4. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Amazoni boss näitas oma kosmoselaeva

Veebipõhise raamatupoe amazon.com miljardärist asutaja Jeff Bezos avaldas esimesed pildid oma erakosmoselaeva stardist.

Videol tõuseb koonusekujuline Goddard-nimeline sõiduk 85 meetri kõrgusele, enne kui Maale naaseb, kirjutas BBC.

Test toimus 2006. aasta novembris, kuid detailid avaldati alles nüüd.

Kosmosekompanii Blue Origin omanik Bezos ei ole seni oma tööd kosmosesõiduki kallal avalikkusega jaganud. Ettevõtte koduleheküljel kirjutab ta, et nende eesmärk on leida odavam kosmoses liikumise vahend, et inimesed saaksid paremini päikesesüsteemi uurida ja paljud saaksid lubada kosmosereise.

Retrovälimusega Goddard seisab videol neljal jalal enne kui ta suitsupilves põtkuritelt õhku tõuseb. Sõiduk kiirendas umbes kümme sekundit, enne kui jõudis umbes 85 meetri kõrgusele.

25 sekundit peale starti maandus sõiduk kontrollitult jalgadele.

Bezos ei ole ainuke rikkur, kes kosmoselaeva ehitab. Virgini omanik Sir Richard Bransoni kosmoserakett võib inimesi viia juba 140 km kõrgusele. Hotellimagnaat Robert Bigelowi kosmosesõiduk Genesis 1 tegi esmasõidu 2006. aasta juulis. Bigelow loodab, et arbuusisarnasest sõiduvahendist kujuneb tulevikus kosmosehotell.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052