Autor: Capefoxx • 2. veebruar 2022

Kasutatud tarkvara soetamisega võib säästa miljoneid

Foto: © Relicense 1029-2021
Kasutatud kaupade ostmine ja müümine on olnud populaarne juba pikka aega, kuid enamik ettevõtjaid ei tea, et ka kasutatud tarkvara müügile on olemas legaalne turg. See sai alguse 2012. aastal mitme Euroopa Kohtu otsuse järel ning on sellest ajast alates olnud populaarne Saksamaal, Prantsusmaal ja Ühendkuningriigis.

Kasutatud tarkvara litsentside edasimüük on nüüd saadaval ka Eestis. “Kui firmad omavad on-premise ehk väljaostetud tarkvara litsentse, siis on neil õigus neid litsentse ka edasi müüa. Paljud ettevõtted ei teagi, et neil on vanad litsentsid, millel on tegelikult väärtus ning et neil on litsentside edasimüügi õigus” lausus Capefoxxi Ida-Euroopa müügidirektor Reiko Raie.

Capefoxx on spetsialiseerunud kasutatud Microsofti litsentside ostmisele ja müümisele Euroopa Liidus, mis pakub ettevõtetele suuri kulude kokkuhoiu võimalusi ja tarkvara ostuinvesteeringute tasuvust. Hiljutine kasutajauuring Kesk-Euroopas tõestas, kuidas üks börsifirma säästis 9 miljonit eurot ehk 75% uute litsentside kogumaksumusest, valides kasutatud litsentside stsenaariumi. Meie tihe koostöö audiitoritega nagu Deloitte tagab, et ostetud litsentsid on audiitoritega kooskõlastatud.

Deloitte tagab litsentside auditi õigsuse

Euroopa Kohtu otsusega on kehtestatud õiguslik raamistik kasutatud tarkvaraga kauplemiseks Euroopa Majanduspiirkonnas (EMP). “See avas tarkvaralitsentside osas märkimisväärse kulude kokkuhoiu võimaluse,” lausus Deloitte'i tarkvaravarahalduse ekspert Bartosz Rychlewski. “Mõned meie kliendid on täiendanud kasutatud tarkvara tarkvaramüüjate pilveteenustega. Hea näide sellest on kokkuhoid, mida pakub Office Pro Plus koos Office 365 E1 paketiga võrreldes Office 365 E3 paketiga kolme aasta jooksul,” lisas ta.

“Siiski on ülioluline vaadata üle ja kinnitada ülekantud litsentside dokumentatsioon vastavalt Euroopa Kohtu otsusele. Muuhulgas peab müüja esitama tõendid selle kohta, et esmane ostja ostis alalise litsentsi Euroopa Majanduspiirkonnas ja esitama oma eemaldamise kinnituse. Kui see ei ole ostu osa, ei pruugi selline tehing olla täiesti seaduslik ja võib suurendada seadustega mittevastavuse ohtu. Deloitte aitab organisatsioonidel tagada, et kasutatud tarkvara ostmine oleks riskivaba,” selgitas Rychlewski.

Reiko Raie sõnul on paar tüüpilist stsenaariumi, kui kliendid eelistavad Capefoxxilt eelnevalt omandatud tarkvara osta. Enamasti on tegemist olukorraga, kui müüja soovib lepingust suuremat kasu saada ja otsib alternatiivseid võimalusi. Teine stsenaarium on see, kui klient on juba otsustanud osta kasutatud tarkvara ning vajab ostulepingus sisalduvat auditit tõendavat dokumentatsiooni. “Lõpuks tuleb 80% ettevõtetest, kes on meilt varem kasutatud tarkvara litsentse ostnud tagasi ja ostavad uuesti või müüvad oma vanemaid litsentse edasi,” lisas Raie.

Kõikide nende stsenaariumide puhul püüab Capefoxxi spetsialist pakkuda nii tehnilisest kui litsentsimise vaatenurgast parimat alternatiivi arvestades kliendi ootusi. Mõnikord nõuab see hübriidstsenaariumi valimist või toote praeguse versiooni säilitamist.

Tarkvara täisfunktsionaalsus pole alati vajalik

“Näiteks kasutavad mõned meie kliendid pärandrakendusi, mis ei ühildu või mida ei toeta uusim tarkvaraversioon,” märkis müügidirektor. Isegi kui rakendus ühildub versiooniuuendusega, võivad mõned selle komponendid nõuda vanemat versiooni või neil on kõvakoodiga teed ja otseteed, mis ei ühildu uuema versiooniga. Sellise probleemi lahendamiseks oleks vaja rakendusi refaktoreerida, mis on kallis ja sageli pole kood enam saadaval.

Teiste jaoks võib uusima tarkvara täielik funktsionaalsus olla ärivajaduste täitmiseks ebavajalik ning kui nad peaks tarkvara uuendama, siis nad maksaksid selle eest lihtsalt üle. Näiteks kui ettevõte kasutab taristut operatsioonisüsteemis Windows Server 2012 koos Office 2013-ga, võib täiesti piisata oma infrastruktuuri uuendamisest 2016. aasta versioonile, mis võimaldab võrreldes Windows Serveri 2022 ja Office 2021 uusimate versioonidega märkimisväärset kulude kokkuhoidu.

Capefoxxile kuuluvate Microsofti tarkvara litsentside abil saab kasutada muid nutikaid, õigusnõuetele vastavaid ja kulutõhusaid litsentsimisvõimalusi. Peamiselt ostetakse kasutatud litsentse kulude vähendamiseks, kus säästmine võrreldes tavalise Microsofti tellimuse litsentsimisega on kuni 70%.

“Näiteks on veel olemas hübriidpilve stsenaariumid, kus ühendatakse Microsofti pilveteenuse tellimuse litsentsid “kohapealse” tarkvara püsilitsentsidega. Võrreldes Microsoft Office 365 E3 litsentsilepinguga on kokkuhoid selle stsenaariumiga kuni 60%,” selgitas Raie.

Tarkvara litsentside soetamiseks on erinevad põhjused – nagu näiteks suur litsentide hulk, mis vajab optimeerimist, või et ettevõttel on vaja rohkem arvuteid soetada ning seetõttu ületatakse Microsoftiga sõlmitud lepingus olev litsentside arv. Iga kasutatud litsentsi ostmine aitab aga ettevõtte kulusid vähendada.

Kasutatud litsentside soetamine võimaldab Raie sõnul vabaneda ühe tarnijaga sõlmitud lepinguga kaasnevast sõltuvusest, mis võib kesta aastakümneid. “Nii vähendate mõnevõrra ebavõrdsust enda ettevõtte ja tugeva turuosalise Microsofti vahel. See suurendab märkimisväärselt teie läbirääkimisjõudu,” sõnas müügidirektor.

Kasutatud litsentside müük on seaduslik

Raie tõdes, et ettevõtjatel võib tekkida küsimus, et kas nii palju soodsamalt ostetud tarkvara litsentsid on legaalsed. “Tarkvaralitsentside ülekandmine on kindlate tingimuste täitmisel Euroopa Liidu EEA ja EFTA piirkonnas seaduslik. Selle õiguslikku alust nimetatakse ammendumise põhimõtteks. See põhimõte tähendab, et autoriõiguse omaniku ainuõigus autoriõigusega kaitstud toote levitamiseks ammendub esimese seadusliku müügiga,” selgitas ta.

Näiteks otsustas Euroopa Kohus 2012. aasta 3. juulil (kohtuasi C-128/11), kui autoriõiguse omanik teeb tarkvaratoote koopia kliendile kättesaadavaks, kas materiaalsele andmekandjale või veebilehelt allalaadimise teel ja sõlmib samal ajal litsentsilepingu, saab klient hinna tasumise korral tähtajatu õiguse seda koopiat kasutada. See õiguse omanik müüb koopia kliendile ja seetõttu ammendub tema levitamise ainuõigus. See tähendab, et autoriõiguse omanik ei saa kliendi (esimese omandaja) koopia edasimüüki takistada, kui klient müüb enda koopia edasimüügil kasutamatuks. See kehtib isegi siis, kui litsentsi alusel on hilisem ülekandmine keelatud.

Kuna mitmed kasutatud litsentside müügiga kohtulahendid leidsid aset umbes kümme aastat tagasi Saksamaal, on seal huvi litsentside ostu-müügi vastu suur ning paljud firmad on sellega raha teeninud ja säästnud enam kui dekaadi jooksul.

Kuidas teha kindlaks, kas Sinu ettevõte saab praeguste litsentside pealt kokku hoida?

1. Vaata oma Microsofti hulgilitsentsileping üle ja arvuta uus kogusumma pärast hinnatõusu – kas kulude kokkuhoiu nimel on võimalik oma litsentsistrateegiat muuta?

2. Vaata üle oma Microsofti ostuajalugu (eriti versiooniuuenduste ja pilve migreerimise kohta) ning tuvasta üleliigne tarkvara, mida võiks müüa.

3. Arvuta välja ettevõtte jaoks võimalik sääst/tulu.

4. Räägi läbi ettevõtte võtmeisikutega, sealhulgas juriidiliste isikutega, ning võta arvesse nende seisukoht.

5. Alustamiseks võtke ühendust tarkvaraspetsialistiga nagu Capefoxx – www.capefoxx.com

Kasutatud litsentside levitamisel kehtivad kindlad tingimused:

1. Tooted peavad olema eraldi turustatavad (st tavalised tarkvaratooted)

2. Tootja väljaantud litsentsid peavad olema püsivad

3. Tarkvara tuleb seaduslikult levitada. Edasise levitamise korral kehtiv seadus ei kehti piraatkoopiate korral

NB! Lisaks kehtib nõue, et tarkvara tuleb üle anda reaalväärtuses. See tähendab, et tagada tuleb müüja tarkvara koopia kasutamataks muutmine.

Lisainfo capefoxx.com

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755