osakonna töö juhtimine- IT-varadest ülevaate omamine

Kas teie ettevõtte IT-valdkond on hästi korraldatud?

Kui teie ettevõttes pole juba aastaid olnud IT-juhti ning teil on palju kitsalt oma rida ajavaid IT-partnereid, ei toimi ettevõtte IT-keskkond suure tõenäosusega optimaalselt ja parimaid huve silmas pidades. Antud juhul aitaks IT-juhi pilk suure tõenäosusega ettevõtte IT-kulusid üksjagu optimeerida.

Saamaks aru, kas ettevõtte IT-valdkond on hästi korraldatud, küsige oma IT-partnerilt:

- Kas IT osas on olemas tegevusplaan erinevatest projektidest ja ettevõtmistest?

- Kas on olemas arusaadav kaardistus, kuidas IT-keskkond on üles ehitatud?- Kas on olemas ülevaade ettevõtte riistvaradest ja litsentseeritud tarkvaradest?- Kas ettevõtte olulistest andmetest tehakse regulaarselt varukoopiaid?- Kas on olemas läbimõeldud tegevusplaan juhuks, kui tuleb andmeid taastama asuda?- Kas on paigas reeglid, kes ja kuidas saab ligi ettevõtte olulistele andmetele?- Kuidas on oluline riistvara füüsiliselt turvatud?

Kui esitatud küsimustele suudavad IT eest vastutajad anda selged vastused, on suure tõenäosusega valitud igati korralik ja oma ülesannete kõrgusel olev IT-partner või IT-juht. Tulenevalt kogemusest julgeksin IT-tervise hindamiseks vaadata kasvõi ainult varukoopiate olemasolu: kui varukoopiate tegemine toimib regulaarselt, toimib IT-valdkond vähemalt rahuldavalt.

IT-juhtimine teenusena

IT-juht ei pea olema koosseisuline töötaja, vaid teda võib palgata ka teenusena, sest nii saab töömahu vastavalt vajadusele paika panna ja seda ka ajapikku vastavalt vajadusele muuta. Toimivas ja ligikaudu 30 arvutitöökohaga ettevõttes leiab IT-juht juba omajagu rakendust: alguses kindlasti ettevõtte IT-korrastamise projekte läbi viies ja hiljem uute lahenduste projekte vedades.

Argumendid, miks osta sisse IT-juhtimise teenust:  

- IT-juht vaatab ettevõtet värske pilguga ning näeb lihtsamini võimalike arengukohti.

- IT-juhil on olemas kogemus mitmete ettevõtetega töötamisest ning laialdased teadmised erinevatest lahendustest.- IT-juht keskendub IT-juhtimisele ja näeb valdkonna tervikpilti.- IT-juhtimise teenust sisse ostes makstakse ainult IT-juhi rolli eest ning teenuste mahtu on võimalik vastavalt vajadusele muuta.

IT-juhtimist teenusena tarbides tasub aga tähelepanelik olla, et IT-juht selgelt ettevõtte huvide eest seisaks. Selleks oleks soovitav, et IT-hanked ja IT-haldamine ei oleks sama firma teenused, muidu võib IT-juht sattuda segadusse, et kelle huve ta ikkagi esindab.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755