Autor: Tietoevry • 8. mai 2023

Tietoevry on IT-ettevõttena tegelenud vastutustundlikkusega juba 30 aastat

Tietoevry on rahvusvaheline IT-ettevõte, mis pakub Eestis IT-alaseid konsultatsiooni-, arendus- ning hooldusteenuseid, äriprotsesside analüüsi ja arendust, nii infotehnoloogiliste strateegiate koostamist kui ka tarkvarasüsteemide analüüsi, ehitamist, integreerimist ja juurutamist ning serverite seire- ja hooldusteenuseid.
Foto: Erlend Staub

Mida konkreetselt vastutustundlikkus IT-valdkonnas tähendab?

Olgugi, et IT-ettevõte ei ole otseselt seotud toodete tootmisega, vaid pakub teenuseid, mõjutab ka selline ettevõtte keskkonda ja seda eelkõige oma üsna suure energiatarbimisega. Näiteks võib tuua kontoripinnaga seotud kulud ja riistvaraga seotud tarbimise – seadmete ost/üürimine, nende käigushoidmine ja utiliseerimine.

IT-ettevõtetel kulub omajagu energiat ka serverite käigushoidmisele ja eelkõige jahutamisele. Siia juurde tuleb lisada CO2 heitmed ja ärireisidest ning tarneahelast tulenevad mõjud.

Kuidas kajastuvad vastutustundlikkus ja kestlikkus selles, mida oma klientidele pakute?

Oleme seotud mitme suure infosüsteemi arenduse ja hooldusega nii hariduses kui majanduses. Meie pangandus- ja liisingutarkvara lahendused muudavad kõikvõimalikke protsesse ja kodanike suhtlemist riigiga kiiremaks, tõhusamaks ja seeläbi keskkonnasõbralikumaks. Tööstuse digitaliseerimise lahendused muudavad ettevõtete tootmisprotsesse tõhusamaks, vähendades nii ettevõtte tegevuse mõju keskkonnale.

Töötame kohalike omavalitsustega, aidates neil olla oma teenuste osutamisel ühtaegu tõhusamad ja teisalt ka turvalisemad. Püüame aidata kaasa nende küberhügieeni parandamisele ja ühtlustamisele, et saaksime kõik olla kindlad, et meie andmed on turvaliselt hoitud ja digitaalsed asjaajamised omavalitsusega turvalised.

Oleme Eestis üks e-arve operaatoritest ning aitame nii oma klientidel olla jätkusuutlikumad. Digitaalne arveldamine võimaldab eemaldada inimfaktori, mis võib eksida, ja ka muuta kogu protsessi kiiremaks, tõhusamaks ning keskkonnasäästlikumaks.

Kuidas on planeeritud sammud vastutustundlikkuse osas rahvusvahelises ettevõttes? Kas eesmärgid on ühtsed ja samad?

Suure börsil noteeritud korporatsiooni puhul on avalikkuse huvi ettevõttes toimuva suhtes suurem. Tänu sellele on Tietoevry Põhjala suurima täisteenuslahendusi pakkuva IT-ettevõttena tegelenud vastutustundlikkusega terve oma eluea. 2021. aastal osalesime teaduspõhiste eesmärkide algatuses ehk meie eesmärgid on kooskõlas sellega, mida kliimateadus peab vajalikuks, et Pariisi kokkuleppe eesmärke oleks võimalik saavutada.

Meil on ettevõtteülene jätkusuutlikkuse strateegia ja konkreetsed eesmärgid, mille saavutamisse me panustame. Tulemusi jälgitakse regulaarselt, kõik riigid aitavad kaasa nende eesmärkide saavutamisele ning saavad seada täiendavaid kohalikke eesmärke. Lisaks läbime iga kahe aasta tagant ISO14001 auditi, mille käigus meie eesmärke ja reaalseid tulemusi mõõdetakse. Kindlasti ei räägi me siinkohal vaid keskkonnamõjude ja oma jalajälje hindamisest, oluline on ka sotsiaalsete ja ettevõtte juhtimisega seotud riskidest lähtuvate eesmärkide seadmine (ESG).

Luues IT-lahendusi, siis millisel kohal on looma asudes vastutustundlikkuse nüanss?

Tarkvaraarenduses proovime alati lähtuda sellest, kuidas vähendada andmemahtu ja vahemaad, mida see võrgus peab läbima, kuidas luua süsinikutõhusaid lahendusi, kuidas maksimeerida riistvara energiatõhusust ja kuidas samm-sammult optimeerida, mis suurendab üldist süsinikuefektiivsust.

Vastutustundlikkusele mõtleme juba enne töö alustamist. Kindlasti tõuseb IT-ettevõtetes peagi teemaks see, et kasutaksime AI-tööriistu vastutustundlikult. Siin käime igati ajaga kaasas, sest tehisintellektiga ringi käimise juhis on meil juba olemas.

Kuidas on organiseeritud teie igapäevane töö kontoris – kui palju kasutate paberit ja printimist ning kuidas talletate dokumendid ja materjalid?

Eestis oleme saavutanud häid tulemusi pealtnäha väikeste sammudega meie füüsilises töökeskkonnas. Väldime ühekordsete pappnõude kasutamist ja printerid on seadistatud must-valgele kahepoolsele printimisrežiimile. Kontoritarvikuid, kohvi ja muud tellime pigem harva ja suuremate kogustena. Meie kontori tualettides on automaatne valgustus ja köögis juhistega prügisorteerimisjaam.

Mida saavad väiksemad ja suuremad ettevõtted teha selleks, et digiprügi nii palju ei tekiks? Mida saame teha üksikindiviididena ja kuidas käib teie majas n-ö suurpuhastus?

Digiprügi on tõesti muutunud järjest suuremaks mureallikaks. Seda toodetakse iga päev meeletutes kogustes juurde. Vanu, kasutuid andmeid, infot ja faile inimesed ja ettevõtted aga ei kustuta ning need istuvad kuskil pilves, paisates atmosfääri aina enam CO2. On tehtud arvutusi, et juba mõne aasta pärast moodustab 20% CO2 heitmetest just digiprügiga seonduv. Kindlasti on tänuväärsed algatused, mis üksikindiviidi tasandil probleemi tõstatavad ja tegudele kutsuvad.

Ettevõtetes peaks mõtlema sisemisele tööprotsessile. Ühistööruumid (nt Microsoft Teams) võimaldavad vähendada kirjavahetust e-mailide kujul ja töötamine jagatud dokumentidega aitab vältida olukorda, kus igaühel on oma koopia. Näiteks ühest küljest oleme vähendanud füüsilisi kokkusaamisi, kuid tihti oleme asendanud need videokoosolekutega, kus kaamerate kasutamine toodab samuti CO2.

Kuidas käib Tietoevrys riistvara ümbertöötlemine? Milline on tarneahel ja kuidas olete leidnud partnerid, kes teie väärtuseid mõistavad ja neist lähtuvalt kaasa aitavad?

Püüame jätkusuutliku hankeprotsessi ja utiliseerimisega vähendada oma negatiivset keskkonna- ja sotsiaalset mõju. Kasutame oma töövahendeid maksimaalse aja ning kui seade on muutunud töökõlbmatuks, suuname selle vastavasse jäätmekäitlusesse. Klientidele seadmeid hankides arvestame seadme kasutusvaldkonda, energiatarbimist, materjali ja muid parameetreid. Eeldame, et kõigil meile suures mahus riistvara pakkujatel on olemas vastav keskkonnasertifikaat, näiteks ISO14001.

Kui numbritest rääkida, siis aastal 2022 taaskasutasime 93% sülearvutitest ning Tietoevry genereeris 2022. aastal 41,2 tonni e-prügi, millest 29,8 tonni suundus taaskasutusse ja 9,3 tonni ümbertöötlemisse.

Millised aastanumbrid või mõõdupuud olete Tietoevrys endale püstitanud ehk millal ja kuhu tahate vastutustundliku ettevõttena jõuda?

Oleme jõudnud 100% roheenergia kasutuseni kõigis oma kontorites ja andmekeskustes. Lisaks oleme võtnud eesmärgiks vähendada aastaks 2023 oma tegevusest tulenevate kasvuhoonegaaside emissioone 80% võrra, täna on see näitaja 70%.

Kindlasti on globaalses ettevõttes tööreise silmas pidades oluline näidik süsiniku jalajälg töötaja kohta. Meie eesmärk on vähendada aastaks 2030 süsiniku jalajälge töötaja kohta 46% võrreldes 2019. aasta näitajaga. Siin oleme eesmärgi juba 83% ulatuses saavutatud. Kõik meie töötajad on kohustatud läbima igal aastal jätkusuutlikkuse veebikoolituse.

Meil on nulltolerants korruptsiooni suhtes ja oleme loonud anonüümsed n-ö vilepuhumiskanalid, et töötajad saaksid raporteerida murettekitavatest olukordadest. Privaatsus ja küberturvalisus on samuti olulised valdkonnad, millele iga ettevõte peaks tähelepanu pöörama.

Milliseid muudatusi olete teinud oma töötingimustes, elektrikasutuses jne seoses vastutustundlikkusega?

Pandeemia tegi hübriidtööst uue reaalsuse. Ehkki see oli IT-sektoris juba varemgi harilik, on kaugtöö võtnud varasemast palju suuremad mõõtmed. Mõtlesime läbi kogu meie kontori kontseptsiooni ja vähendasime kontoripinda ligi 2/3 võrra. Seetõttu töötame nüüd klassikalise kindlate kohtadega kontorimudeli asemel tegevuspõhises kontoris, kus igal töötajal on võimalik valida oma tegevusega kõige paremini sobiv ala – keskendumist soosiv töökoht, meeskonnaala, chill-out-ala, nõupidamisteruum jne. Kontoris käiakse pigem kolleegidega kohtumas ja sotsialiseerumas. Väiksem kontoripind ja väiksem inimese kohta arvestatud ruutmeetrite arv aitavad kaasa energiatarbimise ja jalajälje vähendamisele.

Olete plaaninud meeste ja naiste võrdset osakaalu töötajate hulgas aastaks 2030. Milline on see suhe täna?

Hetkel on Tietoevrys naiste osakaal töötajate hulgas tervikuna 31%. Eestis on see võrreldav sektori keskmisega. Naiste osakaalu tõstmine IT-sektoris on meile südamelähedane olnud aastaid ning oleme sel teemal aktiivselt sõna võtnud. Infotehnoloogia valdkonnas on nii palju põnevaid ametikohti, proovime murda müüti, et IT on vaid “patsiga poiste” pärusmaa ja koodi kirjutamine.

Mis puudutab meie oma töötajaid ja naiste osakaalu tõstmist, siis kutsume inimesi töövestlusele, arvestades nende oskuseid ja kompetentse. Käsil on projekt, kus vaatame üle meie töökuulutuste tekstid, et need oleksid sooneutraalsed. Meil on erinevatel ametipositsioonidel soost sõltumatud fikseeritud palgavahemikud, mis on seotud vaid töösoorituse ja erialase kompetentsiga, et vältida palgalõhet meeste ja naiste vahel.

Vaata ka www.tietoevry.ee

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474