Autor: ProScreen • 8. veebruar 2022

Millised on tänapäeva videokoosolekute tehnika trendid?

ProScreen projektijuht Raido Reilson: töökindlad lahendused vähendavad tööstressi.
Foto: ProScreen
Hübriidkonverentside ja -koosolekute arv on viimastel aastatel hüppeliselt kasvanud ning sellega koos ka vajadus tehnilise võimekuse järele, et viia eri kontorites või riikides viibivad kolleegid ühe ekraani taha. Ükski konverents ega virtuaalne koosolek ei möödu täna korraliku esitlustehnikata ning enam ei mõelda selle all lihtsalt ühe projektori lauale panemist. Nüansse, millele esitlustehnikat tellides mõelda, on rohkem kui võiks esiti arvata.

Esitlustehnika ja videokoosolekute lahendused on aastatega jõudsalt arenenud. Kuigi esmalt tundub lihtsam ise üks projektor koos vajalike kaablitega rentida, võib selline kokkuhoid korraldaja jaoks kehvasti lõppeda. Oma ala spetsialistid oskavad näha detaile ja ohte, mis oskamatult valitud tehnika endaga kaasa võib tuua. Keegi ei taha osa saada konverentsist, mille esitlus iga väikese aja tagant kokku jookseb või pole kuvatavat infot üldse osalistele nähagi.

Uue aja trend on minimalism ja multifunktsionaalsus

Pandeemia-aeg on muutnud ka ootuseid ruumidele ja tehnikale. Esitlustehnika ja videokonverentside lahenduste ettevõte ProScreen projektijuht Raido Reilson sõnab, et enam kui kümneaastase tegutsemisaja jooksul on väljakutsuvaid projekte tulnud ette nii mõnigi. „Enim väljakutset pakkuvad soovid on olnud seotud vajadusega luua konverentsiruumid, mis on multifunktsionaalsed. Näiteks võib olla vajadus kohandada ruum pildi ja heli mõttes 200 külalisele ja siis järgmine päev kasutada sama ruumi hoopis neljaks jaotatuna, kus igas ruumis 50 külalist ja nii pilt kui heli peavad jääma väikse ruumi piiresse.“ Selliste lahenduste puhul läheb vaja kogemust ja teadmisi, et ruumid vastaksid ootustele ja oleksid töötajatele hõlpsasti kohandatavad. „Ruumi ümbermuutmine toimub minutitega,“ kinnitab Reilson.

Barco ClickShare Conference abil koosolekulaud juhtmetest puhtaks
Foto: ProScreen

Lisaks ruumide multifunktsionaalseks muutmisele on trend liikumas ka hübriidlahenduste suunas. „Järjest enam on klientidel soov leida lahendus, mis aitab jagada informatsiooni nii, et info vastuvõtja asub info jagajaga samas ruumis või hoopis kuskil mujal maailmas – teisisõnu hübriidlahendused,“ selgitab spetsialist. Pole ka ime – koroonaaeg on muutnud ettevõtted paindlikuks, kuid töö peab ometi tehtud saama. Kui kõrvuti istudes informatsiooni või mõtteid pole võimalik vahetada, tuleb seda teha tehnika abil virtuaalselt. Paljudel ettevõtetel aga vastav tehniline võimekus enne kriisi puudus ning nii on tehnikutel olnud kiired ajad, et töö saaks ka distantsilt jätkuda.

Selleks, et koosolekuruumid oleks pidevalt valmis järgnevateks hübriidkoosolekuteks, on saadaval mitmeid eri tehnikavidinaid. Näiteks Barco ClickShare Conference on äriruumidesse loodud juhtmevaba videokoosolekute lahendus, mis ühildub kiirelt ruumis oleva esitlustehnikaga. Nii ei ole vaja otsida kaableid või kedagi, kes oskaks tehnilise poole toimima saada. Vastavalt ruumi suurusele saab paigaldada ka lisamikrofone, mis tagavad distantsilt osalejatele hea kuuldavuse ning kaamera, mis tagab distantsilt osalejatele kvaliteetse pildi. Kõik on võimalik panna toimima ühe näpuliigutusega.

Esitlustehnika areng viib juhtmed ja häguse pildi

Kui veel mõni aeg tagasi mõisteti sõna „esitlustehnika“ all ühte lihtsat vahelüli, mis ekraani pildi seinale kuvas, siis praeguseks on süsteemid palju arenenud ning arvestavad konkreetse ruumi omapärade, ürituse ja kasutajate vajadustega.

Spetsialisti sõnul on aasta-aastalt kasvanud soov projektori asemel kasutada LCD ekraane: „Üsna tavalised on koosolekuruumides 75“-85“-suurused LCD ekraanid ja videoseinad, mis koosnevad näiteks neljast 55“-suurusest LCD ekraanist. See võimaldab näidata 2,5 meetri laiust pilti.“ Samas möönab ta, et suuremates ruumides pildi näitamiseks kasutatakse endiselt projektorit. Kuid ka selles vallas on toimunud arenguid.

„Projektorite maailmas on juba mitmeid aastaid lamp projektoreid välja tõrjumas laserprojektorid, mis tähendab seda, et puudub vajadus lambi vahetamiseks, kuna laseriprojektori valgusallika elueaks on 20 000 töötundi,“ kiidab Reilson uusi lahendusi. Ajaga kaasas käimine tagab parema kvaliteedi, suurema mugavuse ja pikemas plaanis ka rahalise kokkuhoiu.

Miks üldse on vaja erinevaid lahendusi eri ruumidele? Pilt on ju pilt ja heli on heli? Mis vahe on aga sellel, kas esitlustehnikat vajatakse elutuppa või klassiruumi? Tegelikult oleneb spetsialisti sõnul ruumist väga palju ning ruumi eripärasid arvestamata võib tehnika valikuga rappa minna. „Klassiruumis on võimalik nii pildi kui heli edastamiseks vajalik tehnika paigaldada nii, et see on alati töövalmis,“ selgitab Reilson. „Elutoa igapäevane funktsioon on oluliselt erinev ja seega tuleb esitluse tarvis hea pildi ja heli edastamiseks seadmed paigaldada, ühendada ja seadistada. See ei ole igaühele jõukohane, lisaks on oluline ka ruumi valgustus ning taust.“ Ta rõhutab, et ruumi esitluse jaoks sobivaks muutmisel on hea konsulteerida spetsialistiga, et tulemus vastaks ootustele.

Logitech Scribe – kasuta valgetahvlit ka hübriidkoosolekul
Foto: ProScreen

Kuidas saavutada suurepärane tehniline lahendus?

Selleks, et üritus kulgeks tehniliste apsudeta ning jagatav info oleks selgelt nähtav ja kuuldav kõigile osalejatele, tasub appi võtta spetsialist. Reilson soovitab esitlustehnilisi lahendusi pakkuva ettevõttega ühendust võtta uue büroo planeerimise puhul siis, kui sisekujundaja on koosolekuruumid korruseplaanile paika pannud, või olemasoleva kontori puhul, kui on soov seadmeid näiteks ühekordseks ürituseks rentida, umbes kuu enne ürituse toimumist. Nii on aega täpsustada soove ja võimalusi ning leida üles sobivaimad lahendused.

Hea, kui päringusse lisatakse tehniliselt oluline info ürituse ja ruumi kohta:

· Kui palju inimesi osaleb esinejaga samas ruumis?

· Milline on toolide ja laudade paigutus?

· Kui palju on erinevaid esinejaid?

· Mida peab ruumis olev(ad) kaamera(d) distantsilt osalejatele näitama?

· Kas distantsilt osalejad peavad kuulma ainult esineja häält või kõikide ruumis viibijate häält?

· Milliste kanalite kaudu distantsilt osalejad konverentsist osa võtavad: Zoom Teams, Youtube, Facebook või hoopis mingi muu platvorm?

ProScreen on ettevõte, mis sai alguse suurest huvist tehnikavaldkonna vastu. ProScreeni märksõnadeks on innovatiivsed lahendused, kvaliteetne teenus ja lahendustele orienteeritus. Ettevõtte käe all kujunevad tehnilised lahendused, mis võimaldavad tuua kokku inimesed kiirelt ja kasutajasõbralikult.

Tule lahendustest rääkima ja lahendusi vaatama ProScreen showruumi!

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755