Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 14. veebruar 2020

Soovid ka IT-lahendust, mida kasutab BMW? See luuakse eestlaste osavõtul!

Seni väikese tiimi liikmetena globaalsetele ettevõtetele nagu BMW, Lufthansa ja Siemens andmebaasilahendusi loonud Eesti tarkvarainsenerid pakuvad nüüd sama teenust ja tuge ka Eesti klientidele.

„Oleme juba kaks aastat Eestis tegutsenud, seni on kliendid meid ise üles leidnud. Enamiku tööd teeme veel Austriasse ja Saksamaale, aga oleme nüüd valmis ka siinses regioonis rohkem kliente teenindama,“ kinnitab Cybertec Nordic OÜ juhatuse liige Kaarel Moppel.

Cybertec Nordic OÜ juhatuse liige Kaarel Moppel (vasakul) andmebaaside kõrgkäideldavuslahendust demonstreerimas
Foto: © Christian Augustin IT-Tage 2017

Ettevõtte senistest kohalikest klientidest on tuntuimad ehk Skype, Telia Eesti, SMIT ning SK ID Solutions, lisaks veel mitmed idufirmad.

Täpsemalt on Austrias peakorterit omava Cyberteci Eesti tütarettevõte ainsana Balti regioonis spetsialiseerunud vabavaralisele andmebaasimootorile PostgreSQL. Muuseas on see valitud kaks korda järjest aasta andmebaasimootoriks. Kuigi vabavara, toimub selle arendus üle maailma professionaalide poolt ning kasutajate hulk üha kasvab.

Cyberteci Eesti kontori loojad Kaarel Moppel ja Ants Aasma on andmebaasidega tegelenud palju aastaid: Aasma alustas 2003 toonases migratsiooniametis ning Moppel 2007 Swedbankis. Neli aastat hiljem liikus Moppel edasi Berliini Saksamaa ühte edukamasse idufirmasse Zalando. Seal andmebaasiinsenerina töötatud aastate jooksul jõudis veebis moekaupu müüv firma mitmemiljardilise käibeni. Moppeli vastutusalas tähendas see sadu andmebaase ning kümneid miljoneid kliente. Cybertecis on Aasma aastast 2012 ja Moppel aastast 2016.

Jaanus Kuusler, SK ID Solutions (Smart-ID, Mobiil-ID jms) IT-teenuste juht
Kasutame PostgreSQL-lahendust mitmete ärikriitiliste teenuste andmebaasina ja jääme selle käideldavusega igati rahule. Cyberteci spetsialistide abiga oleme seadistanud andmebaasi lahendused vastavalt meie vajadustele, lisaks kasutame nende abi jõudluse parendamisel ning muudatuste teostamisel. Hindame Cyberteci teenuse kvaliteeti ja teadmiste taset kõrgelt ning kaasame neid hea meelega ka tulevikus PostgreSQL-projektidesse.

Konkurents Eestis sisuliselt puudub

Eestis on nad seni pakkunud andmebaaside arendust, konsultatsiooniteenust ja tehnilist tuge, viimasel ajal lisaks ka andmeanalüüsi ja masinõpet. Toeks üle poolesaja kolleegi kontserni teistes üksustes Euroopas, Lõuna-Ameerikas ja Aafrikas.

Konkurents Eestis sel alal sisuliselt puudub, vähemalt ei reklaami keegi 24/7 tootetuge vabavaralisele PostgreSQL-andmebaasile. Ainsa turuosalisena Balti regioonis pakub Cybertec oma teenust lisaks Eestile ka Soomes-Rootsis ja Lätis-Leedus.

„Eestis võib-olla paljud ettevõtted ei ole veel sinna jõudnud, et nad tunneks vajadust sellise teenuse järele. Kuna aga andmete hulk kogu aeg kasvab – näiteks kõik klikid kuhugi ju salvestatakse – siis usume, et siin juba on nõudlust,“ selgitab Moppel. Andmebaasispetsialisti kompetents on väga spetsiifiline ning Eestist võib Cyberteci siinse tiimiga samal oskuste ja kogemuste tasemel leida vast kümmekond inimest.

Nagu on kinnitanud Cyberteci omanik, on nende parim müügimees konkureeriv üleilmne IT-kompanii Oracle. „Nad oskavad vajadusel rahaasjades oma jõupositsiooni hästi rakendada, ent samas kardetakse suuremates firmades siiski migreerumisprotsessi ette võtta,“ sõnab Ants Aasma.

Siin tulebki appi Cybertec, sest andmebaasi ühest keskkonnast teise viimine ehk migreerimine – näiteks Oracle´i või Microsofti pealt vabavarale – on üks nende teenuseid, selleks on tööriistad olemas.

Vabavara on tänapäeval tippkvaliteediga

Moppeli sõnul hakkab IT-juhtide teadvusesse jõudma, et vabavara on tänapäeval piisavalt hea kvaliteediga: arenduskiirus on suurem, info on kõigile kättesaadav ning kasutajal pole lukus olemise tunnet.

Vajadus andmebaasidega seotud teenuste järele sõltub eeskätt sellest, kui palju on ettevõttel või asutusel servereid. Seejuures on teenuse sisseostmine reeglina palju soodsam lahendus kui pidada ise palgal selle ala spetsialisti: asjatundja leidmine on keeruline ning kui kõik töötab ilusti, pole tal enamasti midagi ka teha.

Aasma toob kaks näidet klientidest, kel on esmajärjekorras nende abi vaja. Esiteks organisatsioon, kus andmed on ärikriitilised ehk peavad olema alati kättesaadavad ja turvalisus tagatud. „Kui selline andmebaas on maas, siis töö seisab ning raha kulub. Nemad on nõus abi ostma, sest näevad selle väärtust,“ kinnitab ta. Teiseks aga ettevõtted, kel on andmeid nii palju, et nende töötlemine käib üle jõu ja on vaja lahendusi optimeerida.

Milliseid probleeme võib aga andmebaasidega üldse ette tulla? „Tüüpilised on jõudlusprobleemid, kus saame pakkuda nii tuge kui ka aidata kulusid kokku hoida ja optimeerida, et katta kõik vajadused soodsama riistvaralise lahendusega. Teiseks riistvaraprobleemid, mille juures aitame ehitada lahenduse, mis pole mõjutatav üksiku riistvaratüki katkiminekust. Seega luua kõrgkäideldavad lahendused,“ selgitab Aasma.

Indrek Jaal, Globalreader juht
Kõrgkäideldava teenuse pakkumiseks on meile oluline omada parimat tuge reaalajas tootmise efektiivsust mõõtva Globalreader andmebaasile. Meie terabaitides andmete ja tuhandete kasutajate juures aitab partnerfirma Cybertec meil kulusid vähendada ja tööaega efektiivsemaks muuta. PostgreSQL on just meie jaoks.

Ettevõttel suund täisautomatiseerimisele

Täna on Cybertec võtnud suuna täisautomatiseerimisele: kui üks andmebaas kukub kokku, liigub kogu operatsioon automaatselt teise andmebaasi peale. Käsitsi sellist taset juba ei saavuta, et kõik automaatselt edasi läheks.

Eestis näevad nad enda võimalike klientidena ettevõtteid, kellel on andmebaasid ning kes otsivad kulude alandamise võimalusi ja andmebaasidega opereerimise lihtsustamist. Näiteks võib tuua innovatiivset teenust ehitava idufirma, mis vajab andmesalvestust. Reeglina pole neil veel mõtet värvata eraldi inimest andmebaaside peale, pigem leida kedagi, kes aitaks disainida skaleeritavat lahendust.

Samuti on üks tüüpnäide Aasma sõnul keskmise suurusega IT-firma, kel senine andmebaasilahendus jookseb näiteks Oracle´i või Microsofti peal. „Nemad vaatavad igal aastal litsentsitasusid, neil saaksime aidata migreeruda üle vabavaralise lahenduse peale. Litsentsikulust saab siis lahti. Lisaks aitame väikese toekuluga ka seda lahendust püsti hoida. Lõpptulemuseks on parem ja odavam teenus,“ kinnitab ta. See reeglina nädalane projekt võib aidata säästa litsentsitasudelt aastas kümneid tuhandeid eurosid.

Seni on Aasma ja Moppel olnud oma firma müügimehed enamasti kvaliteetse töö kaudu, sest inimesed pöörduvad tänu sellele Cyberteci juurde tagasi. Kuid paljud ettevõtted veel ei teagi, et neil võiks sellist teenust vaja minna ning et see aitaks muuhulgas kulusid kokku hoida. „Majanduskriis kuluks meile ära, siis oleks kliente palju rohkem,“ naerab Moppel.

Regulaarselt korraldatakse ka koolitusi

Lisaks põhitööle tegelevad Ants Aasma ja Kaarel Moppel ka PostgreSQLi ja andmeanalüüsi koolitustega. Tihtipeale soovitakse neilt konsultatsiooni, kuidas lahendus üles ehitada ja seejärel nende inimeste väljaõpetamist, kes seda lahendust töös hakkavad hoidma.

Lisaks teeb Moppel koostöös Äripäevaga IT Koolituse kaubamärgi alt paar korda aastas õppepäevi andmebaaside administraatoritele ja arendajatele.

Lähim koolitus on 2. aprillil Tallinnas Ülemiste Citys, mil poole päeva jooksul antakse ülevaade suurandmete analüüsist, PostgreSQLi vabavaralisest andmebaasisüsteemist, kõrgkäideldavatest lahendustest ja andmebaaside käitlemisest pilveteenuses. Täpsemalt vaata kõrvallugu.

Cyberteci info- ja demopäev Tallinnas Ülemiste Citys

Cybertec Nordic korraldab 2. aprillil suurandmete analüüsi ja vabavaralise andmebaasi PostgreSQL teemalise infopäeva aadressil Lõõtsa 6, Andromeda konverentsiruumis. Ettekandeid esitavad andmebaaside konsultandid Ants Aasma ja Kaarel Moppel. Lõpus toimub avatud vestlusring, kus saab vabas vormis arutada kõiki tekkinud küsimusi. Kohapeal pakutakse ka snäkke ja suupisteid.

Suurandmete analüüsi ja vabavaralise andmebaasi PostgreSQL teemaline infopäev 02.04. Ülemiste Citys (Tallinn, Lõõtsa 6)

14:30-14:50 Vabavaraline PostgreSQL andmebaasisüsteem Enterprise kontekstis

15:00-15:30 Suurandmete analüüs PostgreSQL abil

16:00-16:20 Andmebaaside opereerimine Cloud/DevOps stiilis

16:30-16:50 Oracle´ist PostgreSQLi peale 10 minutiga

17:00-17:20 PostgreSQL monitooring ja jõudlusprobleemide avastamine

Sissepääs infopäevale on tasuta, kuid kohtade arv on piiratud. Palun registreeri oma osalemine siin!

Lisainfo: cybertec-postgresql.com

Küsimused: [email protected] või tel 5307 0910

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755