30. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skype'i asutajate loodud ASI investeerib ajatempli tehnoloogia arendamisse

Infoturbe spetsialistid Märt Saarepera ja Ahto Buldas ning Investeerimisgrupp Ambient Sound Investments (ASI) asutasid möödunud nädala lõpus aktsiaseltsi GuardTime, mille arendatav ajatempli tehnoloogia võimaldab tõestada digitaalselt arhiveeritavate andmete ehtsust, teatas ettevõte.

Ettevõtete eesmärgiks on välja arendada massiturule suunatud tehnoloogia, mille abil saab kinnitada digitaalsele dokumendile selle loomise aega ja ehtsust kinnitava ajatempli. Selle võib kinnitada näiteks tekstile, tabelile, joonisele ning heli- ja videofailile.

„GuardTime’i tehnoloogial on hulgaliselt kasutusvõimalusi,” ütles ASI juhatuse esimees Toivo Annus. „Selle abil saab näiteks kindlaks teha, kas detailplaan võeti õigel ajal vastu või millal on tehtud audiolindistus. Sarnaselt füüsilisel kujul olevatele dokumentidele on ka digitaalsete andmete ehtsust vaja üha enam kontrollida.”

GuardTime AS juhatuse esimehe Märt Saarepera sõnul hakatakse tehnoloogiat pakkuma erinevatel turgudel. „Meie eesmärgiks on toota tehnoloogia ja müüa ajatempli teenust esmalt Euroopas ja Aasias.”

Loodud ettevõttes kuulub ASI-le esialgu väike osalus, lähitulevikus on plaanis ASI seotust GuardTime’iga suurendada. „ASI jaoks on tegemist väga huvitava investeeringuga teadmismahuka tehnoloogia arendusfaasi, millele on väga sageli keeruline rahastamist leida,” täiendas Annus.

GuardTime ASi asutasid Märt Saarepera, Ahto Buldas ja investeerimisgrupp Ambient Sound Investments (ASI). GuardTime loob digitaalselt arhiveeritavate andmete ehtsuse tuvastamise tehnoloogiat. Ettevõttes töötavad kogemustega infoturbe ja digitaalse tõestuse valdkonna eksperdid.

Ambient Sound Investments on 2003. aastal Skype’i nelja eestlasest kaasasutaja poolt loodud investeerimisgrupp. 2006. aasta märtsis paigutas grupp 25 miljonit krooni pooljuhtlüliteid tootvasse Tartu ettevõttesse Clifton. Aprillis omandas ASI enamusosaluse sõidukite asukohamääramistehnoloogiat tootvas Eesti ettevõttes Oskando. Mais lisandus ASI investeeringuportfelli kolmandik sidetehnoloogia ettevõttest Modesat Communications ning juulis kolmandik noorest Leedu tehnoloogiaettevõttest Connecty. GuardTime on ASI portfelli viies investeering.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052