Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 28. jaanuar 2021

Aruba võrgulahendus pakub erinevaid võimalusi nii kodukontoris kui ettevõtte ruumides

Foto: ATEA AS
Automaatselt sisselülituvad juhtmeta arvutivõrgud on muutunud üha olulisemaks igas ettevõttes, sõltumata tema suurusest ja tegevusvaldkonnast. Näiteks kontori, lao ja tootmishoonete vahel liikudes peab võrguliiklus olema katkematu ja üleminek ühest piirkonnast teise olema kasutajale märkamatu ja sujuv. Atea võrguarhitekt Ervi Teearu soovitab seetõttu eelistada tootjaid, kes suudavad pakkuda võimalikult laia tooteportfelli, millest saab valida erinevaid komponente, et ehitada ettevõttele sobiv võrgulahendus.

Arvutivõrgu ehitamiseks on vaja seadmeid, mis töötavad nii väli kui ka sisetingimustes. Samuti on vajalik erinevaid tarkvaralahendusi, millega võrku hallata, turvalisena hoida ning analüüsida. Seda kõike pakub üks maailma tuntuim võrgulahenduste tootja HPE Aruba, hõlmates endas kuute suuremat tootegruppi, mille seast leiab sobiva lahenduse pea igas valdkonnas tegelev ettevõte.

Traadita ja traadiga seadmed

Kõige tuntum Aruba tootegrupp on Teearu sõnul wireless ehk traadita võrgu seadmed. „Access poindid ehk juhtmevabad pääsupunktid on Aruba põhitoode,“ selgitab võrguekspert. Aruba AP-sid sobib kasutada igas suuruses ettevõttes. Seejuures pakutakse nii siseruumidesse kui ka välitingimustesse sobivaid seadmeid. Wifi-seadmetele pakuvad täiendust Aruba switch-id ehk kohtvõrgu kommutaatorid.

Eraldi on veel kaasaskantavad pääsupunktid. „Need on sellised seadmed, mis loovad juhtmevaba arvutivõrgu, kuhu iganes on see asetatud. Aruba lahendus tekitab justkui kaasaskantava mobiilse nn kuuma koha just täpselt sinna kuhu vaja,“ selgitab Ateas Aruba eksperdina tegutsev Teearu. Sobib väga hästi kaugtöö vajadusega töötajale, kes saab seadme abil kiiresti ja mugavalt tekitada Wi-Fi leviala.

Teearu peab Aruba eeliseks spetsiaalsed tooteid erinevatele klientidele. „Võrguseadmete tootjaid on palju. Aruba plussiks on suur tooteportfell. Neil on eraldi seadmed erinevatele kliendigruppidele, nagu näiteks haiglatele, laohoonetele, tööstusele jne,“ lisab ta. „Aruba pakub seadmeid nii kaabliga võrgu rajamiseks, kui tuumikvõrgu kui ka andmekeskuse ehitamiseks,“ toob Teearu taas välja ettevõtte laia tootevaliku.

Mugav haldus

Kogu tooteportfellis olevate seadmete jaoks on Aruba loonud professionaalsed haldusvahendid. Ühtses keskkonnas saab hallata nii traadiga, kui traadita võrgu seadmeid.

Üha mobiilsemas maailmas, on järjest tähtsam sujuv ühendus ettevõtte erinevates võrkudes. „Arubal on tootegrupp SD-WAN (Software-Defined Networking In a Wide Area Network), mille abil saab üheks sujuvaks võrguks liita mitme erineva kontori võrgud“ selgitas Teearu. Seejuures saab võrguressursi kvaliteedi hoidmiseks seadistada eri rakendustele prioriteete, leida optimaalsemaid infoliikumise teid jne.

Eraldi toob Teearu veel välja võrgule ligipääsetavuse kontrolli ja turvalahendused. „Oluline on luua reeglid, kes millistele ressurssidele ja kuidas ligi pääseb,“ selgitab võrguarhitekt. Turvaprobleemidega tegelemiseks on Aruba loonud eraldi tooteperekonna, mis sisaldab endas võrgu juurdepääsukontrolli, VPN-i ning küberründe tõrje lahendust.

Olemasoleva lahenduse muutmise ja parendamise eelduseks võiks olla igas ettevõttes teostatud IT-võrgu audit. Võrguauditis tulevad sageli välja olemasoleva võrgu kitsakohad. „Kui ettevõte hakkab oma võrku uuendama, siis saab pöörduda Atea spetsialistide poole. Kaardistame vajadused ja leiame kitsaskohad ning teeme ettepanekuid võrgu kaasajastamiseks. Hiljem saame näiteks Aruba toodetega pakkuda välja terviklahenduse,“ kirjeldab Teearu võrgu rajamist. Seejuures on oluline alati arvestada, millisesse ruumi võrgu leviala soovitakse, kui suur on kasutajate arv ja milliseid tegevusi nad seadmetega teevad. „Võrgule esitatavad nõuded võivad erineda vastavalt sellele, kas kontoris toimetab 5 kasutajat või katta tuleb 100 inimesele mõeldud auditoorium,“ selgitab ta.

Mis on mis?

Võrguseadmeid tootev Aruba asutati 2002 aastal USAs Silicon Valleys. Nad on pühendunud võrgulahenduste loomisele ja seadmete tootmisele. 2015. aastal ostis ettevõtte ära Hewlett Packard Enterprise. Ettevõttes töötab üle 7000 inimese ja 2019. aastal ületas nende käive 3 miljardi dollari piiri.

Atea on suurim IT-teenuste ja terviklahenduste pakkuja Põhjamaades ja Baltikumis, tegutsedes Norras, Rootsis, Taanis, Soomes, Leedus, Lätis ja Eestis. Ateal on seitsmes riigis kokku 85 kontorit ning ettevõttes töötab üle 7500 töötaja. Atea Eesti 2019. aasta kogukäive oli 26,2 miljonit eurot ning ettevõttes töötab 64 inimest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755