Autor: Flex Sülearvutikeskus, Rainer Ploom • 16. veebruar 2023

Kuidas valida kontorisse monitori?

Monitor on saanud iga töökoha lahutamatuks osaks, kuna tõstab töö efektiivsust ja aitab hoida keha õigemas asendis. Monitorid on teinud viimastel aastatel läbi suure arengu – saadaval on kuni 49" mudelid, välja on tulnud uued tehnoloogiad nagu Daisy Chain või Low Blue Light, monitoride ühendustes teeb revolutsiooni USB-C. Kuidas selles infos orienteeruda, mis on oluline ja milline monitor endale või töökaaslasele laua peale valida, kirjutab Flex Sülearvutikeskuse juht Rainer Ploom.

Mida suurem ekraan, seda parem?

Monitorid on läinud aastatega aina suuremaks ja see on väga hea uudis suuremale osale arvutikasutajatest. Kui väiksemal ekraanil peab aknaid pidevalt vahetama, siis suurem ekraan võimaldab hoida kahe või kolme programmi aknaid korraga avatuna ja see lihtsustab oluliselt töö tegemist. Ühes aknas on meilid Outlookis, teises otsid infot Chromes, kolmandas kirjutad Wordis. Kõik oluline on avatud ja pidevalt näha.

Mis suuruses monitor sinule sobiks:

24" monitor sobib lihtsamateks töödeks, kui arvuti ei olegi sinu peamine töövahend.

• 2 x 24" – see on väga levinud lahendus, et kasutatakse kahte 24" monitori kõrvuti, nii ongi sul kaks eraldi akent kohe olemas. See lahendus oli eriti hea aastal 2018, kui 27" monitor oli liiga kallis ja üks 24" jäi liiga väikseks. Aga kui planeerid hetkel uue monitori ostu, siis seda varianti pigem ei soovitaks. Palju juhtmeid ja võtab laual palju ruumi. Pigem vali 34" laiekraan monitor.

27" monitor on hetkel kõige populaarsem mudel, just QHD reolutsiooniga variant, kus piksleid on 2560 x 1440. Enamus juhtudel ei saa selle monitoriga eksida. Korraga mahub ilusti kaks akent kõrvuti ja monitor on mõnusa suurusega.

• 2 x 27" lahendus sobib spetsialistile, kellel on rohkem infot vaja korraga hallata. Näiteks meil endal on see kasutusel Allanil, kes tegeleb e-poe tellimustega. Temal on korraga avatud 4 programmi: veebi tellimiskeskkond, arvete süsteem, Flexi veebileht ja Outlook. Kui Allan selle lahenduse sai, läks kogu töö palju sujuvamaks. Varem kasutas ta ühte 27" monitori.

34" monitor kogub aina enam populaarsust. Tegelikult ei olegi ta eriti palju suurem kui 27", veidi laiem, aga kõrgus on peaaegu sama. Ei võta laual nii palju ruumi, kui kaks 27" monitori kõrvuti. Resolutsioon on 3440 x 1440 ja korraga mahub hästi ära 3 akent kõrvuti. Mõnus on ka kahe aknaga töötada, jääb veidi "white space" ehk tühja ruumi, kõik info ei ole liiga koos. Hetkel kirjutan sedasama artiklit ka ise Lenovo Thinkvision T34w taga. Olen kasutanud seda monitori aasta aega ja väiksema peale kindlasti minna ei tahaks.

40" monitor tundub ikka täiesti jaburalt suur. Aga tegelikult ei olegi ta eriti palju suurem kui 34". Kuna tegemist on laiekraan-monitoriga, siis lähevad need numbrid kiiremini suuremaks kui näiteks telekatel. 40”+ suuruses monitor sobib kasutajale, kellel on vaja 5k resolutsiooni, et saaks veelgi rohkem infot ekraanil kuvada.

Vali õige ekraani resolutsioon

Lisaks ekraani suurusele ei saa kõrvale jätta ka resolutsiooni. Ekraani nähtav ala koosneb punktidest. Mida kõrgem on ekraani resolutsioon, seda rohkem punkte on ekraanil. Ehk mida kõrgem on resolutsioon, seda tihedam ja teravam on ekraani pilt.

Kõige tuttavam on Full HD ehk 1920 x 1080. See oli väga pikka aega kõige levinum ja siiani tehakse 24" ja 27" monitore Full HD resolutsiooniga. Aga palun ära sellega enam lepi või äärmisel juhul on see veel sobiv 24" monitori puhul.

27" monitori puhul on parim lahendus QHD ehk 2560 x 1440. Monitor on küll veidi kallim, aga pilt on teravam ja ekraanile mahub rohkem infot.

Pakutakse ka 4K resolutsiooniga 27” monitore, aga seal läheb pilt tavakasutajale juba liiga teravaks.

Kui sul on vaja mahutada ekraanile palju infot, siis on parimad variandid 32” 4K resolutsiooniga monitor või 34” WQHD resolutsiooniga monitor.

USB-C teeb imesid

USB-C ühendus teeb monitori kasutamise koos sülearvutiga eriti mugavaks. Kui varem pidi monitori ühendamiseks kasutama tülikaid DisplayPort või HDMI kaableid, siis nüüd teeb selle töö ära USB-C. Ja mis kõige parem, seesama USB-C kaabel ka laeb sülearvutit. Enam ei ole vaja arvutit eraldi laadima panna ega laadijat kaasas tassida.

Dokki ei ole tavaliste kontori arvutite puhul enam ka vaja, sest USB pordid ja ka LAN võrgupesa on monitoril olemas. Ainult üks USB-C kaabel ja kõik on ühendatud. Laud on juhtmetest puhas, ühendamine lihtsam ja see lahendus on ka soodsam, kui eraldi dokk ja monitor eraldi osta. See on tõeline revolutsioon sülearvuti kasutamises!

USB-C lahendus võimaldab mugavalt töökohta jagada ja sobib eriti hästi avatud kontoritesse, kus ei ole kindlaid töökohti. Lihtsalt ühendad monitori USB-C kaabli oma arvutiga ja kõik töötab. Monitori külge saad panna ka mobiili laadima, ülimõnus. Kui tundus huvitav, siis kiika meil müügil olevaid USB-C ühendusega monitore.

Videokõned on tulnud, et jääda

Koroonaviiruse hiilgeajal said enamus meist kogemuse, kui hea on teha videokõnesid. See säästab tohutult aega, et ei pea igale kohtumisele enam kohale minema.

Monitori kasutamise puhul teeb asja õnnetuks see, et kaamera ja mikrofon jäävad arvuti külge ja sul on videokõne ajal kaks valikut: kas vaatad ilusti sülearvuti kaamerasse ja lepid kõne ajal väikse sülearvuti ekraaniga või pöörad pilgu oma suurele ekraanile ja teine inimene peab leppima, et sa vaatad kõrvale, mitte ei suhtle temaga.

Kolleegide vahel selline kõne võib-olla sobib, aga kliendiga võiks ikka silmside püsida. Siin on abiks monitori lahendus, kus on kaamera ja mikrofon sisse ehitatud. Muidugi saab need ka eraldi monitorile osta, aga siis peab leppima juhtmetega ja tülika ühendamisega. Lenovol on valikus ka monitorid, kus saab kaamera ja kõlarid spetsiaalsesse ühendusse panna monitori üleval.

Kui videokõned on sinu töös olulised, siis tasub valida monitor, kus kaamera ja mikrofon on juba sisse ehitatud.

Millist tootjat eelistada?

Äriklassi monitoride seas on Eestis suurimad tegijad Dell ja Lenovo. Sageli on kliendid valiku ees, et kumba eelistada ja kas üks on parem kui teine.

Mõlema tootja mudelivalikus on üle 20 erineva monitori. Kui võrdlusesse panna sarnaste näitajatega monitorid, siis ega neil andmetes olulist vahet ei olegi. Kui muud omadused samad, siis saab lõpliku valiku teha näiteks ka puhtalt toodete välimuse või hinna põhjal.

Enamasti on hind Dellide puhul veidi soodsam ja sageli meeldib ka Delli välimus klientidele rohkem. Paljud kliendid eelistavad siiski osta sama tootja monitori, mis nende sülearvuti on valmistanud.

Monitoride uued tehnoloogiad ja võimalused

Lisaks USB-C lahendusele ja sisseehitatud veebikaamerale, on uutel monitoridel veel põnevaid tehnoloogiaid, mida tasub monitori valikul silmas pidada:

Daisy Chain – see on hea lahendus, kui kasutad mitut monitori. Võimaldab monitorid omavahel ühendada nii, et esimene monitor on läbi USB-C kaabli ühendatud arvutiga, iga järgmine monitor läbi DisplayPort-Out ühenduse. Nii on vähem juhtmeid ja ei ole vaja juurde dokki. Siiski on siin mitmeid piiranguid arvuti jõudluse ja monitoride resolutsiooni osas. Huvi korral loe lähemalt siit.

Low Blue Light (LBL) tehnoloogia vähendab ekraanil seda sinise valguse osa, mis silmi väsitab. See lahendus võimaldab seetõttu kauem monitori taga tööd teha. Kui vanematel monitoridel kasutatakse lihtsamat lahendust, mis sinise valguse lihtsalt maha keerab ja pilt seetõttu kollakamaks muutub, siis uuema LBL tehnoloogiaga on saavutatud sama head värvid ilma kahjuliku sinise valguseta. Siin on üks hea video, mis selle teema hästi lahti seletab.

Nõgus ekraan on tulnud et jääda. Pilt on loomulikum ja väiksema moonutusega, sest ka monitori ääred on sinu poole suunatud. Algul tundub imelik, aga sellega harjub kohe.

Soovitused

Osta piisavalt suur monitor, millega on mugav tööd teha. Arvesta, et monitori kasutad vähemalt 3 aastat, nii tasub mõelda, et see on investeering pikaks ajaks. Näiteks kui ostad monitori hinnaga 360€, siis teeb see ühe kuu kohta 10€ või tööpäeva kohta vaid 50 senti. Väga väike kulu, mis samas teeb töö tegemise iga päev efektiivsemaks ja mugavamaks. Üsna kindlasti toob see investeeringu mitmekordselt tagasi. 50 senti on keskmise palga puhul 2 minuti palgakulu.

Hoia sülearvuti kaas kinni. Kui ostad uut monitori, siis planeeri see ost sedasi, et sülearvuti ekraani enam koos monitoriga ei kasuta. Sülearvuti ekraan ja monitor on erinevatel kõrgustel ja sedasi on vaja pidevalt oma pead liigutada. Lisaks on ekraanidel teksti suurus erinev ja on vaja pidevalt ümber harjuda. Paljud siiski kasutavad sellist lahendust ja kunagi oli see täitsa hea, kui monitoride suurused olid kuni 24". Nüüd vali pigem suurem monitor ja hoia sülearvuti kaas kinni.

USB-C teeb elu lihtsamaks. See lisab küll monitori hinnale umbes 50€, aga puhas laud ja mugavam sülearvuti laadimine on seda väärt.

• Kasuta koos monitoriga eraldi klaviatuuri ja hiirt. See lisab taas mugavust ja kehaasend on õige.

Jaga ekraan osadeks. Dellil ja Lenovol on väga head programmid, mis aitavad sul ekraani teha pooleks, kolmeks või veel rohkemateks osadeks. Leia endale sobiv lahendus ja erinevate programmidega koos töötamine muutub mugavamaks. Vaata tutvustavat videot siit.

Loodetavasti on monitori valimine nüüd veidi lihtsam ja sinu töö tegemine muutub uue monitoriga efektiivsemaks. Kui tekkis küsimusi või jäi midagi arusaamatuks, siis võta julgelt meiega ühendust [email protected] ja meie eksperdid aitavad valida Sulle sobivaima monitori. Flex Sülearvutikeskus on spetsialiseerunud äriklientide teenindamisele ja aitame teha valikuid, mis aitavad su äril kasvada!

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755