6. märts 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Microsoft ründab Google'i online-raamatuid

Microsoft kavatseb rünnata Google'it, öeldes, et otsingumootori raamatuskaneerimise teenus "rikub süstemaatiliselt autoriõigusi".

Alates detsembrist on Microsofti projekti Live Search Books kaudu olnud võimalik pääseda ligi teatud raamatutele, mis ei ole enam autorikaitse alla, kirjutas BBC.

Samas on konkureerivas Google Books Searchis võimalik veebist lugeda väljavõtteid ka kaitstud teostest. Microsofti juristi sõnul teenib Google sellega kasu autorite arvelt.

Google kavatseb kogu maailma raamatukogudest kokku skaneerida miljoneid raamatuid ja ajakirju, et need siis internetis kättesaadavaks muuta. Ilma vajalikke lubasid taotlemata aga rikub Google autorikaitseseadusi.

"Google on võtnud seisukoha, et kõike võib vabalt kopeerida, kui just autoriõiguse omanik seda ei märka ja Google'il tegevust peatada ei käsi," ütles Microsofti jurist Thomas Rubin.

Grupp kirjastajaid ja autoriühinguid on juba pikka aega Google'iga kohtus vaielnud. Google kaitseb oma seisukohta, öeldes, et nende tegevus vastas rahvusvahelistele autoriõiguse seadustele, kui nad aitasid kasutajatel infot leida ja raamatud pandi netiotsingutesse enam kui 10 000 partneri abil.

"Tulemusena on paljudel juhtudel raamatuid enam loetud ning autorid ja kirjastajad saanud rohkem tulu," ütles Google'i juriidilise osakonna juht David Drummond.

Konkurents Microsofti ja Google'i vahel järjest tiheneb. Microsoft on loonud oma internetiotsingumootori, samas aga töötab Google välja Office'iga konkureerivat veebipõhist tekstitöötlus-, tabelarvutus- ja e-postiprogrammi.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474