Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 7. juuli 2021

Töövoogude automatiseerimine – kas keeruline ulme?

COVID-19 on oluliselt kiirendanud megatrende ja tõuganud valdkondi järjest enam oma protsesse digitaliseerima. Samas on paratamatult protsesse, kus on suur käsitöö ja korduste osakaal ning mille elluviimiseks pole spetsiifilist rakendust või maksab see liiga palju. Samuti võib selle uue rakenduse juurutus olla väga pikaajaline protsess, kirjutab Columbus Eesti digiekspert Marko Seier.
Columbus Eesti digitaliseerimisekspert Marko Seier
Foto: Stella-Kaisa Kanemägi

Selliste olukordade puhul on abi tööprotsesside robotitega automatiseerimisest (RPA – robotic process automation). Siin tuleb tähele panna, et see ei ole füüsilise robotiga töö ära tegemine, vaid tarkvarade vahel toimiva automatiseeritud roboti poolt läbiviidava tegevusega. Oma olemuselt on robot mõneti sarnane Exceli macro-ga, mille abil saab mitmeid liigutusi automatiseerida ja nt ise vajalikke nuppe teha. Robotid tunnevad tekstivorme, loevad vabateksti, tõstavad faile, sisestavad andmeid jm ning seda ilma inimlike vigadeta, vabastades inimese vajalikemateks töödeks. Peamine fookus just andmete sisestamisel ja liigutamisel.

Gartneri 2021. aasta uuring suurettevõtte IT-juhtide seas näitab, et ettevõtete juhid on võrreldes 2020. aastaga märkinud, et 2021 ja edaspidi on peamiseks investeeringute suunaks digitaliseerimine. Sellest on omakorda küberturvalisuse ja tehisintelligentsi järel kolmanda prioriteedina äriprotsesside robotiga automatiseerimine. Samuti selgus, et jaekaubanduse valdkonnas on protsesside automatiseerimine investeeringute prioriteetsus kolmandal ja tööstuse valdkonnas viiendal kohal.

Protsesside automatiseerimise lihtsama ja kiirema ärikasuga valdkonnad on tüüpiliselt järgmised:

• Finantsarvestus (aruandluse koostamine, arvete haldamine)

• Personaliarvestus (tööaja arvestamine, aruandlus)

• Klienditeenindus (taotluste menetlus, raha tagastus)

• Tootmine (tootmiskäsud, transpordi planeerimine)

Ühe lihtsama töövoo automatiseerimine võtab tavaliselt vaid ca kolm kuni neli päeva.

Automatiseeritud protsesside peamised eelised on:

• Kiire juurutus – lihtne kasutusele võtta

• Oluliselt vähem vigu – inimesed ikka eksivad ja unustavad

• Kulude kokkuhoid – robot töötab puhkamata koguaeg

• Soodne ja jälgitav – RPA abil saab ülevaate ja analüütika läbiviidud protsessist ning seda oluliselt soodsamalt, kui luua spetsiifiline rakendus

• Tehisintellekti kasutamise võimalus – võimalus luua uusi andmeid ja automatiseerida protsesse veelgi

Protsesside automatiseerimise valdkond on väga kiiresti arenemas ja oma hinna poolest täiesti kättesaadav ning tavajuhtudel lihtne juurutada.

Samalaadsel teemal saab lugeda juhtuminäidet Kuidas andmed praktiliselt liikuma panna?

Kaasa konsultante vajaduspõhiselt!

Columbuses on terve meeskond ärikonsultante, kes aitavad ettevõtete arengule kaasa erinevates valdkondades – strateegia loomises ja muudatuste elluviimises, digilahenduste valikus, digiarengu elluviimisel ja paljus muus. Tutvu lähemalt ja võta julgesti meiega ühendust!

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755