23. veebruar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuuba võitleb tarkvaraimperealist Gatesiga

Kuuba lubab loobuda Microsofti toodetest, mis esindavad IT vallas ülemaailmset kapitalismi ja viib avaliku sektori arvutid üle vabavarale.

Saareriik plaanib endale välja töötada eraldi versiooni Linuxist, mille kallal töötab ligi tuhat kohalikku IT-tudengit, edastas telnews.ru. Projekti juhi Hector Rodriguezi sõnul peaks kolme aasta pärast vähemalt pool arvuteist olema üle viidud vabavarale. Viimastel aastatel on riik ostnud tuhandeid arvuteid, millega kaasa saanud Windowsi. Vabavara peaks Kuuba esindajate väitel peale kulude kokkuhoiu parandama ka saareriigi IT-turvalisust. Minister Ramiro Valdesi sõnul on maailma tarkvaraturg lahinguväli, kus tuleb vastu seista ülemaailmsele imperialismile. Kuuba liidrid meenutasid, kuidas Bill Gates nimetanud open-source'ieestkõnelejaid "tänapäeva kommunistideks".

Arvestades Kuuba nigelat majanduslikku olukorda (nt toidukaardid) ja poliitilisi olusid, ei saa seal erasektori tarkvaratarbimine üldse oluliselt kõne all olla.

Varem on võtnud suuna avalikus sektoris vabavara kasutamisele teiste seas Hiina, Brasiilia ja Norra, teatas Vene portaal.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052