27. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti tehnoloogiafirmad hauduvad Skype'i varjus

Tallinna tehnoloogiapark Tehnopol laieneb kiiresti, kuid veelgi kiirem on tehnoloogiafirmade tunglus selle ettevõtlusinkubaatorisse, et rahvusvaheliselt tuntuima firma Skype varjus kasvatada tiibu, mis kannaksid sama kõrgele.

Hiljuti avati Tallinna Tehnikaülikooli tiiva all olevas Tehnopolis selle tuntuima asuka Skype'i maja, tuleval aastal alustavad majad on juba peaaegu soovijaid täis. Järjekorras on väiketootmist vajavad materjalitehnoloogiafirmad ja tehnomeedikumi hoone, kus praktiseerivad arstid saaksid rakendada arstiteaduse uusimaid lahendusi, ütles Tehnopoli juhatuse esimees Kaupo Pastak. Tehnopol lõppsihiks on arendada aastaks 2015 välja Balti regiooni ja Ida-Euroopa juhtiv tehnoloogiapark. Investeeringu suuruseks hinnatakse 2,3 miljardit krooni.

Lisaks olemasolevatele loodab Tehnopol oma tiiva alla koondada kuni 40 tehnoloogiafirmat, kellele antakse inkubatsiooniaeg kolm ja vajadusel ka rohkem aastat ning jalulesaanutel aidatakse haakuda rahvusvahelistesse klasteritesse või luua rahvusvaheline bränd.

Maailm on suur ja lai ning meie võimalused siin Eestis piiratud, nii et kõigiga suhelda niikuinii ei jõua, vaid tuleb teha valikuid ja leida üles õiged partnerid, ütles Tehnopoli juhatuse liige Raivo Tamkivi. Tehnopol on loonud seni suhted Helsingi Uusimaa piirkonna 12 inkubaatoriga ning USA Marylandi osariigi 16 inkubaatoriga ja lisaks tuntud Silicon Valleyga.

"Võib ju unistada Eesti ja USA tehnofirmade koostööst, kuid praeguses arengustaadiumis on reaalsem äratada Silicon Valley firmade huvi meie vastu ja leida sealt riskikapitali," lisa Tamkivi.

Mitmetele katsetele vaatamata ei ole õnnestunud luua laialdasi koostöösuhteid Soome Technopolisega, mis hiljuti ostis 4,6 hektari suuruse maa-ala Peterburi lähistele, et luua sinna tehnoloogipark. Nüüd, kus on selgunud, et Eesti saab kasutada ELi struktuurifonde teaduse ja innovatsiooni infrastruktuuride arendamiseks, on Tamkivi arvates koostööväljavaated soomlastega endiselt väärt süvendamist.

"See aitaks tuua siia oskusteavet ning vahest ka Soome firmasid, kes oleksid huvitatud ühisprojektidest Eesti firmadega. Näiteks kui Oulu firma tahaks tulla lõuna poole, siis on tal valida kas minna Helsingisse või Tallinna, mis võib olla isegi peibutavam," ütles ta.

Skype'ile oodatakse mantlipärijat

Maailmas kuulsust kogunud Skype'i kohalolek suurendab Tehnopoli tuntust, samuti võib ta kiiresti laieneva ettevõttena luua enda ümber klastri, nagu näiteks Nokia on teinud mitmel pool Soomes. Ühtlasi peaks ta aitama äratada rahvusvahelistes firmades huvi sinna tuleku vastu. Kohal on juba IT-firma Fujitsu Siemens või materjalitehnoloogiafirma Karl Storz, mis esimese tütarfirmaga väljaspool Saksamaad on alustanud Eestis arendustegevust.

Kõige selle varjus koguvad läbimurdeks jõudu ka Eesti firmad. Suure potentsiaaliga on Tehnopoli juhtide meelest Cybernetica, mis on välja kasvanud Eesti Teaduste Akadeemia osakondadest. Nende loodud tark- ja riistvara on kasutatud väga mitmesugusel otstarbel. Näiteks rajanevad sellel Eesti e-valimissüsteem, aga ka sadamate navigatsiooniseadmed ja eriotstarbelised merepoid, mis jagavad reaalajas laevadele kõikvõimalikku infot.

Jõudsalt on Tehnopoli inkubaatoris arenenud MEC Insenerilahendused, mis on turul tuntust kogunud laevakerede tugevusarvutuste ja seismiliste protsesside modelleerimisega. Meditsiini vallas on selgeid tulemusi Celecure'l, InBiol ja teistel.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755